Vacanță de două săptămâni pentru toți elevii și revenirea în format fizic doar în localitățile sub 6 la mie, propunere de „măsură fermă pentru limitarea transmiterii”, aplicabilă „imediat”, prezentată de USR-PLUS la Cotroceni / Prelungirea școlii în vară, decalarea cu două săptămâni „a examenelor de bacalaureat și de capacitate”

74.770 de vizualizări
Foto: captură propuneri – USR
Vacanță de două săptămâni pentru toți elevii și revenirea în format fizic doar în localitățile sub 6 la mie, după cele două săptămâni, este una dintre propunerile exemplificate ca „măsuri ferme pentru limitarea transmiterii”, în documentul USR-PLUS prezentat luni la Cotroceni, la consultările cu partidele politice organizate de președintele Klaus Iohannis. Este vorba despre propunerile pentru negocierea unui nou program de guvernare.

Documentul are 17 pagini și se numește „Propuneri USR pentru un program de guvernare PNRR+”. În capitolul 1, Criza sanitară – managementul pandemiei, închiderea școlii pentru două săptămâni măsura numărul 3 propusă în ceea ce se cheamă „Plan de măsuri ferme pentru limitarea transmiterii”.

Reprezentanții USR dau „exemple de astfel de măsuri care pot fi luate în considerare:

3. Decalarea anului școlar: vacanță 2 săptămâni, cu prelungirea școlii în lunile de vară și decalarea cu 2 săptămâni a examenelor de bacalaureat și de capacitate (N. Red. Examenul de la finalul clasei a VIII-a nu se mai numește „de capacitate” din 2003); revenire în format fizic în localitățile cu incidență sub 6/mie după cele 2 săptămâni, cu continuare online pentru restul localităților. Excepție: învățământul preșcolar și primar, care continuă în format fizic.

4. Reluarea testării în școli: testare nazală (neinvazivă), gratuită, efectuată de personal medico-sanitar sau cadru didactic instruit, pentru copiii și personalul didactic și auxiliar simptomatic sau contact”, potrivit documentului.

Documentul conține și alte măsuri cu termene în domeniul Educației. Este vorba despre „Digitalizarea educației”. Pentru acest domeniu, reprezentanții USR propun „începem cu cadrul legislativ și urmărim investițiile în digitalizare:

  • Act normativ care stabilește profilul viitorului cadru didactic privind competențele digitale și modul de evaluare a competenței digitale la examenele școlare.
  • Act normativ privind evaluarea competențelor digitale ale elevilor
    • Termen: 2022
  • Ținte PNRR pentru digitalizarea educației: dotarea a 5.200 de școli cu resurse tehnologice pentru laboratoare IT;
  • Operaționalizarea a cel puțin 1.100 de laboratoare SMART.
  • Reforma guvernanței sistemului de învățământ preuniversitar și profesionalizarea managementului școlar
  • În 2023, guvernul trebuie să adopte Planul de Acțiune privind reforma guvernanței școlare. USR va insista ca acest program să aibă o orientare cu adevărat reformistă, potrivit obiectivelor anunțate în programul de guvernare: transferul atribuțiilor de la inspectorate la consiliile de administrației, putere reală la nivelul școlii, la profesori și părinți, responsabilizarea actorilor care sunt cel mai apropiați de elevi”.

Argumentul celor de la USR, pus pe pagina a doua a documentului, este următorul: „Conștienți de situația critică în care se află România, având în vedere restanțele și amânările inacceptabile de la implementarea reformelor, înregistrate în 2021, manifestând determinarea de a reclădi o coaliție bazată pe obiective de politici concrete, clar asumate, și un parteneriat onest .

Propunem următoarele principii pentru negocierea unui program de guvernare care să aibă ca obiectiv pe termen scurt gestionarea crizei sanitare și pe termen mediu o guvernare care să livreze reformele necesare pentru modernizarea României. Guvernul PNRR+ ar trebui să aibă ca linie roșie reformele agreate în PNRR și voința politică a partenerilor de a schimba România”.

