Ministrul educației Daniel David vrea legalizarea homeschooling-ului în România. Acesta ar urma să se desfășoare „sub umbrela” unei școli care să monitorizeze progresul elevului, cu evaluări independente și raportări din partea familiei. Homeschooling-ul, fenomen ce a stârnit numeroase scandaluri, controverse și dispute în instanță în ultimii ani, este susținut de ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, ca „o cale complementară acceptabilă” de asigurare a educației, atât timp cât, spune el, este în „situații de excepție”. În declarațiile sale de luni, 19 mai, precum și în raportul de diagnostic cu privire la educația și cercetarea din România, prezentat tot luni, David promovează homeschooling-ul și propune câteva soluții de implementare, în condițiile în care această practică nu este acoperită de Constituția României, care impune ca învățământul să se asigure „în unități de stat, particulare și confesionale, în condițiile legii”.
Potrivit propunerilor din raportul de diagnostic prezentat de Daniel David și pus la dispoziția presei de Ministerul pe care îl conduce, homeschooling-ul ar trebui să se asigure „sub umbrela” unei școli care să monitorizeze progresul elevului. Acesta ar urma să fie supus unor evaluări independente, iar familia să raporteze anual „activitățile desfășurate în conformitate cu programa școlară” – detalii mai jos.
De remarcat că tot Ministerul Educației, în urmă cu un an, sub conducerea fostei ministre Ligia Deca, le comunica inspectoratelor școlare că homeschooling-ul înseamnă încălcarea articolului 32 din Constituție, este așadar ilegal și îndemna inspectorii să sesizeze organele de cercetare dacă părinții își retrag copiii de la școală.
Și Codul Penal pedepsește explicit, în prezent, retragerea copiilor de la școală. Concret, la articolul 380 Codul Penal prevede că „(1) Părintele sau persoana căreia i-a fost încredințat, potrivit legii, un minor și care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.
Daniel David despre intenția de a legaliza homeschooling-ul în România – declarațiile de luni, 19 mai 2025: „Pentru situații de excepție, nu ca o practică obișnuită, nu ca o practică curentă”

În conferința de presă de luni în care și-a prezentat Raportul QX de diagnostic în educația și cercetarea din România, Daniel David a declarat despre homeschooling: „Eu cred că nu trebuie să ne ascundem de faptul că este o practică care există în diverse țări”. El a spus că propune această formă de învățare „ca o situație educațională posibilă în România, pentru situații de excepție, nu ca o practică obișnuită, nu că o practică curentă”, așa încât să se evite situațiile în care „oamenii fac pe ascuns, după aceea se trezesc în fața legii că au probleme”.
Declarațiile detaliate ale ministrului Educației și Cercetării:
- „Homeschooling: o să vedeți că sunt mai multe principii trecute acolo (în raport – n.red.). Eu cred că nu trebuie să ne ascundem de faptul că este o practică care există în diverse țări. Și am propus homeschooling-ul ca o situație educațională posibilă în România, pentru situații de excepție, nu ca o practic obișnuită, nu că o practică curentă, dar pentru o situație de excepție. O să vedeți în material principiile pe care le-am menționat acolo. Și eu cred că este un lucru corect să deschidem posibilitatea homechooling-ului, să nu mai avem aceste situații în care oamenii fac pe ascuns, după aceea se trezesc în fața legii că au probleme. Hai s-o facem, s-o reglementăm și cred că atunci lucrurile vor funcționa bine.”
Ce spune Raportul QX al ministrului Daniel David despre homeschooling
Homeschooling – O cale complementară acceptabilă! (cu contribuția semnificativă a lui Dacian Dolean, consilier al ministrului)
Homeschoolingul este o practică cu o abordare extrem de diversă la nivel internațional, de la interdicție până la încadrarea în practicile educaționale acceptate.
Cred că, în România, putem accepta această practică, în condiții foarte bine precizate, pentru a diminua riscul ca școlarizarea la domiciliu, de către familie, să aibă un impact negativ asupra dezvoltării școlare și socio-emoționale a tinerilor din România, dar și pentru a oferi situațiilor excepționale o formulă de școlarizare acceptabilă.
