Timișoara – Capitală Europeană 2021 “în format digital”, din cauza pandemiei? Mutarea unor evenimente în online e o opțiune, potrivit Universității de Vest

874 de vizualizări
Universitatea de Vest Timișoara / Sursa: UVT
Formatul digital este luat în considerare pentru o serie de evenimente legate de statutul de Capitală Culturală Europeană, pe care Timișoara îl va avea anul viitor, reiese dintr-un comunicat transmis, joi, de Universitatea de Vest din acest oraș. Instituția, care este membru fondator al asociației ce gestionează calendarul și planul de acțiune pentru Capitala Culturală Europeană 2021, arată că opțiunea digitală este apreciată de unii, dar primită cu rezervă de alții și este luată în discuție alături de posibila amânare a unor evenimente care s-ar putea să nu se poată organiza în condiții normale, din cauza măsurilor impuse de pandemie.
  • Timișoara a fost desemnată Capitală Europeană pentru 2021 alături de alte două orașe – Novi Sad (Serbia) și Elefsina (Grecia).

Comunicatul UVT arată că a fost avută în vedere și posibilitatea ca evenimentele să fie amânate, având în vedere o cerere în avest sens din partea orașelor care joacă acest rol în 2020 – Rijeka (din Croația) și Galway (Irlanda), cerere care ar fi avut efecte asupra evenimentelor programate anul viitor. Dar, conform unei poziții a Comisiei Europene, acest calendar nu poate fi amânat. cu un an. dar pot fi decalate unele evenimente.

Potrivit UVT:

  • “Pe fondul neliniștilor instalate datorită crizei coronavirusului Covid-19, așteptările pentru o largă participare a publicului la spectacolele, evenimentele și acțiunile culturale din 2021 s-au diminuat, oferind, în schimb, oportunitatea de a înlocui, chiar și numai parțial, audiența publicului prezent de la spectacolele anului cultural prin atragerea unui public internațional, provenit prin mediul online.
  • Propunerea avansată acum câteva zile, aceea de a realiza transferul spre comunicarea digitală a producțiilor culturale, așa încât programul – Timișoara 2021 – să devină de fapt o premieră absolută, într-o primă ediție a Capitalei Culturale Europene în format digital, a suscitat un interes semnificativ, provocând atât reacții de susținere, cât și unele mai rezervate. Sunt analizate public alternativele pe care comunitatea timișoreană le are la dispoziție pentru a se adapta realităților post-pandemie, în perspectiva anului cultural 2021. Soluțiile discutate și diversele alternative posibile sunt legate de digitalizare, chiar și numai parțială, ori chiar de amânarea totală a calendarului pentru anul următor.
  • În schimb, având în vedere noile date ce care le avem despre intențiile și reacțiile orașelor care în acest an sunt desemnate capitale culturale europene, ne îndreptăm acum spre un orizont de planificare, care devine mai clar.”

Rectorul UVT, Marilen Pirtea:

  • „Cele două orașe care au fost desemnate să deruleze programul oficial al Capitalelor Europene ale Culturii în acest an, Rijeka, din Croația și Galway, din Irlanda, au solicitat Comisiei Europene amânarea calendarului cultural cu un an. Răspunsul CE a fost sceptic față de viabilitatea unei astfel de soluții, motivat mai ales prin faptul că în 2021 urmează ca alte trei orașe să fie gazdele programului cultural european, Timișoara, Novi Sad și Elefsina, nefiind acceptată desemnarea a mai mult de trei orașe într-un an calendaristic.
  • Din această cauză obiectivă, recomandările publice ale Comisiei Europene fac referire la faptul că este improbabilă amânarea cu un an a programului cultural. În schimb, la cererea orașelor desemnate pentru acest program european în 2020 și chiar 2021, anumite evenimente, spectacole sau proiecte culturale din cadrul programului pot fi replanificate si regândite, fie numai prin extinderea în online și digitalizarea producției, fie prin amânare punctuală și reprogramare pentru anul următor, caz în care i se poate solicita Comisiei Europene prorogarea termenelor pentru desfășurarea unora dintre activități, cât și pentru replanificarea finanțărilor pentru anul calendaristic următor”.

1 comment
  1. Și totuși de când este UVT-ul purtătorul de cuvânt al programului cultural 2021? Din câte știm programul cultural 2021 este coordonat și implementat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Culuturală Europeană. Nu există nici o trimitere în articolul dvs. cu privire la poziția publică sau declarațiile Președintelui, Dir. Exec., Dir. de Comunicare sau ale Dir. de Program ale acestei organizații. Acest articol are un rol informativ sau un rol de atragere de capital de imagine?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rectificare. Venitul pe membru de familie pentru acordarea tichetelor educaționale pentru preșcolari este de 556,50 de lei / Informarea transmisă de Federația Părinților “Edupart” preciza un prag greșit / Model de cerere

Eroarea legată de valoarea venitului luată în considerare pentru a primi tichete educaționale pentru copiii preșcolari a fost semnalată de cititorii Edupedu.ro. Informația fusese preluată în mai multe articole pe…
Vezi articolul
Scandalul plagiatului ministrului Cîmpeanu

Consiliul Național al Elevilor solicită Ministerului Educației să verifice felul în care școala l-a sancționat de formă pe profesorul agresor din Covasna. Robert Avram, președintele CNE: O lipsă crasă de asumare și curaj din partea celor care ar trebui să îi protejeze pe elevi

Consiliul Național al Elevilor îi solicită Ministerului Educației să verifice felul în care Școala Gimnazială Turia, din județul Covasna, l-a sancționat pe profesorul de istorie care a băgat în spital…
Vezi articolul