Universitatea Babeș-Bolyai a aprobat dezvoltarea primului program postuniversitar în Tehnologii cuantice din țară

1.513 vizualizări
Universitatea Babeș-Bolyai / Foto: Facebook.com – UBB
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va organiza în primăvara anului viitor primul program postuniversitar național în Tehnologii Cuantice (Quantum Technologies), potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Acesta va fi pus la punct împreună cu specialiști din țară (inclusiv din institute și companii de profil) și străinătate, pe un curriculum modern, cu metode de educație inovative.

Programul urmărește formarea de specialiști în acest domeniu emergent de frontieră, iar condițiile concrete de participare urmează să fie anunțate. Tehnologiile cuantice reprezintă o nouă paradigmă asumată de Uniunea Europeană, cu potenţial revoluţionar în ştiinţă, societate şi economie.

UBB este unul din actorii cheie în tehnologia informației din țară, singurul membru de tip universitate din țară al EIT Digital (European Institute of Innovation and Technology), și țintește să fie unul dintre actorii cheie în tehnologiile cuantice. Odată cu coordonarea strategiei naționale în tehnologie cuantice, era absolut normal să dezvoltăm în paralel și programe academice pentru a forma viitorii specialiști într-un domeniu, care, emergent fiind, evident că duce lipsă de o masă critică de resursă umană”, a spus rectorul UBB, Daniel David.

UBB, în calitate de coordonator, împreună cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCD-FM), în calitate de partener, va elabora, în perioada 2021-2023, Strategia pentru dezvoltarea capabilităților naționale în domeniul comunicațiilor cuantice (QTSTRAT), după cum se arată în comunicat.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației va lansa în curând un apel PNRR pentru formarea a 100.000 de profesori pe zona de pedagogie digitală, anunță secretarul de stat Sorin Ion: Nu ne gândim să învățăm profesorii să facă teleșcoală sau învățământ online, ci să integreze tehnologia în conținutul lecțiilor

„Vom lansa un apel prin PNRR de formare a profesorilor. Nu mai puțin de 100.000 de profesori ne-am propus să formăm pe zona de competențe digitale sau de pedagogie digitală.…
Vezi articolul

Cîmpeanu: Nu am lansat niciun proiect prin care meditațiile să fie plătite de stat, este ideea lui Daniel Funeriu, care a fost într-adevăr un ministru foarte bun al Educației, la fel de bun ca ministrul actual al Educației

Proiectul orelor remediale nu înseamnă meditații private plătite de Ministerul Educației, a precizat astăzi ministrul Sorin Cîmpeanu la finalul conferinței de presă de după ședința de Guvern. Meditațiile private sunt…
Vezi articolul

UPDATE Cu o zi înainte de termenul limită pentru depunerea proiectelor în doilea apel PNRAS, Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar, Ministerul Educației a prelungit perioada de înscriere cu mai mult de o lună, până pe 10 iulie 2023 / Noul Ghid al solicitantului

Ministerul Educației a anunțat că a fost prelungită perioada alocată depunerii proiectelor (prin platforma electronică dedicată) pentru runda a II-a Schemei de Granturi din cadrul Programului Național pentru Reducerea Abandonului…
Vezi articolul

OFICIAL Cuantumurile burselor pentru studenți în anul universitar 2023 – 2024: 900 de lei pentru bursa socială, 3.200 de lei pentru bursa de doctorat, indiferent de anul de studii

Ordinul Ministerului Educatiei privind aprobarea cuantumurilor burselor pentru studenții din instituțiile de învățământ superior de stat, în anul universitar 2023 – 2024, a fost publicat în Monitorul Oficial. 900 de…
Vezi articolul