Implementarea s-ar putea face în următorul cadru (care poate fi nuanțat/adaptat în
faza formulării sale operaționale):
Solicitare scrisă: Părinții care doresc să își școlarizeze copiii la domiciliu vor începe procesul printr-o solicitare scrisă adresată autorităților locale („inspectoratul școlar”). În această solicitare, părinții trebuie să justifice cu argumente convingătoare nevoia școlarizării la domiciliu de către familie, să demonstreze că nivelul de educație al persoanelor care se vor ocupa de școlarizare este acceptabil, să prezinte un plan de lucru în care să detalieze explicit numărul de ore și de zile de predare-învățare-evaluare preconizat, să demonstreze că pot oferi condiții de lucru satisfăcătoare pentru atingerea obiectivelor conform programei școlare, să indice materialele folosite (manuale, auxiliare) și metodele prin care se face monitorizarea progresului elevului. De asemenea, în solicitare trebuie identificată o „școală umbrelă” (ex. școala la care este arondat elevul în funcție de rezidență sau Centrul Național pentru Învățământ la Distanță), care să faciliteze monitorizarea progresului elevului. Evaluarea fezabilității școlarizării la domiciliu se va face ținându-se cont de vârsta copiilor, de nivelul de educație al părinților sau al tutorilor angajați pentru a oferi aceste servicii și de rezultatele testării inițiale (a se vedea mai jos).
Testare inițială: Dacă motivele invocate în solicitare sunt evaluate ca fiind justificate, copiii trebuie să fie evaluați independent și comprehensiv din punct de vedere cognitiv, precum și din punctul de vedere al performanțelor școlare (sau preșcolare) și al dezvoltării socio-emoționale. Testarea este necesară pentru a determina dacă dezvoltarea viitorului elev școlarizat la domiciliu este similară cu a altor copii de aceeași vârstă (și a identifica potențiali factori de risc care pot afecta negativ dezvoltarea copilului).
Raportare anuală: În cazul în care cererea de școlarizare la domiciliu de către familie este aprobată conform legislației și metodologiilor propuse de Ministerul Educației și Cercetării, se va solicita părinților să raporteze anual activitățile desfășurate în conformitate cu programa școlară. În plus, această raportare va include și măsuri luate de către familie pentru prevenția izolării sociale a copiilor (ex. implicarea lor în activități extracurriculare).
Monitorizare anuală a competențelor elevilor: Pentru a preveni carențe în dezvoltarea școlară și socio-emoțională a elevilor școlarizați la domiciliu de către familie, trebuie ca aceștia să participe la evaluări anuale, la finalul anului școlar. Aceste evaluări pot fi făcute de către profesorii și de către consilierii școlari din școala la care este arondat elevul sau de către o comisie stabilită la nivelul inspectoratului școlar. Standardele minimale de performanță vor fi stabilite conform programei școlare la nivelul inspectoratului școlar. Este indicat ca evaluările anuale să cuprindă atât dezvoltarea competențelor școlare ale elevilor, cât și cele socio-emoționale.
Reînnoirea periodică a solicitării: Contextul familial se poate schimba o dată cu trecerea timpului (ex. părinți care emigrează și își lasă copiii în grija bunicilor), iar acest fapt poate influența condițiile de școlarizare la domiciliu de către familie. Din această cauză, solicitarea va trebui reînnoită periodic, o dată la 3 ani.
FOTO Capitolul Homeschooling din Diagnoza realizată de ministrul Daniel David:


Ce spune Constituția României despre obligativitatea ca învățământul să desfășoare în școli:
Dreptul la învățătură – Articolul 32:
ARTICOLUL 32
(1) Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare.
(2) Învăţământul de toate gradele se desfăşoară în limba română. În condiţiile legii, învăţământul se poate desfăşura şi într-o limbă de circulaţie internaţională.
