UPDATE: Evenimentul s-a încheiat. Vă mulțumim!
Mii de clase din școlile din România au fost dotate cu instrumente didactice moderne, digitale și interactive, în urma programelor și reformelor PNRR, cu finanțare europeană, din ultimii doi ani, iar altele sunt în curs de dotare, potrivit planurilor asumate de Guvernul României și implementate de autoritățile locale. Toate acestea sunt oportunități de modernizare pentru elevii și profesorii lor, pentru comunitățile școlare și locale.
Educația trebuie să includă noile tehnologii ca parte din nevoile generațiilor actuale de elevi. Profesorii nu mai sunt doar transmițători de cunoștințe, ci facilitatori ai învățării, ghidând elevii în procesul de descoperire, creație și colaborare. Co-creatori de Educație sunt, împreună, părinții, profesorii, elevii și comunitatea.
Această inițiativă răspunde unei nevoi actuale din sistemul educațional românesc: doar 27% dintre profesorii români au participat la cursuri de formare digitală în mod regulat, comparativ cu media europeană de 39% (Studiul 21st Century Teachers 2022). În același timp, doar 28% dintre români au competențe digitale de bază, sub media UE de 54% (DESI 2022).
Astfel, este esențial să susținem cadrele didactice în adoptarea tehnologiilor și metodelor de predare moderne și în construirea unui mediu de învățare interactiv, atractiv și incluziv.
Tema este una actuală și în același timp fundamentală. Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, invitat al conferinței, a declarat recent că problema nu sunt conținuturile sau programele, ci metodele de predare. A subliniat constant importanța unui sistem educațional adaptat nevoilor elevilor și profesorilor, menționând că: „O temă fundamentală pentru a-i ţine pe copii în şcoală este, de exemplu, şi la nivel de gimnaziu, ceea ce încercăm să facem la nivel de liceu, şi anume discipline relevante, să nu-i transformăm în hamalii propriilor discipline şi propriilor ore, conţinuturi aerisite şi atractive, manuale relevante, metode de predare stimulative. Atunci îi ţii pe copii în clase şi, treptat, se schimbă rolul pe care-l are profesorul în societate, inclusiv prin salarizare şi prin susţinerea financiară, ca să revenim la ceea ce ştim de fapt că funcţionează, şi anume că Educaţia este calea regală pentru succesul social.”
Această viziune este fundamentală în contextul conferinței, care aduce împreună profesori, directori de școli, inspectori, factori de decizie din educație, experți în tehnologii educaționale și reprezentanți ai companiilor din domeniu, creând o platformă de schimb de idei și bune practici.
Evenimentul „NextEd Teach: Learn | Create | Display”, organizat de Edupedu.ro, cu sprijinul NextLab.Tech și Samsung Electronics România, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Academia de Studii Economice (ASE) București, este o conferință națională dedicată profesorilor din învățământul preuniversitar, care își propune să le ofere acestora metode moderne de predare și instrumente digitale inovatoare pentru a transforma experiența didactică. Sub conceptul L.C.D. – Learn, Create, Display, conferința pune accent pe integrarea tehnologiei în educație, care să însemne pentru elevi și profesori învățare activă, creație digitală și expunerea rezultatelor într-un mod inovator, interactiv.
Un concept nou, menit să modernizeze procesul educațional și să încurajeze creativitatea profesorilor și elevilor, ce își construiește sustenabilitatea și potențialul de viralizare la nivelul întregului sistem educațional. – L.C.D (Learn, Create, Display) înseamnă împărtășirea muncii profesorilor, a creațiilor lor virtuale sau digitale, conduce la consolidarea stimei de sine în rândul cadrelor didactice creatoare de conținut digital.
Evenimentul va include prezentări inspiraționale, sesiuni practice și demonstrații live, oferind participanților strategii concrete și soluții digitale pentru o predare modernă.
Agenda evenimentului și temele abordate:
09:30 – 10:00 Înregistrarea participanților
10:00 – 10:50 Deschiderea evenimentului

- prof.univ.dr. Daniel David, Ministrul Educației și Cercetării
- prof.univ.dr. Nicolae Istudor, rector, Academia de Studii Economice
- Marilena Daniela Stroescu, inspector școlar general, ISMB
- conf.univ.dr. Sorin Anagnoste, prodecan Facultatea de Administrarea Afacerilor (FABIZ), ASE București

- prof.univ.dr Răzvan Bologa, fondator concurs național de robotică Nextlab.tech

Prof. univ. dr. Răzvan Bologa este fondatorul concursului național de robotică Nextlab.tech și CEO al Cyberllence Inovație. Domnul profesor va aduce în discuție importanța roboticii în educația digitală din perspectiva experților în educație și tehnologiile emergente. În plus, va oferi sfaturi valoroase pentru dezvoltarea unui mediu de învățare modern și esențial pentru pregătirea educațională a viitoarelor generații. Prezentarea sa va evidenția impactul inițiativei Nextlab.tech și va arăta cum proiecte similare pot deveni piloni ai transformării educației la scară națională.
10:50 – 11:00 Prezentarea conceptului L.C.D. propus școlilor – proces de implicare în care profesorii, de multe ori chiar împreună cu elevii, învață, creează și afișează
- Adina Oprea, manager partneri Samsung Electronics România

