ULTIMA ORĂ Bugetul Ministerului Educației pentru anul 2024 va fi de 3,3% din PIB – proiect / Alocarea pentru întreg capitolul Învățământ e departe de cei 15% din cheltuielile Bugetului General Consolidat prevăzuți de legile Deca-Iohannis – proiect

4.032 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Bugetul Ministerului Educației pentru anul 2024 va fi de 57,4 miliarde de lei, potrivit proiectului legii bugetului de stat pentru anul viitor. Astfel, raportat la Produsul Intern Brut, procentul care revine Ministerului Educației este de 3,3%. Pe întreg capitolul Învățământ, la nivelul întregului buget, alocarea bugetară este de 59,1 miliarde de lei, echivalentul a 3,4% din PIB. Anul trecut, raportat la PIB, Ministerul Educației a avut un buget de 2,1%, catalogat drept „acoperitor” de Ligia Deca.

Conform unui alt proiect de oug, Guvernul nu va respecta Legile educatiei (198/2023 și 199/2023) și nu va acord în acest an 15% finanțare din cheltuielile Bugetului general Consolidat. Acestea sunt estimate de Ministerul de Finanțe la 38,8% din PIB, adică 672,7 miliarde de lei, având în vedere PIB-ul estimat de Comisia Națională de Prognoză pentru 2024, de 1733,8 miliarde lei.

Respectarea legilor educației Deca-Iohannis, și acordarea a minimum 15% din BGC, ar fi însemnat alocarea a 100,9 miliarde lei buget pentru componenta Educație în 2024. În acest fel, alocarea de acum de 59,1 miliarde înseamnă 8,8% din cheltuielile bugetului general consolidat pentru 2024.

Față de execuția bugetară estimată pentru 2023, creșterea este de peste 21 miliarde lei, adică peste 55%.

Anul acesta, PIB-ul pe care s-a construit proiectul de Buget este de 1.733,8 miliarde lei, iar bugetul propus pentru Ministerul Educației, de 57,4 miliarde lei.

În fișa bugetară, care poate fi consultată mai jos, se poate vedea că cheltuielile de personal sunt de 32,5 miliarde de lei, o creștere medie de 23,87%.

Fișa bugetară pentru Ministerul Educației poate fi descărcată de aici:

Articol în curs de actualizare


5 comments
  1. Nu sunt bani pentru scoala. Doar pentru pensii speciale si bani pentru partide. Borfasii tocmai si-au marit subventiile electorale cu 50%.

  2. WOW!!
    Cu 1,2 mai mult decat anul trecut, dar la …jumatate din cat prevede legea.
    Deh, “specialii” si cei de prin ministere si primarii au nevoie de macar 17 salarii inzecite anual si de sporuri, sa nu moara de inanitie si sa-si mai faca niste vile prin Spania, Italia etc, sa aiba si ei pe unde sa se retraga in caz de …pericol de probleme, ceva!🤔

    Cu asa …enormitate de buget, parca o vedem pe dna Deca multumind emotionata pt, vorba aceea, “atat de mult, cu atat de putin”!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Comisarul european pentru cercetare și inovare, Mariya Gabriel, a fost în vizită la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială / Sâmbătă, comisarul se întâlnește cu profesori ai Universității Babeș-Bolyai

Comisarul european pentru Educație, Mariya Gabriel, se află în vizită în România până sâmbătă. Vineri s-a întâlnit cu ministrul Cercetării, inovării și digitalizării, Sebastian Burduja și au vizitat împreună Institutul…
Vezi articolul