Sub 20% dintre infectările înregistrate în rândul elevilor și profesorilor din Belgia s-au petrecut în școală – studiu

4.523 de vizualizări
Foto: © Mariavonotna – Dreamstime.com
Mai puțin de una din cinci infecții cu noul coronavirus identificate în rândul copiilor și profesorilor s-a petrecut în mediul școlar, în Belgia, potrivit unui nou studiu realizat de institutul de sănătate publică din această țară, Sciensano, citat de The Brussels Times. Potrivit virusologului Steven Van Gucht, care a prezentat studiul la sfârșitul săptămânii trecute, “numărul de infectări în școli crește doar după ce numărul cazurilor în comunitatea largă începe să crească.”

Același expert a mai spus că rezultatele studiului arată că “școlile nu sunt precursoare sau motoare ale evoluției epidemice, ci mai degrabă efecte”.

Studiul, realizat pe baza infectărilor înregistrate în perioada 1 septembrie-13 decembrie 2020 și colectate de centrele de specialitate din Belgia,, arată că larga majoritate a infectărilor (peste 80%) înregistrate în rândul elevilor au avut loc în afara școlii, iar restul s-au petrecut probabil în mediu școlar. Profesorii și alți angajați ai școlilor “cel mai probabil au fost infectați de către colegi și, într-o mult mai mică măsură, de către elevi, între septembrie și începutul vacanței de toamnă”.

Van Gucht a arătat că numărul de infectări asociate școlii se încadrează în media de cazuri înregistrate la nivelul întregii societăți, existând însă diferențe în funcție de vârsta elevilor:

La începutul celui de-al doilea val al epidemiei, s-a văzut mai întâi o creștere a numărului de infectări în rândul adolescenților de 16-18 ani și al adulților tineri (19-25 de ani), după care infectările au început să crească în rândul populației mature și doar la final în rândul copiilor de sub 12 ani.

Chiar și după ce a fost atins vârful evoluției epidemice, rata de infectare în rândul copiilor de sub 16 ani a rămas sub nivelul înregistrat la nivelul întregii populații. 

Pe de altă parte, în cazul tinerilor de peste 16 ani virusul se comportă ca în cazul adulților și joacă un rol important în evoluția epidemică, a arătat Van Gucht.

Potrivit Sciensano, studiul ar dovedi din nou că școlile trebuie să rămână deschise cât se poate de mult, iar Van Gucht a afirmat că “educația este o prioritate a societății și nu există lucruri cu zero riscuri, dar ar trebui să fie posibil ca școlile să devină un mediu relativ sigur, dacă se iau măsurile adecvate”.

Foto: © Mariavonotna – Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
  1. Luați in calcul o echivalare sau o pondere mai mare a mediilor pt
    a i sprijini si pe cei care au învățat 3 ani,dar anul acesta nu au avut poate net sau i a murit cineva prin spital sau poate a stat bolnav.
    Prin examen sau prin vechea metoda de calcul a notei de intrare la liceu ,ii favorizați doar pe cei care au avut bani de meditații anul acesta,e clar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reclamația Ligii Studenților din Iași la adresa Universității de Medicină „Grigore T. Popa”, după ce prezența în sesiune a fost condiționată de vaccinare sau un test negativ, respinsă definitiv de instanță ca nefondată

Curtea de Apel Iași a respins definitiv reclamația făcută de Liga Studenților din Iași la adresa Universității de Medicină „Grigore T. Popa”, care a condiționat prezența fizică la sesiunea din…
Vezi articolul

Vouchere de afterschool pentru copiii defavorizați, pachete sociale cu rechizite, îmbrăcăminte, mici reparații, dotări ale locuințelor și „relaxarea” criteriilor pentru burse sociale, printre măsurile programului de guvernare propus de Marcel Ciolacu

Voucherele pentru copiii defavorizați, care să acopere servicii și programe de tip before și after school, precum și acordarea unui pachet social la început de an școlar sunt prevăzute în…
Vezi articolul

Universitatea Babeș-Bolyai – scrisoare deschisă către premierul Cîțu: E nevoie de schimbări fundamentale pentru relația dintre universități și mediul socio-economic / Cinci soluții propuse

Universitățile și mediul socio-economic au nevoie de schimbări “fundamentale” în  legislația care acoperă legăturile dintre cele două medii – de la măsuri care să permită angajarea fondurilor dobândite direct din…
Vezi articolul