(3) Dreptul persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale de a învăţa limba lor maternă şi dreptul de a putea fi instruite în această limbă sunt garantate; modalităţile de exercitare a acestor drepturi se stabilesc prin lege.
(4) Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acordă burse sociale de studii copiilor şi tinerilor proveniţi din familii defavorizate şi celor instituţionalizaţi, în condiţiile legii.
(5) Învăţământul de toate gradele se desfăşoară în unităţi de stat, particulare şi confesionale, în condiţiile legii.
(6) Autonomia universitară este garantată.
(7) Statul asigură libertatea învăţământului religios, potrivit cerinţelor specifice fiecărui cult. În şcolile de stat, învăţământul religios este organizat şi garantat prin lege.
- Despre prevederile Legii învățământului preuniversitar și cele penale invocate de instanță în decizii ce țin de Homeschooling, citește pe larg în articolul: Legea Educației impune elevilor prezența fizică într-o școală acreditată sau autorizată, motivează instanța în cazul celor două familii din Bihor care și-au retras copiii de la școală și au făcut homeschooling
DOCUMENT INTEGRAL Raportul de diagnostic al educației și cercetării din România (QX) elaborat de ministrul Educației și Cercetării, Daniel David:
Citește și:
Legea Educației impune elevilor prezența fizică într-o școală acreditată sau autorizată, motivează instanța în cazul celor două familii din Bihor care și-au retras copiii de la școală și au făcut homeschooling
Două familii din Bihor au fost condamnate la câte 5 luni de închisoare, cu amânare timp de 2 ani, pentru că și-au retras copiii de la școală pentru a face homeschooling / Decizia nu e definitivă
Este clar că ministerul simte că școala scapă cumva de sub control și încearcă să impună tot felul de reguli din ce în ce mai stricte, spune președintele Federației Naționale a Părinților, Cătălin Nan, care atenționează asupra pericolului răspândirii fenomenului ilegal al homeschoolingului
Decizie definitivă în cazul părinților din Bihor care și-au retras cei 4 copii de la școală pentru a face homeschooling: Curtea de Apel “menține în totalitate” sentința inițială. Părinții sunt obligați să înscrie copiii în sistemul românesc educațional, altfel riscă închisoarea
Trei organizații americane care furnizează servicii de tip “homeschooling” în România “sunt în afara cadrului legal”, spune Ministerul Educației
Poliția nu a găsit nicio neregulă în cazurile a peste 70 de elevi retrași de părinți de la școală în pandemie, în Suceava, pentru a face homeschooling
Foto: © Pojoslaw | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
9 comments
Stimată Redacție EduPedu,
Apreciez nota dvs. informativă de început, înainte de a lăsa un comentariu:
„Înainte de a lăsa un comentariu:
Comentariile trebuie să fie argumentate și să aibă legătură cu subiectul articolului.
Nu acceptăm atacuri la persoană, insulte, limbaj vulgar sau orice alt tip de exprimare care încalcă regulile bunului simț.
Comentariile care conțin dezinformare, incitare la ură sau discuții care nu au legătură cu subiectul nu vor fi publicate.
Ne dorim un spațiu de discuție bazat pe respect și schimb de idei constructive. Vă mulțumim pentru înțelegere și pentru contribuția la un dialog de calitate”!
Având în vedere scopul dvs., vă rog să fiți amabili și să ne lămuriți și pe noi cu câteva lucruri, mai ales că puteți să o faceți în maximum 10 minute.
1. Atunci când invocați Constituția României (art. 32) ca impediment pentru desfășurarea orelor de curs ori pentru parcurgerea învățământului obligatoriu, pe ce argumente vă bazați interpretarea? Sau vi se pare că nu este nevoie de o interpretare a textului constituțional?
2. Conform interpretării dată de dvs./specialiștii dvs., oare ce s-a întâmplat în pandemie nu a fost neconstituțional? Dacă nu, de ce? Din câte știm Constituția nu a fost modificată atunci.
3. Școlarizarea la domiciliu pentru cazuri de boală, sportivi de performanță etc., nu a fost tot acest timp neconstituțională? Dacă nu, de ce? Astfel de elevi au făcut o excepție constituțională și nu știm noi?
