Universitățile tehnice solicită din nou creșterea finanțării în domeniile lor și mai multe locuri la admitere / Acestea au deja printre cele mai mari finanțări publice

568 de vizualizări
Intrunirea ARUST – aprilie 2023 / Sursa: Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iași
Universitățile membre ale Alianței Române a Universităților de Știință și Tehnologie (ARUST) cer din nou Ministerului Educației o suplimentare a numărului de locuri la admitere și “o finanțare corespunzătoare a învățământului superior tehnic și de arhitectură”, potrivit unui comunicat de presă transmis vineri Edupedu.ro de către una dintre universitățile membre, Universitatea Tehnică din Iași. Apelul vine după ce, în decembrie, ARUST lansa un apel similar la creșterea locurilor bugetate și la majorarea finanțării pe student, în domeniul ingineriei, iar Edupedu.ro semnala atunci că aceste instituții au deja printre cele mai mari finanțări publice, în rândul universităților românești. 

Universitățile membre – cărora li s-a alăturat acum Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București – își argumentează cererea prin faptul că “reprezintă, la nivel național, interesele a peste 85.000 de studenți din ramurile de științe inginerești, arhitectură și urbanism” și este “cel mai mare formator și furnizor de resursă umană înalt calificată în domenii prioritare ale economiei românești”.

  • Alianța – care, pe lângă noul membru, reunește Universitatea Politehnica din București, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea ”Politehnica” din Timișoara, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Universitatea Tehnică de Construcții București – invocă “necesității de a asigura o educație tehnică de calitate și un număr ridicat de absolvenți, în corelație cu nevoia reală a operatorilor economici pentru personal calificat în domeniu”.

Comunicatul îl citează pe rectorul Universității Tehnice din Iași, Dan Cașcaval, care afirmă că „în ultimii ani, în discrepanță cu solicitările operatorilor economici și cu gradul de angajabilitate al absolvenților, universitățile tehnice au pierdut locuri la admitere, ceea ce a afectat numărul absolvenților și, implicit, numărul specialiștilor care ar fi putut satisface cererile companiilor și firmelor.” Tot el susține că, „mai mult, în fiecare an alunecăm într-o zonă de acută subfinanțare a studiilor universitare tehnice, ceea ce, în mod evident, alterează calitatea acestora”.

Amintim că, în decembrie 2022, universitățile tehnice emiteau solicitări similare, de creștere a numărului de locuri bugetate alocate lor și de majorare a finanțării pe student. Edupedu.ro scria, atunci, că apelul venea în condițiile în care aceste universități beneficiau deja de unele dintre cele mai mari finanțări per student, așa cum semnalase, în vara anului trecut, rectorul uneia dintre principalele universități din țară, Universitatea din București.

  • În decembrie, ARUST solicita majorarea finanțării per student “pentru toate specializările din domeniul ingineriei, având în vedere costurile specifice crescute asociate pregătirii profesionale: desfășurarea aplicațiilor cu formații mici de studenți, necesarul de infrastructură specifică (…)”.
  • În vara anului trecut,Marian Preda, rectorul Universității din București, spunea într-un interviu pe marginea proiectelor de legi ale educației, puse atunci în consultare publică, în varianta Cîmpeanu: “Universitatea din București are aproape 34 de mii de studenți, Politehnica are cam 60% din această cifră, iar Medicina din București cam 35% din câți avem noi, aproape de 3 ori mai puțini. Când vine vorba de bani de la bugetul de stat, însă, Politehnica, cu 60% din numărul nostru de studenți, are 160% din veniturile publice ale UB, iar UMF București, cu 1/3 din numărul nostru de studenți, are o finanțare publică totală aproape identică. Cam la fiecare dintre cele două finanțarea per student este de peste 2,6 ori mai mare decât la UB.”

Comunicatul Universității Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iași (rezoluția ARUST adoptată săptămâna aceasta poate fi consultată aici):

Citește și:
Alianța universităților tehnice face apel la creșterea locurilor bugetate și la majorarea finanțării pe student în domeniul ingineriei, în condițiile în care aceste instituții au deja printre cele mai mari finanțări publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Cercetătorii Facultății de Geografie din cadrul Universității București au lucrat la elaborarea strategiei de adaptare la schimbări climatice pentru municipiul Câmpulung

Strategia de adaptare la schimbări climatice pentru municipiul Câmpulung (ADAPT Câmpulung) a fost elaborată cu ajutorul cercetătorilor de la Universitatea București, Facultatea de Geografie, în baza unor studii făcute de…
Vezi articolul

Conducere nouă la agenția care evaluează calitatea învățământului superior, ARACIS. Noul președinte este Octavian Mădălin Bunoiu, prorector la Universitatea de Vest din Timișoara

Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, ARACIS, anunță desemnarea unei noi conduceri. În urma unei ședințe de joi a Consiliului ARACIS, Octavian Mădălin Bunoiu (prorector Universitatea de…
Vezi articolul

Curtea de Conturi: Şcolile din România au primit de la primăriile şi consiliile judeţene doar 0,6% din totalul finanţării pe anul 2016. Echivalentul a 21 de lei pe elev, pe an

Subfinanţarea cronică a Educaţiei şi şcolilor româneşti este reflectată în cel mai recent Raport de audit al performanței privind finanțarea învățământului preuniversitar, în perioada 2014-2016, făcut de Curtea de Conturi. În…
Vezi articolul