Documentul integral aici:


36 comments
  1. Propunerea este foarte potrivita pentru aceasta perioada. Felicitari ca incercati sa salvati elevii de ambitiile lui Câmpeanu, care la propriu calca peste cadavre.

  2. În stradă strigați ca vreți copiii la școală în format fizic. Acum, când vedeți catastrofa care e în țară vreți școală on-line.
    DACĂ SE LUCRA ON LINE ÎNCEPÂND CU RATA DE INFECTARE PESTE 3 LA MIE, NU SE AJUNGEA AICI. ASTA ÎN CONDIȚIILE ÎN CARE ȘI CETĂȚENII ROMÂNIEI RESPECTAU RESTRICȚIILE – DESTUL DE LEJERE FATA DE ALTE TARI.
    Dar românul e “mai catolic decât Papa” și – și permite SA SE JOACE CU MOARTEA!!!!

    1. Exact!!! Ca și presa, și elevii și părinții joaca rol de Gica contra!!! Dc pt siguranță se vrea online, vai, nu is seriosi ministerul și Câmpeanu, dc e fizic, se prind și ei ca crapam pe capete și, vai, vor sa ne omoare!!!

  3. Profesorii nu sunt consultați niciodată cu aceste măsuri, pana la urma ei lucrează cu copiii și știu mai bine cum se poate lucra. Ștergeți cu ei pe jos de fiecare data.Vara copiii nu dau randament. E o idee proasta vacanța acum, semestrul l este prea scurt, plus ca nu mi se pare normal ca profesorii sa testeze elevii. Profesorii predau, nu sunt cadre medicale. On line ar fi cel mai bine .Cine învață , învață și on line.

  4. Online este recomandat in această perioadă, nu vacanță și iar vacanță. La peste 10 la mie cum e in localitatea in care locuiesc copii sunt obligați să meargă fizic la școală deoarece guvernul doarme. In clasa 1 din 33 de copii sunt prezenți 19 copii, vi se pare corect? Online toți copii la peste 6 la mie. Și anul trecut la peste 6 la mie a fost online și a fost foarte bine desi eram doar in clasa pregătitoare. La noi în școală cine a învățat în clasa a învățat și în online.

  5. Ori online pt toți, ori fizic pt toți! E o prostie…dacă ai 2 copii, unul la înv. primar, altul la gimnazial, unul stă acasă și celălalt merge? Păi dacă merge, tot sunt șanse să le aducă covidul tuturor de acasă…atunci de ce l.aș trimite doar pe unul dintre ei?!

    1. Pai sa le dea si celor mici acum in loc de cea de pe 25-29 octombrie si sa fie toti in vacanta una-doua saptamani. Mai bine acum cand e mare nevoie decat la sfarsitul lui octombrie.

  6. Vacanta acum? Iar decizii proaste. Toți copiii în online, oricum cine vrea să învețe, o face și la școală și online. Și apropo unde sunt testele de salivă pt covid din școli? Abureala pe față ca de obicei.

  7. Nu înțeleg de ce trebuie cei mici trimiși în iureșul acesta… De ce ei să meargă și peste 6 la mie?… Toti ar trebui să meargă on line. Cei mici sunt cel mai mult expuși… Plus sa stea atâtea ore cu masca, unii nici nu stau… Vine frigul, deja a venit… Aerisirea claselor nu se mai poate face, clase la mansarde cu geamurile in tavan… Ploua, va ninge… vin virozele, gripa… oare nu ne gândim deloc?doar banii contează chiar și acum?…Poate o eventuala prezenta fizica, hibrid, cu dreptul de a opta, ar putea fi propusă pt clasele terminale. Nu este ok că cei mici sa fie trimiși când situația e critica… Nu faceți așa ceva! Ganditi-va cat de greu e pt un parinte sa ducă copilul la școală în astfel de situații… Da… E vb de bani, cu cei mari nu poți sta acasă pe banii statului, pentru cei mici trebuie plătiți acești bani… Cât de cinic… Deci despre ce vorbim?… Treceți odată toți copiii on line, deja e dezastru…

