Sorin Cîmpeanu: Organizarea examenelor naționale și aprobarea curriculumului pentru clasa a IX-a, după ce vom avea planurile-cadru analizate, sunt problemele urgente. Elevii de clasa a IX-a e foarte puțin probabil să aibă manuale în toamnă

13.208 vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: Captură Facebook.com – Ministerul Educației
Pregătirea și organizarea examenelor naționale, precum și aprobarea curriculumului de clasa a IX-a, după ce vom avea planurile-cadru analizate și aprobate, sunt problemele urgente ale Educației, a declarat noul ministru, Sorin Cîmpeanu, în fața Ministerului Educației. Întrebat în repetate rânduri de presă când se vor deschide școlile, Cîmpeanu a anunțat că pe “cât mai repede va permite perspectiva epidemiologică”.

“Au fost evoluții specifice care vizează în special copiii. E prioritate zero analiza acestor evoluții și luarea celei mai bune decizii, în sensul în care ne dorim cu toții reîntoarcerea cât mai grabnică la școală. Prioritizarea cu siguranță aceasta va trebui să fie: în primul rând grădinițe și învățământ primar, apoi gimnaziu și liceu”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Ministerul Educației unde va avea loc ceremonia de predare-primire a mandatului.

“Nu insistați pe această întrebare”, a continuat Cîmpeanu, când jurnaliștii i-au cerut o dată concretă la care va avea loc redeschiderea grădinițelor și a școlilor. Ministrul a precizat că va reveni cu răspunsul după o discuție cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. “Urmează să avem o discuție foarte serioasă în acest sens, vom discuta acest lucru prioritar”, a afirmat ministrul Educației.

În ceea ce privește curriculumul de liceu, amintim că înnoirea curriculară a ajuns să se aplice în prezent la clasa a VIII-a. Ministerul Educației este obligat ca în toamna anului 2021 să aplice la clasa a IX-a un curriculum nou, în concordanță cu ceea ce au învățat în învățământul primar și gimnazial copiii care vor începe anul viitor liceul. Pentru a putea realiza un curriculum, Ministerul trebuie să publice întâi profilul absolventului de liceu, planurile-cadru (care prezintă materiile pe care urmează să le studieze elevii și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discpline) și abia apoi programele școlare pe fiecare materie.

“Planurile-cadru pentru liceu nu sunt aprobate în acest moment. Deci elevii de clasa a IX-a trebuie să intre în toamnă pe un curriculum nou, dar nu avem noile planuri-cadru, pe cale de consecință nu avem curriculum nou, nu avem licitație lansată. Elevii de clasa a IX-a e foarte puțin probabil să aibă manuale”, în septembrie 2021, a declarat Cîmpeanu.

Problemele urgente ale educației sunt “organizarea examenelor naționale, aprobarea curriculumului după ce vom avea planurile-cadru analizate și aprobate și apoi vin celelalte probleme cronice”, a afirmat Cîmpeanu. Acesta a precizat că unul dintre obiectivele sale este “susținerea eticii și integrității în sistemul educației”, prin realizarea unui sistem integrat al actelor de studii.

Amintim că noul ministru al Educației își preia mandatul pe un val de contestări la adresa sa. Mai multe organizații ale societății civile i-au cerut miercuri președintelui Klaus Iohannis să nu-l numească ministru al Educației pe Sorin Cîmpeanu, după cum a anunțat Geeks for Democracy, una dintre organizațiile semnatare. Apelul vine după ce aceleași asociații, mișcări și personalități publice – printre care Rezist și Corupția Ucide, dar și profesori – transmiseseră marți o scrisoare deschisă în care cereau ca Sorin Cîmpeanu să nu fie nominalizat ministru.

Autorii apelului afirmă că Sorin Cîmpeanu “nu îndeplinește criteriile de integritate necesare funcției de ministru al Educației”.


4 comentarii
 1. Deschideți scolile și grădinițele d-ul ministru….
  Înnebuniți copiii…. Vor socializare..
  Ne înnebuniți și pe părinți și pe bunici….
  Explodează , poporulRugam deschideți scolile
  ,,,, Școală de azi e,,, tara de mâine,,,,,,,,

 2. Da! Desigur ca are”dreptate”! Ce contează ca exista copii care nu au posibilitate sa participe la cursuri online? Ce contează ca exista familii întregi care nu au nici cu se sa se îmbrace, nici ce sa pună pe masa, nici unde sa stea? Ce contează toate acestea fata de “uniformizarea” tuturor pe același calapod și “globalizarea” întregului set de programe și curriculum pe care vor sa ni-l forțeze pe gat oameni care nu au nicio legătură cu învățământul care oricum este subordonat pe criterii politice?

 3. Are dreptate Câmpeanu. Și încă se exprima elegant când este asaltat de întrebări idioate. Se insista cu o întrebare la care nu se poate da răspunsul acum.
  In functie de situația epidemiologica, se va decide din mers momentul începerii școlilor face to face.
  Domnul Gheorghiță (parca asa se numește medicul militar care coordonează vaccinarea anti covid) propunea foarte corect ca abia la începutul lunii aprilie sa revină elevii la scoala, adica după ce profesorii vor fi fost vaccinați.
  Elevii asimptomatici(odată infectați pe mijloacele de transport și prin mallurile prin care vor umbla în drum spre casa, infectează pe cine pe iese în cale… Profesorii și familiile lor. Cine dorește sa își transforme copiii în bombe cu ceas?
  Și de ce? Ca se plictisesc acasă și părinții ca stau cu proprii copii, și elevii ca nu socializează. La scoala se merge ca să înveți, fie ca școala este face to face, fie ca este online.
  Profesorii și elevii seriosi învață și în sala de clasa, dar și acasă, la biroul lor de lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

DOCUMENT Ministerul Finanțelor, condus de Florin Cîțu, a refuzat să aloce 10 milioane de lei din fondul de rezervă pentru vaccinarea copiilor anti-rujeolă și anti-poliomielită pe motiv că nu a fost explicată urgența situației

O adresă trimisă de la Ministerul Finanțelor în 6 august către Ministerul Sănătății, consultată de G4Media.ro, arată că Finanțele – minister condus atunci interimar de Florin Cîțu – au refuzat…
Vezi articolul

Un program pentru perfecționarea forței de muncă în domeniul bateriilor va fi lansat în România / 20 de mii de persoane vor fi instruite, în special în județele Dolj, Gorj, Mureș, Hunedoara, Prahova și Galați

Astăzi Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu și ministrul Economiei, Florin Marian Spătaru, au semnat Memorandumul de Înțelegere cu EIT InnoEnergy pentru dezvoltarea sectorului de baterii, inclusiv pentru formare, recalificare și…
Vezi articolul