Cîmpeanu: Ministerul Educației va promova disciplina obligatorie “Educație pentru viață”, pentru clasele V-XII, cu modul obligatoriu de Educație sexuală / Părinții pot face cerere scrisă pentru retragerea copilului, ca la Religie

8.989 de vizualizări
Sursă foto: gov.ro
„În România, ca de altfel în orice stat civilizat, programele școlare sunt atributul specialiștilor din Ministerul Educației”, spune ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în replică la decizia Parlamentului de ieri prin care Senatul a respins cererea de reexaminare a legii care introduce disciplina Educație pentru sănătate și care prevede acordul părinților pentru participarea elevilor la orele respective. Ministrul anunță, într-o declarație pentru Edupedu.ro, că instituția pe care o conduce va promova o disciplină obligatorie, numită Educație pentru viață, în care vor fi mai multe module, printre care și cel de Educație sexuală, obligatorie pentru elevii claselor V-XII.

Sorin Cîmpeanu: „În România, ca de altfel în orice stat civilizat, programele școlare sunt atributul specialiștilor din Ministerul Educației.

Legea Educației Naționale prevede la art 65, alin. (4) că planurile cadru și programele școlare sunt elaborate de către organismele abilitate ale Ministerului Educației.

Tot LEN, la art. 5, alin. (1), prevede că, în domeniul educației, dispozițiile LEN prevalează asupra oricăror altor prevederi normative. În cazul unui conflict între acestea se aplică dispozițiile Legii Educației Naționale.

Pe această bază legislativă, Ministerul Educației își asumă promovarea unei discipline obligatorii – “Educație pentru viață”, care să cuprindă, de la clasa a V-a până la clasa a XII-a, module obligatorii, adaptate vârstei elevilor:

 • Educație civică
 • Educație sanitară
 • Educație sexuală
 • Educație pentru alimentație sănătoasă
 • Educație pentru prim-ajutor
 • Educație juridică
 • Educație financiară
 • Educație rutieră
 • Educație civică.

În acest fel, vom putea armoniza necesitatea unui curriculum adaptat nevoilor societății actuale și, în special necesităților elevilor, evitând supraîncărcarea programei școlare cu un număr excesiv de discipline.

Pe principiul orei de religie, în cazul părinților care optează expres, în scris, pentru a-și retrage copiii de la modulul de Educație sexuală, elevii nu ar avea afectată nota obținută la “Educație pentru viața”, nota finală aferentă disciplinei urmând a fi calculată pe baza notelor obținute pentru n-1 module”.

Reamintim că plenul Senatului a respins, marți, solicitarea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii care prevede înlocuirea noțiunii de „educație sexuală” cu cea de „educație sanitară” și introducerea obligativității acordului scris al părinților pentru aceste ore. Senatorii au decis să mențină forma legii trimisă inițial la promulgare, cu 68 de voturi „pentru”, 1 vot „împotrivă”, 21 de abțineri, iar 2 senatori nu au votat.

Recent vicepremierul și liderul USR-PLUS Dan Barna a declarat pe acest subiect că „trebuie să ne gândim la copii și nu la himerele medievale ale părinților”. Barna a spus că legea a fost retrimisă de președintele Klaus Iohannis Parlamentului, pentru a fi reanalizată, iar în acest moment se afla la Senat nefiind încă modificată față de forma care a ajuns de la Cotroceni.

Pe 4 noiembrie 2020 Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea legii care prevede înlocuirea noțiunii de „educație sexuală” cu cea de „educație sanitară” și introducerea obligativității acordului scris al părinților pentru ca aceste ore să poată fi predate în școli.

Amintim că predarea educației sexuale în școli a fost eliminată din lege la propunerea PSD și PNL pe 3 iunie, când a avut loc votul final în plenul Camerei Deputaților. S-au înregistrat 269 de voturi ”pentru”, 3 voturi ”împotrivă” și 35 de abțineri:

Amendamentul propus de PNL și PSD:

 • ”derularea sistematică în unitățile școlare, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.”

