Tavanul s-a prăbușit treptat, o parte dintre copiii care erau la ușă s-au retras imediat pe hol. Aici a fost, să spunem așa, mâna divinității, spune purtătorul de cuvânt al ISJ Sibiu, despre incidentul de la Școala Alămor

913 vizualizări
Școala Alămor / Foto: ISJ Sibiu
„Dacă era cadrul didactic în clasă și copiii în bănci și se prăbușea tavanul, îi prindea pe toți. S-a prăbușit treptat, astfel că o parte dintre copiii care erau la ușă s-au retras imediat pe hol. Aici a fost, să spunem așa, mâna divinității”, a declarat Constantin Dincă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, într-un scurt interviu pentru Edupedu.ro, legat de incidentul de la Școala Gimnazială Alămor unde patru elevi au fost răniți, după ce s-a prăbușit tavanul sălii de clasă. 

Constantin Dincă a precizat ca „tavanul nu era fisurat, nu se vedea să aibă burtă, cumva să fie boltit, nu aveai cum să prevezi așa ceva”.

„Primele măsuri luate de inspectorat sunt de ordin administrativ pentru ca orele să continue și copiii să nu intre în zona afectată”, a spus Constantin Dincă

Interviu:

Rep.: Ne puteți da detalii despre incidentul de la Școala Gimnazială Alămor?

Constantin Dincă: În momentul în care au intrat în clasa, 4 dintre copii s-au dus către spatele clasei, unde își aveau băncile. Ceilalți erau în fața clasei și în acel moment tavanul a început să se desprindă dinspre tablă către spatele clasei.

Aici a fost, să spunem așa, mâna divinității, pentru că în momentul în care s-a desprins prima bucată, cea dinspre fereastră, n-a căzut tot odată, copiii care erau la ușă s-au retras imediat pe hol.

Școala Alămor / Foto: ISJ Sibiu

E bine că în sala de clasă nu erau copiii, dacă era cadrul didactic și copiii în bănci și se prăbușea tavanul, îi prindea pe toți.

Tavanul care s-a prăbușit treptat i-a surprins numai pe cei care intraseră deja în sala de clasă și erau în spatele sălii de clasă.

Nu au suferit răni, ci doar mici escoriații și un atac de panică.

Bineînțeles că tavanul s-a prăbușit pe toată suprafața aproximativ 70 m² . A fost anunțat așa cum e normal să fie anunțat SMURD-ul și au venit salvarea și cu echipajul de descarcerare. Salvarea SMURD ii-a preluat pe cei 4 copii și i-a dus la spital la Sibiu pentru investigații. În prezent, copiii sunt acasă.

Oamenii au acționat foarte rapid, lipit de corpul de clădire este dispensarul și doamna asistentă imediat a venit să vadă, să facă prima investigație a copiilor.

Rep.: Ce măsuri se vor lua la nivelul inspectoratului școlar pentru siguranța elevilor și a profesorilor din scoală?

Constantin Dincă: În primul rând, am stabilit împreună cu domnul director ca elevii care învățau la etajul 1 în acel corp de clădire, unde se află sala de clasă, să fie de mutați în corpul de clădire alăturat, unde în prezent funcționează cabinete școlare, iar acel etaj să fie izolat ca să nu intre copiii în zonă.

Acestea sunt chestiuni de ordin administrativ, atât putem face, orele să continue și copiii să nu intre în zona afectată. Mai departe e treaba primăriei, a ISU și celor de la inspecția în construcții.

Noi am verificat școlile la începutul anului școlar, am mai făcut o verificare când a început sezonul rece, ca să vedem dacă au centralele funcționale și au ISCIR- ul făcut la ele și toate acestea.

Tavanul nu era fisurat, nu se vedea să aibă burtă, cumva să fie boltit, nu aveai cum să prevezi așa ceva.

Școala Alămor / Foto: ISJ Sibiu

Informații de context

Patru elevi au fost răniți într-o școală din județul Sibiu, după ce s-a prăbușit tavanul sălii de clasă. Termenul de garanție al montării tavanului fals expirase de 2 ani, spune primarul.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că „este absolut regretabil că elevii au fost puși din nou în pericol, pentru că infrastructura școlară este perimată” și a precizat că școala este acum inclusă într-un proiect de reabilitare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Grilele de salarizare adoptate de Guvern, forțat, pentru profesori și cadrele didactice auxiliare, în vigoare de la 1 iunie 2023. Care sunt salariile de bază pe fiecare funcție, vechime și grad didactic, în vigoare de luna aceasta

Legea 153/2017 a fost modificată prin ordonanță de urgență, de către Guvern, fără să existe un acord cu sindicatele din Educație pe acest modificări. Prin abuzul de putere făcut de…
Vezi articolul

Concluziile ISJ Sibiu, după controlul de la Liceul de Industrie Alimentară, unde s-ar fi cerut bani de la profesori pentru analizele medicale ale elevilor care fac practică: Cadrele didactice au făcut donațiile benevol

În urma controlului făcut de Inspectoratul Şcolar Sibiu la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „Terezianum” s-a constatat faptul că profesorii au contribuit benevol cu sume de bani, pentru analizele medicale…
Vezi articolul

Ministrul Cercetării și Digitalizării, Florin Roman a copiat în lucrarea sa de master, scrie Libertatea / Roman: Pentru disertație “ți se dă o bibliografie. Dacă ți se dă bibliografia, ce faci?”

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Florin Roman, și-a plagiat lucrarea de disertație la master, susținută la Facultatea de Psihologie a Universității Titu Maiorescu, în 2012, scrie, joi, Libertatea. Publicația scrie…
Vezi articolul