Subiecte Limba română real – simulare BAC 2024. La subiectul al III-lea a picat Lucian Blaga

244.752 de vizualizări
Foto: captură subiect/ Edupedu.ro
Subiectele de la simularea probei de Limba și literatura română au fost primite de elevi la ora 9, iar timpul de rezolvare este de 3 ore. La subiectul al III-lea, elevii de la real au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unui text poetic studiat, aparținând lui Lucian Blaga. Vezi mai jos, în articol, ce au avut de rezolvat elevii.

La subiectul I, candidații de la profilul real și cei de la tehnologic au avut un text la prima vedere de Liviu Rebreanu, „Metropole”. Pe baza acestui text, candidații au rezolvat mai multe exerciții:

  1. Indică sensul din text al cuvântului sforțări și al secvenței la fiece pas.
  2. Menționează soluția găsită de persoanele interesate de lectură, care nu au posibilitatea să-și cumpere cărți, utilizând informațiile din textul dat.
  3. Precizează un efect al creșterii interesului față de sport în spațiul românesc, justificându-ți răspunsul cu o secvență semnificativă din textul dat.
  4. Explică un motiv pentru care tejghelele librăriilor din Paris sunt amplasate până în mijlocul trotuarului.
  5. Prezintă, în 30 – 50 de cuvinte, relația dintre jurnaliștii francezi și scriitori, așa cum reiese din textul dat.

La subiectul I, punctul B, cerința a fost să redacteze un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumenteze dacă presa contribuie sau nu la formarea gustului artistic al publicului, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din volumul Metropole de Liviu Rebreanu, cât și la experiența personală sau culturală.

Subiectul al II-lea a avut în prim-plan textul „Domnișoara Nastasia” de George Mihail-Zamfirescu. Cerința a fost să prezinte, în minimum 50 de cuvinte, rolul notațiilor autorului. Doar 10 puncte a avut acest subiect.

Subiectul III a fost un eseu în care să prezinte particularitățile unui text poetic studiat, aparținând lui Lucian Blaga.

FOTO – Subiecte Limba română real

Ministerul Educației (ME) a transmis că este vorba de peste 146.000 de elevi de liceu care vor fi repartizați în peste 1.320 de centre de examen. Notele nu se trec de regulă în catalog, „însă, prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului/a părintelui, acestea pot fi consemnate în catalog”, conform informării ME.

Rezultatele de la simulare, pe 15 martie, nu vor fi făcute publice, dar vor fi comunicate prin profesorii elevilor. La simularea Evaluării Naționale 2024 pentru elevii de clasa a VIII-a, rezultatele s-au comunicat pe 23 februarie în unele cazuri sau pe 26 februarie, luni, pentru elevii care erau cu câteva zile înainte în vacanța mobilă. Profesorii au discutat apoi pe marginea lucrărilor cu elevii și părinții după ce borderourile au ajuns în școli, marți, 27 februarie, potrivit surselor Edupedu.ro.

Calendarul simulării probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat 2024:
  • 4 martie 2024: Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română
  • 5 martie 2024: Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
  • 6 martie 2024: Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
  • 7 martie 2024: Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă
  • 15 martie 2024: Comunicarea rezultatelor

6 comments
  1. Sunt o bunicuta, au trecut multi ani de cand am absolvit liceul de cultura generala, la o clasa speciala de biologie( a fost o experienta senzationala pentru invatamantul romanesc), am avut rezultate foarte bune la invatatura , am reusit cu brio examenul de bacalaureat si apoi alte si alte examene. am reusit sa mi fac o meserie deosebita si am reusit in viata. Acum am un nepotel pe care il iubesc si ii urmaresc evolutia la scoala si ma confrunt cu provocarile care i se propun. Curiozitatea m a facut sa urmaresc simularea examenului de bacalureat 2024 si am cautat sa vad subiectele impuse la proba de limba romana, am aflat ca aproximativ 40 la % dintre elevi nu au reusit sa obtina nota 5, oare de ce ? Am vazut subiecul N°1 , am ramas total nedumerita, aproape ca nu am inteles cerintele , dar sunt revoltata de aceasta alegere , Liviu Rebreanu este cunoscut de catre elevii romani , dar sa nu va bateti joc de ei propunandu le astfel de texte, de ce nu s a ales un alt text din operele adevarate capodopere ? Incompetenta, lipsa de profunzime ,soliditudinea studiilor celor care conduc si distrug invatamantul romanesc se ascunde sub alegerea unor astfel de subiecte care nu sunt deloc esentiale pentru cultura unui elev care a obtinut un bacalaureat in Romanania . Elevii si profesorii de limba romana din licee ar trebui sa faca greve, sa protesteze in fata unor astfel de incercari de a distruge invatamantul romanesc.

  2. -cartile pricinuiesc sforțări…. e unu atârnat, ce stă cu capul in jos si face subiectele de bac… ii venise sangele in nas. Posibil are boala aia a inducerii in eroare. Wtf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Bani doar pentru aur, de la Ministerul Educației. Instituția nu mai finanțează participarea elevilor români la Olimpiada Europeană de Dezbateri pentru Școli, după ce anul trecut echipa României a ajuns „doar” în semifinală – surse

Elevii români care au participat la „European Schools Debate Championship” au mers în Cehia cu banii proprii. Ministerul Educației nu a mai inclus competiția în calendarul olimpiadelor internaționale 2024 și…
Vezi articolul

Știrile PROTV: Ministerul Educației lucrează la o legislație pentru monitorizarea și reglementarea centrelor private de îngrijire a copiilor / Nicio autoritate nu știe câte astfel de centre funcționează la nivel național

După o anchetă făcută de reporterii PROTV la un centru de îngrijire copii din Popești Leordeni, județul Ilfov, unde funcționa un SRL fără autorizare de unitate de învățământ, deși părinților…
Vezi articolul

Două grădinițe din județul Galați au fost adăugate în ultima săptămână pe lista actualizată a Ministerului Educației cu școlile în risc seismic I / 55 de clădiri școlare sunt în pericol de prăbușire la cutremur

Ministerul Educației a publicat vineri, 24 martie, pe edu.ro, lista actualizată săptămânal cu școlile în risc seismic I. Față de săptămâna trecută, au fost adăugate două grădinițe în toată țara,…
Vezi articolul

Șefa direcției de învățământ preuniversitar din Ministerul Educației, Tania Irimia, s-ar putea întoarce la catedră, după aproape 24 de ani de minister: a luat peste 110 puncte la pretransfer, la Liceul Tehnic din Buzău

Directorul general al Direcției Generale de Învățământ Preuniversitar (DGÎP) din Ministerul Educației, Tania Irimia, a depus dosar de pretransfer la Liceul Tehnic din Buzău, pe o catedră cu 18 ore,…
Vezi articolul