Universitatea de Medicină din Târgu Mureș acuză de abuz de putere Inspectoratul Școlar Mureș, care ar fi blocat admiterea în clasa a IX-a pentru anul școlar viitor la clasele Liceului UMFST, deși acesta avea autorizare de la Ministerul Educației

2.700 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş a anunțat, miercuri, că Liceul UMFST „George Emil Palade”, înființat de în baza unui ordin al Ministrului Educației, nu va avea clase de a IX-a în anul școlar 2023-2024, în ciuda celor două specializări aprobate, din cauza unor „decizii restrictive luate de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Mureş”, scrie Agerpres.

Pentru Liceul UMFST au fost aprobate două specializări: Matematică-informatică (bilingv limba engleză) – 28 locuri şi Ştiinţe ale naturii (bilingv limba engleză) – 28 locuri, prin Ordinul Ministrului Educaţiei nr. 5260/31.08.2022, transmite universitatea.

Instituția de învățământ superior continuă: „Ca urmare a acestor decizii restrictive luate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, în anul universitar 2023/2024 nu vor exista clase a IX-a, în ciuda eforturilor administrative susţinute de UMFST. Cu toate acestea, ca urmare a recentei promulgări a noii Legi a învăţământului superior, care va intra în vigoare la începutul lunii septembrie 2023, în baza art. 16, alin. 5, punctul c), din această lege, pentru anul universitar 2024/2025, UMFST va avea dreptul legal de a solicita Ministerului Educaţiei alocarea directă a cifrei de şcolarizare, evitând astfel nu nou abuz de putere manifestat de o instituţie locală”, a arătat UMFST Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.

Conducerea universităţii a arătat că, deşi nu este răspunzătoare de situaţia existentă, regretă speranţele neîmplinite ale absolvenţilor de clasa a VIII-a din acest an, care şi-ar fi dorit să devină elevi ai Liceului UMFST, dar i-a asigurat că sunt bineveniţi peste 4 ani, ca studenţi.

Liceul UMFST „George Emil Palade” a fost înfiinţat de către Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş în baza Ordinului Ministrului Educaţiei nr. 5260/2022 publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 1094 din 14.11.2022. Ordinul respectiv a fost emis în urma evaluării realizate în data de 24.06.2022 de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) şi în baza art. 129 alin.1, alin. (11) şi alin. (12) din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011.

UMFST Târgu Mureş a precizat că a făcut numeroase demersuri, inclusiv în instanţă, unde a şi avut câştig de cauză, însă ISJ Mureş a venit de fiecare dată cu alte argumente.

„Prin Hotărârea Inspectoratului Şcolar Mureş din 20 decembrie 2022, a fost refuzată acordarea avizului conform pentru includere în reţeaua şcolară a Liceului UMFST motivul invocat fiind acela al ‘depăşirii unor termene privitoare la depunerea documentaţiei’, motivaţie care a fost însă anulată de Tribunalul Mureş şi confirmată de către Curtea de Apel Mureş, aceasta din urmă suspendând definitiv hotărârea ISJ. Prin Hotărârea Inspectoratului Şcolar Mureş din 18 ianuarie 2023, se respinge solicitarea UMFST de introducere în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIR) a Liceului UMFST şi a Colegiului UMFST, pe motivul că aceste unităţi de învăţământ ‘nu sunt incluse în reţeaua şcolară’. Inspectoratul Şcolar Mureş revine însă ulterior asupra acestei hotărâri, în urma solicitării imperative a Ministerului Educaţiei, de respectare a legii care prevede includerea ‘de drept’ a unităţilor şcolare organizate de universităţi în reţeaua şcolară, astfel încât, prin Ho
 tărârea Inspectoratului Şcolar Mureş din 9 iunie 2023, acesta introduce în SIIR cele două unităţi şcolare. Colegiul UMFST primeşte cifră de şcolarizare direct de la Ministerul Educaţiei dar Liceul UMFST, deşi prezent în SIIR, nu primeşte însă clase, motivaţia Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş fiind că nu mai există la nivelul judeţului Mureş clase disponibile în anul şcolar 2023/2024”, se mai arată în comunicatul UMFST.

Conducerea universităţii a subliniat că, în ciuda suspendării definitive în instanţă a hotărârii Inspectoratului Şcolar Mureş din 20 decembrie 2022, până la judecarea pe fond, ISJ a emis, în 27 de aprilie 2023, o nouă hotărâre cu acelaşi conţinut.

„Ministerul Educaţiei, prin adresa nr. 10451/16.06.2023, comunică Inspectoratului Şcolar Mureş că este dispus să aprobe o solicitare din partea Inspectoratului Şcolar Mureş, pentru suplimentarea cu 2 clase, a cifrei de şcolarizare destinată judeţului Mureş, în vederea alocării acestora către Liceul UMFST. Prin Hotărârea Inspectoratului Şcolar Mureş din 16.06 2022, acesta respinge oferta făcută de către Ministerul Educaţiei, de a solicita suplimentarea celor două clase”, a mai precizat conducerea Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş. 

Citește și:
Mai 2023 – Dispută în instanţă după neincluderea liceului Universității George Emil Palade în reţeaua şcolară a municipiului Târgu Mureş

2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea Politehnica București anunță că „a demarat o analiză proprie“ în cazul profesorului reținut de DNA, acuzat de luare de mită într-un proiect cu fonduri europene: „În cazul în care acuzațiile vor fi confirmate la finalul demersului judiciar, soluția adoptată de către universitate va fi una fără echivoc“

Universitatea Politehnica București anunță că „a demarat o analiză proprie pentru a proteja studenții și comunitatea academică, pe parcursul întregului demers judiciar“, după ce profesorul Cristian-Florian Dincă a fost reținut…
Vezi articolul

Profesorul Mircea Bertea: Dacă ministerul nostru ar avea inteligența pedagogică să lase școlilor autonomie, să-și organizeze orarul, predarea și învățarea așa cum cred de cuviință, lucrurile ar putea să se desfășoare mult mai bine

„Ar trebui să regândim și noi puțin școala și orele. Dacă ministerul nostru ar avea inteligența pedagogică să lase școlilor autonomie, să-și organizeze orarul, predarea și învățarea așa cum cred…
Vezi articolul

Consiliul Tineretului din România: Propunerea sectorului de tineret nu se regăsește în forma adoptată a PNRR / “Un pas în spate” pentru mecanismele de reziliență ale României

Consiliul Tineretului din România își exprimă, printr-un comunicat emis vineri, “profunda dezamăgire” față de faptul că propunerile sectorului de tineret pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, intitulate CRESC Tineret,…
Vezi articolul