  8. Din pacate, in scoli chiar este transmitere puternica, copiii nu respecta in totalitate regulile. Si nu toti merg la mall, cum spune dl. Arafat. Da, posibil unii sa ia din afara scolii, dar vor infecta si colegii si singurul mediu unde se intalnesc este scoala. Este cea mai buna solutie pentru moment. Vrem copii sanatosi mai presus de orice si, momentan, scoala nu asigura o protectie sanitara deosebita. Nu avem triaj, testari, nu se dezinfecteaza totul asa cum ar trebui. Asa ca ar trebui sa nu mai asteptati atat, luati si asumati-va deciziile, nu mai tot pasati responsabilitatea de la unul la altul.

  9. Digitalizarea României?? !! Aducă omul sa stea numai în casa și sa dea clicuri peste clicuri?? Digitalizarea este cea mai proasta idee pentru omenire.
    Daca un copil sau profesor strănuta, tușește puțin sau are o ușoară durere in gat, piept sau mai știu eu unde, gata stați acasă ca e de rau. Mai oameni buni, ne-a înzestrat Dumnezeu cu sistem de apărare al organismului care se numește imunitate în fata unei boli. Cei mai mulți dintre noi o formează trecând prin boala, iar cei care au alte probleme si se tem de boala sa facă vaccin dacă vor, dacă nu, sa muncească ei de acasă. Iar stau părinții sa le predea copiilor?

    1. Ce penibil .. te invit in locul meu sa fi eleva sa mergi toata ziua la liceu cu frica ca poate prind boala de la ceva coleg/a, apoi sa imi imbolnavesc si familia neintentionat, mai ales daca ai mei au probleme si de sanatate, mai bine taci te rog si totusi lasa l si pe dumnezeu afara din discutie , nu va mai lasati fraieriti de orice teorie si credeti in virus si daca tot insisti sa mergem la scoala sper macar ca esti vaccinat, daca nu las o asa

  10. Ati mai bagat copiii in vacanta fortata de o luna anul trecut…ce-ati rezolvat? Nimic, in afara de a-i bulversa pe toti elevi, parinti, profesori. Iar cea mai mare nemernicie a fost decalarea examenelor. A, n-ati mai platit parintii care stateau acasa cu copiii, nefiind scoala. Asa e si acum…totul politic. Nu va pasa de invatamant!

    1. Anul trecut, in vacanta fortata, jumatate din colegii mei profesori din scoala au avut Covid. Cu intreaga familie, chiar si familia extinsa. A fost o decizie buna privind retrospectiv, desi atunci am condamnat-o. Sa dam Cezarului ce-i al Cezarului. Nimeni nu se omoara dupa Campeanu, dar atunci chiar a avut efect. S-ar putea devansa vacanta celor mici si in loc de 25-29 oct sa fie saptamana viitoare. O saptamana toata lumea vacanta, sa se mai aeriseasca ATI-urile.

  11. Tocmai cei de gradinita sunt obligati la prezenta fizica, care nu sunt capabili sa respecte regulile de preventie (nu tu spalat pe maini corect, nu tu suflat nasul cum trebuie, nu tu distantare), NU POARTA MASTI si NU SUNT TESTATI DELOC???!!! Asta doar ca sa faceti economie la banii ce trebuie sa le dati parintilor pentru a sta acasa cu ei pt a-i supraveghea!!! Porcilor!!! In vara, pe caldura cine mai da randament? Totul se face fara a fi gandit (ca si impartirea anului scolar in doua semestre asimetrice, cu un semestru I. scurt si un semestru II. prea lung si fara intrerupere)!

