Un studiu prin care au fost transferați neuroni umani în creierul unor șoareci de laborator, coordonat de un cercetător român

395 de vizualizări
Sergiu Pașca / Foto: schizophreniaresearchsociety.org
Un studiu prin care au fost transferați neuroni umani în creierul unor șoareci de laborator a fost coordonat de un cercetător român de la Stanford University (SUA), scrie biziday.ro. Este vorba despre profesorul de psihiatrie Sergiu Pașca.

Această demonstrație a cercetătorilor, care arată că neuronii proveniți din celulele umane pot colabora cu celulele nervoase ale rozătoarelor vii, ar putea pava drumul pentru descoperiri revoluționare, precum modalități de a testa terapii pentru diferite afecțiuni psihiatrice și neurologice.

“Tulburările psihice reprezintă o povară uriașă pentru societate și este foarte, foarte clar că avem nevoie de modele mai bune pentru studierea acestora. Vedem adesea pacienți și familii disperate. Nu este timp de pierdut”, a declarat Sergiu Pașca, coordonator al studiului și profesor de psihiatrie la Universitatea Stanford.

Totuși, celulele neuronale folosite de cercetători doar imită deocamdată creierul uman. Nu pot dezvolta vase de sânge, ceea ce înseamnă că nu pot primi nutrienți.

Citește articolul complet pe Biziday.ro
Citește și:
Savantul Sergiu Pașca a primit premiul IBRO – Dargut și Milena Kemali pe 2022, pentru cercetare în domeniul neuroștiințelor fundamentale și clinice, în valoare de 25.000 de euro
Tânărul cercetător român Sergiu Pașca este laureatul Premiului Judson Daland 2021, în valoare de 50.000 de dolari, pentru „realizări remarcabile în investigații clinice orientate către pacient”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Educaţia pentru mediu să fie introdusă în învăţământul primar şi gimnazial din 2022 – inițiativă legislativă a unui grup de parlamentari liberali

Mai mulţi parlamentari liberali propun, într-o iniţiativă legislativă, introducerea educaţiei pentru mediu în învăţământul primar şi gimnazial începând cu anul şcolar 2022-2023, potrivit Agerpres. Propunerea legislativă depusă la Parlament modifică…
Vezi articolul

Eliminarea declarațiilor pe propria răspundere pentru părinți, prin care se obligă să nu înregistreze orele online, cerută Ministerului Educației de Federația Asociațiilor de Părinți: Încalcă dreptul la educație al elevilor

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți solicită Ministerului Educației eliminarea declarațiilor pe propria răspundere pentru părinți, cele introduse recent, prin care aceștia se obligă să nu înregistreze orele online. “Încalcă…
Vezi articolul