Conceptul “LCD: Learn, Create, Display” este special conceput pentru a sprijini profesorii și elevii în procesul educațional, oferindu-le instrumente moderne pentru a explora, colabora și prezenta idei. Iată cum funcționează:
Learn (Învățare): Display-urile interactive din clase înseamnă claritate excepțională și culori vibrante, ideale pentru prezentări interactive și conținut educațional captivant. Profesorii pot utiliza funcții precum ecranele tactile pentru a implica elevii în lecții interactive, transformând învățarea într-o experiență dinamică.
Create (Creare): Elevii pot folosi display-urile de la clasă sau dispozitivele proprii la îndrumarea și cu acordul profesorului pentru a crea proiecte vizuale, schițe sau prezentări multimedia, reels, clipuri video, documentare etc. Cu ajutorul aplicațiilor integrate și al conectivității avansate, colaborarea devine mai ușoară, iar creativitatea este încurajată.
Display (Afișare): Proiectele elevilor pot fi afișate pe ecrane mari, oferindu-le oportunitatea de a-și prezenta ideile într-un mod profesional.
Display-urile interactive din clase sunt compatibile cu diverse dispozitive, asigurând o integrare perfectă în orice mediu educațional.
11:00 – 11:40 Prezentare resurse educaționale digitale folosind tablele interactive
- Ioana Pantor, formator pedagogie digitală, profesor de Limba engleză la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Oradea, județ Bihor

Digitalizarea a deschis poarta spre o multitudine de posibilități în domeniul instructiv-educativ, iar generația actuală de profesori este privilegiată pentru că are onoarea de a duce învățământul în era digitalizării, însă păstrând bunele practici, metodele și principiile din învățământul tradițional.
Ioana va face o scurtă incursiune în lumea învățării bazate pe proiecte, ca parte a conceptului de LCD – Învață-Creează-Prezintă, în care va integra echipamente și aplicații care pot fi folosite cu succes în procesul de predare-învățare-evaluare.
Pentru că a devenit o “modă” aceea a utilizării proiectelor ca metodă de evaluare, prezentarea va încerca să puncteze elementele specifice Învățării bazate pe proiecte, în care va aduce elemente de AI (Inteligență Artificială) și aplicații care să vină în sprijinul profesorilor și al elevilor.
Pentru cei interesați de utilizarea display-ului interactiv în mediul educațional, prezentarea va include funcții utile pentru organizarea eficientă a procesului de învățământ.
- Larisa Dediu, formator pedagogie digitală, profesor de Matematică la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Bacău

Ce este “Clasa inversată”, cum o integrăm in procesul de predare-invatare și care sunt avantajele aplicării acestei strategii. Exemplu practic la ora de matematică: “Unghi diedru. Unghiul a două plane”.
Flipped classroom este o metodă de predare activă care inversează rolurile tradiționale de predare și învățare. Într-o clasă inversată, elevii se familiarizează cu materialele de învățare în afara clasei, iar profesorul lansează apoi, în clasă, discuții, activități practice și rezolvarea problemelor.
Avantaje sunt și pentru elevi și pentru profesori, după cum spun și unii și ceilalți. De exemplu, pentru că știu deja despre ce se vorbește în predare, în urma materialului deja vizionat acasă, elevii sunt mai implicați în învățare. Ei simt că au mai mult control asupra procesului de învățare și sunt încurajați să pună întrebări și să exploreze conceptele mai profund.
Digitalizarea și utilizarea la clasă a noilor tehnologii folosind Inteligența Artificială (IA):
- Elena Murguleț, Director Școala Gimnazială nr. 79 București

Elena Murguleț va susține o prezentare despre integrarea resursele educaționale digitale în activitatea didactică, punând accent pe utilizarea roboticii în procesul educațional de la Școala 79. Intervenția sa va ilustra modul în care care școala pe care o conduce va introduce ore suplimentare de pregătire în robotică și va oferi exemple de bune practici pentru utilizarea eficientă a tehnologiilor în educație contribuind astfel la modernizarea procesului didactic.
11:40 – 12:20 Prezentarea aplicațiilor educaționale disponibile pe tablele interactive
Aplicații și ghiduri practice pentru profesori – conectarea la table interactive de pe telefon, laptop și tabletă.
- Flavius Istrate, Senior Manager Parteneri, Samsung Electronics România

Analiza oportunităților de digitalizare în România și ce ofertă compania în sectorul educațional: soluțiile utilizate atât în interiorul clasei cât și în exteriorul acesteia.
Tehnologia adusă în școli devine un sprijin esențial pentru profesori, iar cadrele didactice au nevoie de încurajări și ghidaj în utilizarea tablelor interactive și a altor soluții digitale. Aceste soluții sunt menite să faciliteze colaborarea și partajarea informațiilor, dar și să transforme sala de clasă și școala, cu toate spațiile sale, într-un mediu mai atractiv și interactiv pentru elevi.
- Adrian Manolescu, technical consultant, Samsung Electronics România

