STUDIU Ghețarii se topesc mai repede dacă ajung într-un lac. Rezultatele, importante pentru prezicerea disponibilității apei în zonele de văi montane

84 de vizualizări
Ghețar în regiunea Cașmir, India / Foto: © Ronnachai Limpakdeesavasd | Dreamstime.com
Ghețarii se micșorează sub efectul încălzirii globale, dar ei se topesc mai rapid dacă își încheie cursul într-un lac și nu într-o zonă de uscat, conform unui studiu finanțat de Fundația națională pentru cercetare științifică din Elveția (SNSF), informează joi AFP, preluat de Agerpres.

Ghețurile eterne se retrag în toată lumea. În acest timp, apa rezultată din topire se poate acumula și poate forma noi lacuri. Oamenii de știință au analizat în premieră acest fenomen, în detaliu și la scară mare, în cazul ghețarilor montani, a indicat într-un comunicat SNSF, principala instituție elvețiană de încurajare a cercetării științifice.

În cadrul studiului au fost analizați 319 ghețari cu o suprafață de peste trei kilometri pătrați din centrul și estul Himalaya. Aproximativ o cincime dintre ei formează lacuri. Ghețarii din această regiune alimentează râurile majore precum Gange și Brahmaputra și contribuie la furnizarea apei pentru jumătate de miliard de oameni, mai transmite Agerpres.

Imaginile au arătat că ghețarii care sfârșesc într-un lac s-au deplasat de două ori mai rapid decât cei care sfârșesc pe uscat

Pentru analizele lor, oamenii de știință au utilizat sateliții europeni Sentinel-2 care survolează acest teritoriu la fiecare cinci zile.

Imaginile în infraroșu realizate din 2017 până în 2019 au dezvăluit că ghețarii care sfârșesc într-un lac s-au deplasat cu o viteză medie de 20 de metri pe an, de două ori mai rapid decât cei care sfârșesc pe uscat.

Această accelerație ar putea fi explicată “prin faptul că limba glaciară suferă un efect de portanță care ar reduce rezistența”, potrivit cercetătorilor.

“Aceste rezultate sunt foarte importante pentru prezicerea disponibilităţii apei”, a declarat conducătorul studiului, Tobias Bolch, de la Universitatea St Andrews din Scoţia, care a efectuat anterior cercetări timp de mulţi ani la Universitatea din Zurich.

Atunci când gheţarii se deplasează mai rapid, rezervele de apă acumulate în gheaţă se epuizează mai repede, iar cursurile de apă sunt alimentate mai puţin.

“Până acum, acceleraţia provocată de lacurile glaciare nu fusese integrată în prognoze”, a precizat Tobias Bolch. “În regiunile asiatice afectate, deficitul de apă ar putea să apară, prin urmare, mai rapid decât se preconiza”, a adăugat specialistul.

Rezultatele sunt importante şi din alt punct de vedere: ele permit o mai bună calculare a vitezei de umplere a lacurilor şi stabilirea momentului în care barajul format de morena terminală (aglomerări de blocuri şi resturi de rocă desprinse dintr-un gheţar) riscă să se rupă, eliberând un val uriaş în lac, mai notează AFP, potrivit Agerpres.

În anul 563, un astfel de val catastrofal a afectat lacul Geneva (Léman), cel mai mare lac natural din Europa de Vest, situat între Elveţia şi Franţa. 

Foto: © Ronnachai Limpakdeesavasd | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Miza serviciilor în blocarea doctoratelor de la publicare – “protejarea deținătorilor de titlu de doctor care au legături cu serviciile secrete și forțele de ordine din universitățile militare”, acuză Liga Studenților Iași

Blocarea publicării tuturor tezelor de doctorat “pe motiv de GDPR”, prin încălcarea legii educației, are ca principală miză “protejarea tuturor deținătorilor de titlu de doctor care au legături cu serviciile…
Vezi articolul

Cercetarea – doar 510 milioane euro prin PNRR, deși ministrul Teleman spera la 2 miliarde / O primă reacție din comunitatea științifică: “Dumnezeu să ne ajute, că de la politicienii noștri nu mai avem ce aștepta” – cercetătorul Lucian Pintilie

Componenta “Cercetare, Dezvoltare și Inovare” a Planului Național de Relansare și Reziliență, prezentat vineri de Guvern, are un “buget inițial de negociere de 510 milioane euro. Suma este considerabil mai…
Vezi articolul
Impactul pandemiei asupra economiei românești

Impactul pandemiei asupra economiei românești, reacțiile companiilor din top 50, evoluția indicilor bursieri – monitorizate în timp real de cercetătorii în economie de la Universitatea Babeș-Bolyai

Specialiștii Facultății de Științe Economice din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca monitorizează în timp real impactul pandemiei de COVID-19 asupra economiei românești. UBB a lansat o platformă online în care…
Vezi articolul

BREAKING Amnistierea plagiatorilor prin noua lege a educației: orice plagiator va putea să renunțe, gratis, la doctoratul făcut pe banii statului, dacă legea este promovată. Premierul Ciucă, protagonist al celui mai mare scandal de plagiat din prezent, “a validat total“ legea și va putea renunța unilateral la titlu

Amnistierea plagiatorilor este introdusă oficial de ministrul Sorin Cîmpeanu în textul proiectului de Lege a educației, în plin scandal de plagiat la adresa șefului său de Guvern și de partid…
Vezi articolul

Prima reacție a președintelui Iohannis la acuzațiile de plagiat aduse premierului Ciucă: Orice demers menit să clarifice suspiciunile formulate în spațiul public este binevenit / Iohannis anunță că nu mai vorbește pe subiect până la o decizie finală

Orice demers menit să clarifice suspiciunile formulate în spațiul public este binevenit, susține președintele Iohannis într-un răspuns al Administrației Prezidențiale trimis la solicitarea europalibera.org. Șeful Statului închide, în același răspuns,…
Vezi articolul