Subiecte Definitivat 2020, educatori. Eseul cu cel mai mare punctaj, despre valențele educative ale unei opere, fusese dat și anul trecut la Definitivat 2019, precum și în modelul de subiect publicat de Ministerul Educației pentru acest examen

26.039 de vizualizări
Titularizare 2019
Foto: Pexels.com
Cei mai mulți profesori care au vrut să își dea Definitivatul în acest an au fost profesorii pentru pentru învățământ preșcolar în limba română. Au fost 1.748 de educatori care au participat la proba scrisă, potrivit datelor oficiale de la Ministerul Educației. Subiectul cu cel mai mare punctaj, eseul de până la 600 de cuvinte, a fost exact pe aceași temă ca eseul de la Definitivat 2019 și ca cel propus în modelele de subiecte propuse de minister pentru anul 2020.

Este vorba despre Subiectul I B, notat cu 30 de puncte, care avea următoarea cerință:

Redactați un eseu, de 300 – 600 de cuvinte, în care să prezentați valențele educative ale unei
creații lirice, incluse în programa de examen”.

Un subiect similar fusese dat în modelul de subiecte pentru Definitivat 2020, publicat de minister pe 27 noiembrie 2019. Iată cerința din model:

Redactați un eseu, de 300 – 600 de cuvinte, în care să prezentați valențele educative ale unui
basm cult, inclus în programa de examen”.

Reamintim că Definitivatul este un concurs cu examen și probă practică pentru cadrele didactice. Dacă îl promovează, profesorii dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.

Subeictele de la proba scrisă au avut un timp de rezolvare de 4 ore, candidații au stat câte 10 în clasă, cu măști, în condiții de distanțare fizică și de respectare a măsurilor sanitare impuse de epidemia COVID-19.

  • Dintre cei 6.776 de candidați cu drept de participare la proba scrisă, au fost prezenți 6.480 de candidați.
  • Au fost eliminați 8, din cauza tentativelor de fraudă.
  • 296 de candidați au absentat.
  • Conform metodologiei de concurs, care permite acest lucru, 433 de candidați au decis să se retragă din motive personale.
  • În total, au fost transmise spre centrele de evaluare 6.039 de teze.

Primele rezultate vor fi comunicate în data de 29 iulie și publicate și de Edupedu.ro. Contestațiile se depun la centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 29 iulie, după afișarea rezultatelor, și pe 30 iulie, până la ora 12:00.  Rezultatele finale se afișează în centrele de examen și pe site-ul anterior menționat, în data de 4 august 2020.

Foto: pexels.com


2 comments
  1. Iar la limba și literatura română, subiectul de metodică a conținut doar secvențe din programa pentru liceu, pentru gimnaziu, nu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Au încercat un șantaj emoțional sau de altă natură, au încercat să îndrepte părinții și elevii împotriva noastră“, spune Marius Nistor, de la FSE Spiru Haret, despre cum a fost la Guvern, cu premierul Ciucă: Nu este normal așa ceva, dacă ne dorim să trăim într-o societate normală, democratică

Prim-ministrul Nicolae Ciucă și autoritățile guvernamentale „au încercat un oarecare șantaj emoțional sau de altă natură, au încercat să îndrepte părinții și elevii împotriva noastră“, a declarat la B1TV Marius…
Vezi articolul

Regulile de funcționare a consiliilor de administrație ale școlilor, modificate în timpul anului școlar. Ședințele CA pot fi convocate prin SMS sau WhatsApp, au loc și online. Pot fi membri și persoane condamnate pentru infracțiuni care nu sunt legate de exercitarea profesiei

Ședințele consiliilor de administrație ale școlilor pot fi convocate prin SMS sau WhatsApp și pot avea loc și online, potrivit noii Metodologii-cadru de organizare și funcționare a consiliilor de administrație…
Vezi articolul

Profesorii și directorii de școli care vor să accelereze procesul de transformare digitală pot beneficia de consultanță în achiziții publice și scrierea de proiecte de finanțare de la EDUS (P)

Cel mai important proces în dezvoltarea unei societăți este reprezentat de educație. Viitorul nostru începe cu copiii noștri, încă de la grădiniță și nu se termină cu studiile postuniversitare, dacă…
Vezi articolul