4. Școlile din Registrul special al ARACIP (sau măcar mare parte), care fac o bună parte și online, nu sunt în ilegalitate? Dacă nu, de ce?
5. Legea nr. 198/2023, care prevede posibilitatea de a urma cursurile online în situații excepționale, de ce nu este neconstituțională? Constituția nu prevede vreo astfel de excepție.
6. Definiția „spațiului școlar” din noua lege de ce nu este neconstituțională?
7. Articolul citat de dvs. separă învățământul obligatoriu de cel liceal. Legea nr. 198/2023 prevede că și cel liceal este obligatoriu. De ce nu este neconstituțională această prevedere și nu consideră nimeni ca fiind obligatoriu doar învățământul primar și gimnazial?
Cred că pentru cineva care își asumă o astfel de știre 1 minut per întrebare este mai mult decât suficient pentru a răspunde.
Dacă într-adevăr vă doriți un spațiu de discuție bazat pe respect și schimb de idei constructive, vă invit să ne răspundeți și nouă la aceste întrebări în mod argumentat. Nu de alta, dar cred că ați elimina gândurile multora ca mine care sunt tentați să creadă că știrea aceasta e un fel de dezinformare ori incitare la a penaliza categoria de părinți implicată, printr-o desfigurare a spiritului legii. Așa cum spune proverbul: „Vorbește prostului ca să nu se creadă singur înțelept”, iar în ceea ce nu este adevărat să îi închizi gura elegant.
Vă mulțumesc pentru colegialitate și amabilitatea de a ne răspunde acestui comentariu! Suntem convinși că măcar ne veți ajuta să înțelegem perspectiva dvs., din moment ce deja ați citit această invitație.
Succes,
Fiat lux!
Ah, splendida analiză EduPedu unde homeschooling = abandon școlar! Ce logică impecabilă! Părinții care dedică ore în șir educând copiii la matematică, literatură și științe sunt echivalați cu cei care îi lasă să hoinărească pe străzi. Genial!
Citiți selectiv Constituția ca pe un meniu de restaurant – doar articolele care vă convin. Articolul 29 despre dreptul părinților de a-și educa copiii conform propriilor convingeri? Oops, se pare că această pagină lipsește din exemplarul redacției!
E hilar cum transformați părinți dedicați în potențiali infractori! “Atenție, cetățeni, aceștia sunt PĂRINȚI care își EDUCĂ COPIII acasă! Sunați la 112!” Următoarea știre: “Pericol public: mamă învață algebră cu copilul în bucătărie fără autorizație de la minister!”
Statul care nu poate asigura nici măcar manuale la timp sau școli fără toalete în curte vrea să ne convingă că e singurul calificat să decidă cum învață copiii noștri.
Redacția merită Premiul Orwell pentru jurnalism: prezentarea controlului statal ca “protecție” și a drepturilor parentale ca “infracțiune”. Când citiți “1984”, nu e manual de instrucțiuni, stimați colegi!
Printre multele absurditati rostite, iata si o chestia buna.
Dezvoltarea unui sistem complementar scolii ar fi mai mult decat binevenita, daca exista si mecanisme prin care sa poata fi furnizate informatii legate de evolutia elevilor.
PS, nu vad un impediment de ne- constituționalitate, daca implicarea instituției de stat, prin monitorizarea, evaluarea, ” acreditarea” programului personalizat propus de familie, posibilitatea controlului ar îmbracă o forma detaliata legală… și nu rigida… nu scrie Constituia că ac desfășurare (….în condițiile în care, la redactarea Constituției nu se puteau reprezenta resursele existente în prezent..).
daca o luam așa, și digitalizarea….toată este neconstituțională….
in modelul legal de învățare flexibila putem vb de un parteneriat în care prezenta copilului nu mai este permanenta Intr o clădire aparținând statului sau unei persoane juridice…. ci doar in fct de un program personalizat de învățare, supus , prin conținuturi și evaluări, controlului instituțional al statului…..
