Studiu al Universităţii Amsterdam: Virusul rujeolei şterge imunitatea dobândită anterior faţă de alte infecţii

2.246 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Rujeola poate afecta pe termen lung sistemul imunitar, resetându-l până la un nivel similar cu cel din copilărie, ceea ce creşte vulnerabilitatea în faţa altor infecţii, conform unui studiu efectuat de o echipă internaţională de oameni de ştiinţă, citat joi de Press Association, potrivit Agerpres.

Cercetătorii de la Wellcome Sanger Institute din cadrul Universităţii Amsterdam şi colaboratorii lor au demonstrat că rujeola resetează sistemul imunitar până la o stare imatură, cu o capacitate limitată de a răspunde la noi infecţii.

Publicat în jurnalul Science Immunology, studiul explică de ce copiii sunt afectaţi de multe ori de alte infecţii după ce au suferit de rujeolă.

Oamenii de ştiinţă au precizat că cercetarea are implicaţii semnificative asupra sănătăţii publice, deoarece scăderea ratelor de vaccinare are ca rezultat creşterea numărului de cazuri de rujeolă. Acest lucru, potrivit cercetătorilor, poate provoca o înmulţire a cazurilor de alte infecţii periculoase, cum ar fi gripa, difteria sau tuberculoza, chiar şi la persoanele care au fost anterior imune.

”Acest studiu este o demonstraţie directă la oameni a ‘amneziei imunologice’, sistemul imunitar uitând cum să răspundă la infecţiile întâlnite anterior. Demonstrăm că rujeola determină în mod direct pierderea protecţiei împotriva altor boli infecţioase”, a explicat doctor Velislava Petrova, autoare principală a cercetării, de la Wellcome Sanger Institute din cadrul Universităţii Cambridge.

Citiţi detalii despre studiu aici.

În România au fost confirmate 212 noi cazuri de rujeolă în doar ultimele 3 săptămâni, arată datele publicate de Institutul Național de Sănătate Publică (date la 30 august 2019). Cele mai multe cazuri confirmate sunt în Suceava, Sălaj și Neamț. La nivel global, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat cu doar o zi în urmă că Ucraina este focar epidemic de rujeolă, înregistrând singură 60% dintre cazurile raportate în primul semestru al anului 2019. Pediatrul Mihai Craiu amintește pe platforma de educație pentru sănătate “Spitalul Virtual pentru Copii” că legea actuală “prevede obligativitatea administrării unei prime doze de ROR în jurul vârstei de 9 luni”.

FOTO: pixabay.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Trei cercetători cer Ministerului să explice de ce Laserul de la Măgurele nu a fost inclus în proiectul de consorțiu lansat de partenerii europeni și acuză că bugetul competiției din cercetare este “de toată jena” și că “evaluările în curs sunt viciate”

“Observăm că se agită lumea pentru că: (i) Laserul de la Măgurele nu a fost inclus în consorțiul european (ERIC); (ii) Recent-lansata competiție PCE are un buget total de toată…
Vezi articolul

Ministerul Educației abuzează de GDPR ca să-i protejeze pe plagiatori și mediocri: tezele de doctorat din 2016 până în prezent vor fi făcute publice doar dacă autorul e de acord / Legea educației: “Teza de doctorat este un document public”

Ministerul Educației invocă în mod abuziv reglementările privind protecția datelor cu caracter personal (GDPR) și își încalcă propria Lege de funcționare, pentru a stopa publicarea integrală a tezelor de doctorat.…
Vezi articolul