“Un altfel de 20 20” – proiectul prin care ministrul Educaţiei vrea ca fiecare elev să citească, zilnic, 20 de minute la şcoală şi 20 de minute acasă

7.690 de vizualizări
Ministrul Educaţiei a făcut un apel la profesori să le citească elevilor cărţi adecvate vârstei lor, în acelaşi timp în care a anunţat că lansează un proiect prin care fiecare elev ar urma să citească singur câte 20 de minute pe zi, potrivit discursului ţinut de Monica Anisie la Academia Română. În mesajul de încurajare a lecturii, ministrul a făcut apel şi la părinţi şi bunici “să citească împreună, încă 20 de minute acasă”. Proiectul se numeşte “un altfel de 20 20”, a anunţat ministrul la Radio România Cultural.

Redăm mesajul ministrului Monica Anisie: “Ministerul Educației și Cercetării lansează un proiect dedicat încurajării lecturii în școală și în familie. Lansăm invitația ca în toate școlile din România, fiecare copil să citească 20 de minute pe zi.

Totodată, îi invit pe cei mari, fie că sunt părinți și bunici, să se alăture copiilor și să citească, împreună, încă 20 de minute acasă.

Observarea, înțelegerea și interpretarea textelor reprezintă sprijin pe drumul construirii de sine.

Tocmai de aceea, rog colegii profesori să le citească elevilor povești din cărți adecvate vârstei lor, să îi încurajeze să întrebe, să aibă răbdare cu ritmul lor de înțelegere, să le ofere timp pentru mirări și spațiu în care ei să-și imagineze lumile descrise în cărți”.

Numele proiectului “un altfel de 20 20” vine în contextul în care Viorica Dăncilă a făcut anul trecut o gafă în timpului unui discurs, spunând în loc de 2020, 20 20 (douăzeci, douăzeci). Momentul a fost ironizat luni întregi pe internet şi în presă.

Potrivit Eurostat, doar 6,5 la sută dintre români cumpără cel puţin o carte pe an, scrie stirileprotv.ro.

Ce citesc tinerii pe internet

Un procent de 44,6 dintre studenții și elevii de peste 16 ani au declarat că citesc online site-uri de știri, ziare și reviste, potrivit celei mai recente anchete INS despre „Accesul populaţiei la tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor – România 2019”. Media populației care folosește internetul pentru a citi informații (știri, ziare) online este de 54,9% între categoriile analizate, procente mai mari fiind înregistrate în rândul salariaților (62,1%), șomerilor (52,6%) și pensionarilor (48,4%). Doar patronii sau lucrătorii pe cont propriu înregistrează o proporție mai scăzută decât a elevilor și studenților la acest capitol, potrivit datelor analizate.

În privința accesului la informații prin intermediul internetului, pentru „căutarea de informaţii despre sănătate (ex, leziuni, boli, nutriţie, îmbunătăţirea sănătăţii)”, elevii au cel mai mic interes – doar 25,9% declarând că acceseaza astfel de informatii în mediul online, față de 42,4% media generală.

FOTO: Monica Anisie/Facebook.com

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Demis din funcțiile ocupate în Consiliul Elevilor pentru că a “distribuit o postare a unui deputat din Parlamentul României” – un fost președinte al filialei din Caraș-Severin acuză “lupte de putere în cea mai mare organizație de reprezentare a elevilor din România”

Un fost președinte al Consiliului Județean al Elevilor Caraș-Severin (CJE CS), Darius Lăpădat, acuză, într-un comunicat de presă transmis Edupedu.ro, că a fost dat afară din funcție pentru că a…
Vezi articolul

Universitatea de Medicină din Târgu Mureș acuză de abuz de putere Inspectoratul Școlar Mureș, care ar fi blocat admiterea în clasa a IX-a pentru anul școlar viitor la clasele Liceului UMFST, deși acesta avea autorizare de la Ministerul Educației

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş a anunțat, miercuri, că Liceul UMFST „George Emil Palade”, înființat de în baza unui ordin al Ministrului…
Vezi articolul

Banii pentru copiii cu CES în 2023 / Ministerul Educației: Drepturile financiare se majorează cu 50% dacă copilul cu CES are și certificat de încadrare în grad de handicap și se aplică tuturor copiilor, nu doar celor din centrele de plasament

Copiii cu CES (cerințe educaționale speciale) beneficiază de alocația zilnică de hrană și de cea pentru rechizite școlare, cazarmament, îmbrăcăminte și încălțăminte, potrivit Hotărârii de guvern nr. 564 din 2017.…
Vezi articolul

România intră în grupul restrâns al țărilor europene care anunță închiderea școlilor, alături de Cehia, Polonia, Lituania. Cele mai multe state mențin deschise școlile, total sau parțial

Decizia anunțată de președintele Iohannis, ce prevede ca toate școlile să se închidă și învățarea să treacă în online, vine în contradicție cu recomandările unor organizații precum Organizația Mondială a…
Vezi articolul