Țară ”oarecum satisfăcută”. Anchetă INS despre cât de mulțumiți sunt românii de locul de muncă. În educație sunt cei mai satisfăcuți

563 de vizualizări
Din cei peste 8,9 milioane de români salariați, patroni, lucrători pe cont propriu și lucrători familiali neremunerați, peste jumătate (58,3%) s-au declarat „oarecum satisfăcuți”, de locul de muncă actual. Cei mai mulțumiți de locul de muncă pe care îl aveau erau absolvenții de studii superioare. Asta arată cercetarea „Activitatea independentă”, făcută de Institutul Național de Statistică.

La nivel național, 5,2 milioane de persoane din 8,9 milioane, susțin că sunt ”oarecum satisfăcute” de jobul lor. Alte 2,5 milioane de persoane (28,3%) s-au declarat „satisfǎcute în mare mǎsurǎ”. Procentele celor „satisfăcuƫi în mică măsură” (11,7%),  și ”total nesatisfăcuƫi” (1,7%), au fost mult mai mici.

Se poate observa din statistică faptul că pe măsură ce crește nivelul de studii al celui intervievat, cu atât mai mare este gradul de mulțumire față de locul de muncă actual. Aproape jumătate dintre cei cu faculatate, de exemplu (49,9%), sunt „satisfǎcuţi în mare mǎsurǎ”, faţǎ de 25,2% dintre cei cu studii medii şi doar 16,8% dintre cei cu nivel scǎzut de educaţie).

Peste un sfert din cei cu nivel scǎzut de educaţie (25,8%) erau fie total nemulţumiţi, fie mulţumiţi doar în micǎ mǎsurǎ de locul de muncǎ.

Ancheta despre cei care fac activități independente este o premieră pentru INS, iar sondajul despre gradul de satisfacție la locul de muncă, la fel.

SURSA: INS

Cei din Educație sunt foarte mulțumiți

Nemulțumiții din Învățământ numără doar 13.607 persoane, din totalul de 378.086 de angajați în acest domeniu. Numai puțin de 55%, adică 208.036 de lucrători în educație au declarat că sunt „satisfǎcuţi în mare mǎsurǎ” de locul de muncǎ. Este cea mai mare valoare dintre toate domeniile cuprinse în cercetare. Tot cu grad de mulțumire mare sunt și cei din administraţie publicǎ şi apǎrare; asigurări sociale din sistemul public (53,3%) plus cei din activitǎţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (51,5%).

În contrapondere, cea mai mare proporţie a celor nemulțumiți sau total nemulțumiți de actualul loc de muncă se aflǎ în agriculturǎ, silviculturǎ şi pescuit (27,5%) şi distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activitǎţi de decontaminare (18,1%), potrivit INS.

FOTO: INS

Îți plac informațiile pe care le găsești la noi? Susține Edupedu.ro!
Become a Patron!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste 400 de profesori înscriși în Inspectoratul Școlar Civic reclamă că au prea mulți elevi în clasa lor pentru a face o educație de calitate individualizată / Platforma în care aproape 3 mii de cadre didactice sunt consultate pentru luarea deciziilor

După ce aproape 3.000 de profesori s-au înscris în platforma civică digitală, dedicată lor, numită Inspectoratul Școlar Civic, înființată de World Vision România, au fost aplicate o serie de chestionare…
Vezi articolul

România – pe ultimul loc în Uniunea Europeană la educația online: doar 1 din 10 utilizatori români a apelat la cursuri pe Internet sau materiale de învățare online în 2022-2023 / Acum cinci ani, România depășea majoritatea țărilor est-europene

Aproape o treime dintre utilizatorii de Internet cu vârste între 16 și 74 de ani din Uniunea Europeană au apelat, în 2023, la cursuri online sau au folosit materiale online…
Vezi articolul