PS, nu vad un impediment de ne- constituționalitate, daca implicarea instituției de stat, prin monitorizarea, evaluarea, ” acreditarea” programului personalizat propus de familie, posibilitatea controlului ar îmbracă o forma detaliata legală… și nu rigida… nu scrie Constituia că ac desfășurare (….în condițiile în care, la redactarea Constituției nu se puteau reprezenta resursele existente în prezent..).
daca o luam așa, și digitalizarea….toată este neconstituțională….
in modelul legal de învățare flexibila putem vb de un parteneriat în care prezenta copilului nu mai este permanenta Intr o clădire aparținând statului sau unei persoane juridice…. ci doar in fct de un program personalizat de învățare, supus , prin conținuturi și evaluări, controlului instituțional al statului…..
bună dimineața!
Îndelung așteptată poziție deschisă spre nou a conducerii ministerului.
👍esențială este arătarea resurselor…
pe locul doi as spune ar veni monitorizarea, conectarea intr o structură de învățământ/ centru educațional…
pe locul trei evaluarea… probabil în centre distincte de cele de la pct 2 … poate inspectoratele au resursa umană.
….la nivel de implementare, poate pune ceva dificultăți acel termen “excepționale”….
daca noi suntem o familie care putem oferi condiții excepțional de bune dpdv al resurselor, se aplica principiul respectării principiului superior al copilului.
…. motivul pt cei pt care este in acest moment posibil este tocmai optimizarea programului / timpului/ resurselor de învățare ale copilului.
Este necesară și o infrastructură pt activități extrașcolare…. asta se poate dezvolta in timp.
Pe scurt, definirea acestui excepțional acum ar trebui sa acopere un tip complex și particular de motivare/ probare.
Ar putea fi, deci, buturuga mica…..poate ar trebui precizat un termen provizoriu de experimentare și câteva modele propuse de cei care au făcut pionieratul în ac direcție.
A nu se pierde din vedere că pt unele familii care chiar ar voi să încerce… este și o problema de asumare, de curaj, de încredere în resurse de care dispun, dar inca nu au fost puse în practică în noul context legal………. poate fi angajată pe perioade de un an scolar, de ex, cu posibilitatea revenirii copilului Intr- o unitate de învățământ.
Eu vb acum pt o familie pt care programul de înv după-amiază al copilului nu este exact ce are nevoie și cu greu strecuram un program paralel de învățare…. desigur avem în față un examen national apropiat…. este suficient de excepțional daca pur și simplu vrem sa încercăm, conștienti de riscuri?
Pot deja să mă adresez unui inspectorat, pt a demara un program personalizat al copilului meu? cu probe, documente, argumente…?in sensul de a colecta un tip de date ceva mai concrete necesare ministerului pt a înainta în ac direcție? cu toții….
pe cine deranjeaza ca se sparge monopolul mamut al Educatiei Nationale iar parintii isi iau sarcina educatiei progeniturilor in propriile maini?
Pe mine unul nu. Cata vreme acest homeschooling se face cu persoane avizate in acest sens(fie si parinti licentiati in anumite materii) sau institutii avizate afiliate. Nu insa cu mamica, cu bunica fara studii in domeniu, fara dovada lor. Si inca ceva. Elevii sa fie evaluati la fel. Vrei sa accezi la acelasi BAC, dai examen ca de BAC. Pe piata muncii nu te intreaba nimeni daca ai facut homeschooling. Ci iti sunt evaluate sau ierarhizate niste cunostinte si competente la fel cu cei din invatamant de stat de masa.
pai, asta este unul dintre cele mai importante lucruri, ” recunoașterea ” rezultatului acestei educații, până la angajatori, de către stat ( ce părinte normal la cap ar diminua șansele copilului de a fi luat în considerare in recrutarea de resurse umane…)
…..deocamdată statul nu recunoaște, practic, decât propria ” predare” / procesul însuși (diploma de absolvire apare că fiind garanția, in mult mai mare măsură decât calitatea (graduală) care ar fi reflectată în note ….