În era digitală, utilizarea tehnologiei interactive în sălile de clasă a devenit esențială pentru predare și învățare. Profesorii au la dispoziție, în foarte multe dintre clase, datorită apelurilor de dotări accesate de autoritățile locale prin PNRR, table interactive. Acestea oferă o serie de funcții avansate care permit profesorilor să conecteze cu ușurință laptopuri, tablete și smartphone-uri pentru a partaja conținut fără fir.
Care sunt pașii pentru conectarea tuturor acestor dispozitive, pentru a nu exista provocări suplimentare pentru profesori. Este bine ca aceștia să știe că dispozitivele moderne îi ajută să le ofere elevilor o fereastră către lume, fie că vorbim despre lumea disciplinei predate, fie către cea a cunoașterii sau cea globală.
După finalizarea lecției, este important să deconectați dispozitivele pentru a asigura securitatea și pentru a preveni accesul neautorizat. Aceste proceduri simple vă vor ajuta să folosiți eficient tehnologia disponibilă pentru a crea o experiență educațională interactivă și dinamică.
Specificațiile tehnice ale dispozitivelor pentru autorizarea clădirilor și echipamentelor din punct de vedere al protecției la incendiu: tablele interactive au protecție la supraîncălzire, sunt create în așa fel încât să nu poată genera flacăra. De asemenea, plasticul este un tip de plastic plenum care are o întârziere la foc de 30 de secunde.
- Marius Mazilu, fondator, Virtual Board – Prezentare Vboard

O mulțime de instrumente create special de către profesori și profesioniști în domeniul educației digitale pentru profesori – asta pot găsi cadrele didactice în aplicația VBoard, care a devenit aplicație nativă pe tablele interactive Samsung. Această aplicație revoluționează modul în care profesorii predau și interacționează cu elevii. Și poate cel mai important lucru este că profesorul are controlul asupra ceea ce se întâmplă în clasa lui.
Profesorii pot pregăti mai eficient lecțiile, colaborarea este sporită, își pot crea lecțiile de pe telefon sau laptop ori calculator, sau chiar direct pe tablă.
VBoard este singura tablă din lume care oferă liniaturi specializate de tip unu și tip doi, aplicabile direct pe tablă cu un singur click. Profesorii pot arăta direct elevilor cum să scrie corect pe caietele liniate special.
VBoard convertește automat scrisul de mână în formule matematice formatate și care pot fi mutate oriunde pe ecranul tablei, pot fi mărite sau micșorate, suprapuse pe documente, teste sau jocuri didactice. AI convertește nu doar formule matematice, ci și formule pentru fizică, chimie, și altele. Inteligența artificială interpretează și formatează scrisul de mână, economisind timp și îmbunătățind claritatea.
- conf.univ.dr. Andrei Toma, director tehnic, Nextlab.tech

Opționalul „Robotică și Viața” – suport de curs dedicat elevilor din învățământul preuniversitar care propune o abordare aplicată și accesibilă a roboticii educaționale. Acest material, prezentat de profesorul Andrei Toma, oferă profesorilor un instrument modern pentru dezvoltarea competențelor digitale, de rezolvare de probleme și de gândire algoritmică în rândul elevilor.
Robotica și viața contribuie la dezvoltarea generală a personalităţii, cu accent pe dezvoltarea creativităţii tehnice, a gândirii logice şi a gândirii algoritmice, a competenţelor de modelare, algoritmizare şi programare a algoritmilor de conducere cu sistemele cibernetice. Prin studiul roboților, elevii pot dobândi achiziții de învățare relevante pentru domeniile: Inginerie, Tehnologie, Știința sistemelor și materialelor mecanice, electronice și sisteme electrice, concepte de programare și matematică aplicată. De asemenea, își formează abilități de muncă în echipă, leadership și rezolvarea problemelor.
12:20 – 13:00 Concluzii, demonstrații practice susținute de formatori și tehnicieni în spațiul educațional dedicat.
La finalul evenimentului se vor oferi diplome de participare semnate de parteneri.
Partenerii Edupedu.ro în organizarea acestui eveniment sunt: Samsung Electronics Romania și Nextlab.tech, Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Academia de Studii Economice (ASE) București


Context: Conform Barometrului „Situația tineretului și așteptările sale”, realizat de CURS la comanda Ministerului Familei, Tineretului și Egalității de Șanse în 2024, 93% dintre tinerii români folosesc internetul zilnic, însă majoritatea îl utilizează în principal pentru divertisment (jocuri, rețele sociale) și mai puțin pentru învățare.
Inteligența artificială poate ajuta cadrele didactice obișnuite să livreze lecții STEM fără o pregătire suplimentară, în contextul în care școlile din România au un deficit de cadre didactice capabile să livreze lecții STEM. Elevii de azi au nevoie de competențe STEM pentru a se descurca când vor fi adulți, pentru că abordează probleme globale și reduce disparitățile socio-economice, oferind oportunități egale de învățare.