Structura anului școlar din Franța, publicată de Ministerul Educației de la Paris pentru următorii 3 ani. Predictibilitatea în învățământ – o tradiție în Hexagon

13.531 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
Ministerul Educației din Franța anunță că au fost publicate calendarele anilor școlari viitori, mai exact pentru 2023-2024, 2024-2025 și 2025-2026. Acest lucru înseamnă că, în mod oficial, elevii din Republică știu de acum că în 2025 încep școala pe 1 septembrie și că o termină pe 4 iulie 2026.

Dacă structura pentru anul școlar viitor, adică 2023-2024, se știa de anii trecuți, calendarele pentru 2024-2025 și 2025-2026 sunt reglementate acum de autorități în varianta franceză a Monitorului Oficial. Calendarele se publică în Franța cu doi-trei ani dinainte, spun mai mulți profesori pentru EduPedu.ro.

Amintim că predictibilitatea în educația franceză a fost un principiu în ansamblu întărit de către fostul ministru al Educației Naționale, Jean-Michel Blanquer, după proteste ale profesorilor din luna ianuarie 2022, și a fost obiectiv asumat de actualul ministru Pap Ndiaye, după ce a preluat în luna mai, tot anul acesta, mandatul de la Blanquer, odată cu instalarea noului Guvern condus de Elisabeth Borne.

În Franța, școala începe de obicei în primele zile ale lunii septembrie pentru elevi. Profesorii se întorc cu aproximativ o săptămână înainte de elevi la școală. Există o vacanță de două săptămâni de toamnă, cea de Crăciun, de trei săptămâni, apoi vine “vacanța de iarnă” în februarie (de două săptămâni, dedicată sportului) și una “de primăvară” în martie-aprilie sau aprilie-mai (de două săptămâni, care cuprinde Paștele; nu se mai numește “vacanță de Paști” din 1985, notează franceinfo.fr).

  • Ce este deosebit la cea de iarnă și de primăvară față de celelalte este că ele se iau diferit în țară, în funcție de cele 3 zone (hartă mai jos) în care este împărțită Franța pentru a nu exista aglomerație în zonele turistice, susțin autoritățile de acolo.

Iată harta cu zonele luate în calcul la vacanțele școlare de iarnă și de primăvară:

Foto: vacances-scolaires-education.fr

Calendarul anului școlar 2023-2024 în Franța:

Școala începe, în Franța, pentru profesori pe 1 septembrie 2023, elevii se întorc pe 4 septembrie. Prima vacanță este luată pe 21 octombrie 2023, apoi se întorc la școală pe 6 noiembrie. Din 23 decembrie 2023 și până pe 7 ianuarie 2024 au vacanța de Crăciun. Apoi, în funcție de zonă, vine rândul vacanței “de iarnă” – începe fie pe 10 februarie, fie pe 17, fie pe 24 și se termină pe 25 februarie, 3 martie, respectiv 10 martie 2024. În aprilie-mai este vacanța “de primăvară”, la fel, decalată conform structurii oficiale de mai jos. Pe 6 iulie 2024, sâmbătă, este prima zi de vacanță de vară în Franța.

Foto: education.gouv.fr

Calendarul anului școlar 2024-2025 în Franța:

În anul școlar 2024-2025, școala începe pentru profesorii din Franța pe 30 august 2024, elevii se întorc pe 2 septembrie. Prima vacanță este luată pe 19 octombrie 2024, apoi se întorc la școală pe 4 noiembrie. Din 21 decembrie 2024 și până pe 5 ianuarie 2025 au vacanța de Crăciun. Apoi, în funcție de zonă, vine rândul vacanței “de iarnă” – începe fie pe 8 februarie, fie pe 15, fie pe 22 și se termină pe 23 februarie, 2 martie, respectiv 9 martie 2025. În martie-aprilie sau aprilie-mai, în Franța este vacanța “de primăvară”, la fel, decalată conform structurii oficiale de mai jos. Pe 5 iulie 2025, sâmbătă, este prima zi de vacanță de vară.