Autorii amendamentului sunt deputaţii Robert Sighiartău (PNL), Florica Cherecheş (PNL), Elena Hărătău (PSD), Steluţa-Gustica Cătăniciu (ALDE), Adrian Solomon (PSD), Nicuşor Halici (PSD) şi senatorul Titus Corlăţean (PSD).

Trei asociații ale tinerilor i-au solicitat pe 28 septembrie lui Klaus Iohannis să retrimită în Parlament Legea privind educația sexuală. Este vorba de Consiliul Național al Elevilor (CNE), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Tineretului din România (CTR). „În multe familii din România, sănătatea reproducerii nu constituie un subiect de discuție liberă, iar mai mulți elevi nu au părinți care să le poată răspunde la informații privind educația sexuală care ar trebui să fie livrate de specialiști în domeniu, astfel că informațiile pe care elevii le primesc pe această temă în cadrul unității de învățământ reprezintă unica oportunitate de a înțelege aspecte de bază adiacente educației sexuale, precum contracepția, planificarea familială ș.a”, se arată în motivarea celor trei asociații ale tinerilor.

Sursă foto: gov.ro


8 comments
 1. LASATI COPIII IN PACE. SA ISI BAGE IOHANIS ,CAMPEANU SI RESTUL “EDUCATIA SEXUALA ” IN CUR. COPIII CARE NU MERG LA SCOALA ,DIN FAMILII DEFAVORIZATE, O SA FACA CE VAD, CE SUNT INVATATI SI SA PRODUCA BANI DIN ASA CEVA. EI SUNT ADEVARATELE VICTIME. NU INTOXICATI COPIII DIN FAMILII NORMALE CU PORCARIILE VOASTRE. CAUTATI SOLUTII PENTRU A RIDICA NIVELUL DE TRAI .ASA AJUTATI COPIII.

 2. Domnu ministru executa, nu comenteaza! Ca e bine ministru! Doar a navigat mari si tari politice sa ajunga aici!
  Si daca nu comenteaza, e bine si cand e rau… Sau cum e zicala: Să fie bine, sa nu fie rău!”… Pentru dansul…

 3. Cimpene, ne lași ?
  Asta e urgența, sa-i învățăm pe copii sa isi ,,exploreze,, corpul din fragedă pruncie si alte ,,progresisme,, neo-marxiste ?
  Cu plata orelor remediale ce se mai aude ? Vezi ca vine toamna si iar te prinde cu manualele scolare impotmolite pe la edituri !

 4. D-le ministru, exista deja o materie obligatorie la care se face o parte din aceste module, si care se numeste Educatie sociala, pentru clasele V-VIII. Nu mai bine umblati la programa acesteia? Ce rost are sa mai creati o materie de studiu “Educație pentru viață” in care sa dublati materia?

 5. Domn’ ministru, sunteți pe dinafara. “Parca” era invers. Ca sa faci religia trebuie sa faci cerere ptr a participa. Adică sa ți se IMPUNA sa faci iar tu, ca părinte, sa faci cerere de retragere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școlile din Turcia au fost închise pentru o săptămână, după cutremur, pentru ca oamenii din toate provinciile să poată participa la acțiunile de intervenție și umanitare / UNICEF atrage atenția asupra riscurilor cu care se confruntă mii de copii din Turcia și Siria, în urma dezastrului

Educația a fost suspendată, marți după-amiază, în toată Turcia, până pe 13 februarie, în urma devastatorului cutremur de 7,8 grade pe scara Richter, al cărui bilanț se ridică până acum…
Vezi articolul

Ministerul Educației nu știe câți elevi navetiști trebuie să primească sume forfetare care nu pot fi decontate prin lege: Practic, cred că în toate județele avem această situație, spune secretarul de stat Sorin Ion / Propunerile elevilor pe proiectul de hotărâre de guvern privind alocarea sumelor forfetare pentru transport

Ministerul Educației nu știe câți elevi navetiști sunt în situația în care trebuie să primească sume forfetare care nu pot fi decontate prin legea actuală. Este vorba despre acei elevi…
Vezi articolul