Timișoara – Capitală Europeană 2021 “în format digital”, din cauza pandemiei? Mutarea unor evenimente în online e o opțiune, potrivit Universității de Vest

876 de vizualizări
Universitatea de Vest Timișoara / Sursa: UVT
Formatul digital este luat în considerare pentru o serie de evenimente legate de statutul de Capitală Culturală Europeană, pe care Timișoara îl va avea anul viitor, reiese dintr-un comunicat transmis, joi, de Universitatea de Vest din acest oraș. Instituția, care este membru fondator al asociației ce gestionează calendarul și planul de acțiune pentru Capitala Culturală Europeană 2021, arată că opțiunea digitală este apreciată de unii, dar primită cu rezervă de alții și este luată în discuție alături de posibila amânare a unor evenimente care s-ar putea să nu se poată organiza în condiții normale, din cauza măsurilor impuse de pandemie.
  • Timișoara a fost desemnată Capitală Europeană pentru 2021 alături de alte două orașe – Novi Sad (Serbia) și Elefsina (Grecia).

Comunicatul UVT arată că a fost avută în vedere și posibilitatea ca evenimentele să fie amânate, având în vedere o cerere în avest sens din partea orașelor care joacă acest rol în 2020 – Rijeka (din Croația) și Galway (Irlanda), cerere care ar fi avut efecte asupra evenimentelor programate anul viitor. Dar, conform unei poziții a Comisiei Europene, acest calendar nu poate fi amânat. cu un an. dar pot fi decalate unele evenimente.

Potrivit UVT:

  • “Pe fondul neliniștilor instalate datorită crizei coronavirusului Covid-19, așteptările pentru o largă participare a publicului la spectacolele, evenimentele și acțiunile culturale din 2021 s-au diminuat, oferind, în schimb, oportunitatea de a înlocui, chiar și numai parțial, audiența publicului prezent de la spectacolele anului cultural prin atragerea unui public internațional, provenit prin mediul online.
  • Propunerea avansată acum câteva zile, aceea de a realiza transferul spre comunicarea digitală a producțiilor culturale, așa încât programul – Timișoara 2021 – să devină de fapt o premieră absolută, într-o primă ediție a Capitalei Culturale Europene în format digital, a suscitat un interes semnificativ, provocând atât reacții de susținere, cât și unele mai rezervate. Sunt analizate public alternativele pe care comunitatea timișoreană le are la dispoziție pentru a se adapta realităților post-pandemie, în perspectiva anului cultural 2021. Soluțiile discutate și diversele alternative posibile sunt legate de digitalizare, chiar și numai parțială, ori chiar de amânarea totală a calendarului pentru anul următor.
  • În schimb, având în vedere noile date ce care le avem despre intențiile și reacțiile orașelor care în acest an sunt desemnate capitale culturale europene, ne îndreptăm acum spre un orizont de planificare, care devine mai clar.”

Rectorul UVT, Marilen Pirtea:

  • „Cele două orașe care au fost desemnate să deruleze programul oficial al Capitalelor Europene ale Culturii în acest an, Rijeka, din Croația și Galway, din Irlanda, au solicitat Comisiei Europene amânarea calendarului cultural cu un an. Răspunsul CE a fost sceptic față de viabilitatea unei astfel de soluții, motivat mai ales prin faptul că în 2021 urmează ca alte trei orașe să fie gazdele programului cultural european, Timișoara, Novi Sad și Elefsina, nefiind acceptată desemnarea a mai mult de trei orașe într-un an calendaristic.
  • Din această cauză obiectivă, recomandările publice ale Comisiei Europene fac referire la faptul că este improbabilă amânarea cu un an a programului cultural. În schimb, la cererea orașelor desemnate pentru acest program european în 2020 și chiar 2021, anumite evenimente, spectacole sau proiecte culturale din cadrul programului pot fi replanificate si regândite, fie numai prin extinderea în online și digitalizarea producției, fie prin amânare punctuală și reprogramare pentru anul următor, caz în care i se poate solicita Comisiei Europene prorogarea termenelor pentru desfășurarea unora dintre activități, cât și pentru replanificarea finanțărilor pentru anul calendaristic următor”.

1 comment
  1. Și totuși de când este UVT-ul purtătorul de cuvânt al programului cultural 2021? Din câte știm programul cultural 2021 este coordonat și implementat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Culuturală Europeană. Nu există nici o trimitere în articolul dvs. cu privire la poziția publică sau declarațiile Președintelui, Dir. Exec., Dir. de Comunicare sau ale Dir. de Program ale acestei organizații. Acest articol are un rol informativ sau un rol de atragere de capital de imagine?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

După Academia Română, și Comitetul Istoricilor Români, condus tot de Ioan Aurel Pop, cere Ministerului Educației două ore de istorie în gimnaziu și trei ore pentru liceeni, indiferent de profil / Pop dă exemplul Ungariei

Comitetul Naţional al Istoricilor Români solicită Ministerului Educaţiei ca în învăţământul gimnazial numărul de ore de Istorie din trunchiul comun, obligatoriu, să fie de cel puţin 2 pe săptămână, iar…
Vezi articolul

OFICIAL Fiecare școală decide procedura de repartizare a copiilor în grupe de creșă și grădiniță și a elevilor în clase: prin tragere la sorți sau aleatoriu, din anul școlar 2024-2025. Listele vor fi publicate cu cel puțin 3 zile lucrătoare înainte de începerea anului școlar

Procedura stabilită de Ministerul Educației prin care elevii de școală și liceu dar și copii de creșă și grădiniță vor fi împărțiți în clase/ grupe de început de nivel a…
Vezi articolul

Corina Popa, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, despre motivul principal pe care-l invocă școlile care aprobă “program de iarnă“ – elevii navetiști: Orarul mijloacelor de transport nu se schimbă, asta pe de o parte, pe de altă parte întuneric este și la 7:00, după cum întuneric este și la 8:00

Situația meteorologică nu este un excepțională, care să poată duce la adoptarea unui orar excepțional, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Educației, Corina Popa. Aceasta a declarat pentru Edupedu.ro că…
Vezi articolul

Ligia Deca: „Școala Altfel” din anul școlar 2024-2025 va avea ca temă prioritară prevenirea și reducerea faptelor de violență, a consumului de droguri, alcool și tutun și educația rutieră, iar școlile vor desemna un responsabil pentru aceste activități

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că „Școala Altfel” în anul școlar 2024-2025 „va avea ca temă prioritară prevenirea și reducerea faptelor de violență, a consumului de droguri, alcool și…
Vezi articolul