Foto: legifrance.gouv.fr

Calendarul anului școlar 2025-2026 în Franța:

În anul școlar 2025-2026, școala începe pentru profesorii francezi pe 29 august 2025, elevii se întorc pe 1 septembrie. Prima vacanță este luată pe 18 octombrie 2025, apoi se întorc la școală pe 3 noiembrie. Din 20 decembrie 2025 și până pe 5 ianuarie 2026 au vacanța de Crăciun. Apoi, în funcție de zonă, vine rândul vacanței “de iarnă” – începe fie pe 7 februarie, fie pe 14, fie pe 21 și se termină pe 22 februarie, 1 martie, respectiv 8 martie 2026. În aprilie-mai, în Franța este vacanța “de primăvară”, la fel, decalată conform structurii oficiale de mai jos. Pe 4 iulie 2026, sâmbătă, este prima zi de vacanță de vară.

Foto: legifrance.gouv.fr

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Anii școlari în Suedia și Franța: vacanțe de toamnă și vacanțe de sporturi de iarnă pentru toate clasele. În Suedia, medii școlare au doar elevii din ultimii ani de gimnaziu și liceu
iulie 2022 – Franța pregătește încă de acum începutul de an școlar din 1 septembrie. Schimbări la grădiniță, fonduri descentralizate pentru formarea personalizată a profesorilor și reforme în liceele tehnologice pentru apropierea de realitatea socio-economică, printre măsuri
Orarul unui elev de liceu din Franța. Sunt minimum 28 de ore și maximum 47, pe săptămână, cu tot cu masa de prânz

3 comments
  1. Locuiesc împreună cu familia de peste 15 ani in Franța…avem copii școlarizați aici și ce vreau să spun este că sistemul de învățământ de aici e destul de bine pus la punct. Bineînțeles că nu e totul perfect dar se lucrează pentru îmbunătățirea sistemului de învățământ. Cred că și în România se cere o reformă sănătoasă și de durată în multe domenii dar mai ales în învățământ. Educația copiilor de azi arată cum va fi societatea de mâine.

  2. Asa, și?
    Care I diferența față de noi?
    Ei au 9 sapt de vacanta și termina scoala cu 2 sapt mai târziu ca noi
    Noi avem 7 sapt de vacanta și terminam cu 2 mai repede ca ei
    Se începe cam în aceeași dată în ambele ,acum și la noi !!
    Deci? super știre!!!!!
    Mai terminați cu denigrarea sistemului de învățământ romanesc!!!

    1. Nu, ca tu cred ca esti si batuta in cap. Nu stii să citesti? E vorba de faptul ca Franta isi publica DE ACUM ce se va intampla cu anul scolar pana in 2026. Iar la noi nu stim daca mai dam teze de la un semestru la altul. Ia zi-ne tu: nu ar fi motive să denigreze cineva scoala romaneasca daca e in halul asta??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ce înseamnă ”metoda loverboy” și cum se pot apăra tinerii de pericolele de pe net? Liceenii sunt invitați să participe la un eveniment online despre prevenirea traficului de persoane – Campania „19 Zile de activism”

Care sunt pericolele pentru adolescenți și copii în mediul online? Cum ne putem apăra eficient într-o epocă în care accesul la smartphone și internet e generalizat? Marți, 16 noiembrie 2021,…
Vezi articolul

BREAKING Sindicatele din Educație refuză oferta Guvernului: Acțiunea de protest va continua, anunță liderul sindical Marius Nistor / Hăncescu: Guvernul trebuie să răspundă în fața elevilor și părinților pentru ceea ce urmează

Sindicatele din Educație au refuzat oferta Guvernului, după cum au declarat reprezentanții profesorilor. A fost organizat un miting de proporții al profesorilor în Piața Victoriei. „Ce se întâmplă astăzi aici…
Vezi articolul