  12. Vacanta, acum? Nu e oportun. Semestrul I e si-asa scurt, ca asa a vrut Cimpeanu… Plus ca sunt deja numeroase clase online. Unii vin, altii pleaca. La ore nu ai efectivele complete niciodata. Ai si ore fizic si online si hibrid si in schimburi… E horror oricum la scoala in perioada aceasta, e si extrem de frig, autorotatile locale dau din umeri sa ne descurcam cum stim intrucat nu sunt bani pentru utilitati…Toata lumea e “racita” sau ce va avea fiecare… Mai degraba intram in online pentru cateva saptamani, acolo unde incidenta e ridicata, desigur, si avem sansa de a mai face ceva semestrul acesta. Nici acest du-te-vino o data la 14/ 8 zile nu e ok nici pentru copii, nici pentru profesori si nici pentru parinti, mai ales pt cei care au copii de varste diferite si in scoli diferite. Vacanta fortata din primavara, tot ideea lui Cimpeanu, s-a dovedit inutila dpdv educational. In vara a fost pustiu la scoala. Iar facem aceeasi greseala, de data asta marca USR-Plus?

    1. Cred ca nu va dati seama ce inseamna o incidenta de 20 la mie… In marile orase incidenta e imensa, suntem intr-o situatie catastrofala.

  13. Discriminare pentru personalul din învățământul preșcolar. Asta pe lângă faptul că preșcolarii nu poartă mască și trebuie ajutați mai tot timpul, iar de testare nu mai vorbim, statistic cred că e cea mai puțin testată categorie de vârstă…

  14. Idei stupide, ca de obicei de la USR. Dupa ce ca semestrul I este mult mai scurt decat cel de-al II-lea il mai si scurtam inutil. In mod sigur se merge mai incet cu materia in online, dar nu se sta degeaba. Cei care spun ca e timp pierdut in online nu stiu ce spun. Nu cred ca dupa atata vreme petrecuta in online cadrele didactice chiar nu stiu ce au de facut. Elevii care invata cand sunt la scoala invata si online. Aberatii cu substrat economic. Profesorii nu lucreaza online, asadar nu vor primi salarii marite! La vara in mod sigur majoritatea elevilor nu mai au chef de scoala, mai ales cand va veni caldura. Vor fugi la strand sau la garla si numai la ore nu vor fi…

  15. Foarte frumos, dar vai de capul parintilor cu un copil in clasa 1-4 si un copil 5-8, si sa-i explice celui mic de ce merge si cel mare nu… :)))

    1. Sa mearga toti in vacanta, nu selectiv, altfel e inutil. Mai ales pentru spitale. Ca fix astia mici sunt vesnic raciti, netestati, nevaccinati, nemascati.

  16. Mai bine scoala ca vara trecuta pana pe 25 iunie decat online si boala. Nu e o idee rea deloc. Da’ deloc. Se evita astfel imposibilitatea asigurarii online-ului si in acelasi timp se decongestioneaza ATI-urile.

  17. Nu mai prelungiti vacanta acum si lasati terminarea scolii in iunie!!
    In vara niciun copil nu mai da randament. Sunt o generatie sacrificata si toti va dati testele pe ei.
    Mergeti online, deoarece cei doi ani si-au pus amprenta asupra copiilor si nu mai au nevoie sa stea pe tusa.

  18. Ministru sanatatii care a aprobat harababura asta este de la usr. Acum alta harababura, lasati online peste 6 la mie, ce atatea vacante@!

    1. Daca este scoala online, vor exista parinti care vor fi obligati sa stea acasa cu copiii, iar statul nu vrea sa plateasca acea indemnizatie. Daca este vacanta, nu se plateste nimic.

      1. Stiu, aveti dreptate, din pacate… Dar cele 2 saptamani impinse in vara sunt un dezastru: am avut si anul trecut si nu s-a mai putut face nimic cu copiii in acea perioada, sunt total deconectati si cu gandul la vacanta, iar adaosul de caldura si masti reprezinta bomboana pe coliva. In plus, cine garanteaza ca nu va fi un nou val si la primavara sau la vara? Ce facem, in cazul asta, luam vacanta peste vacanta si prelungim scoala toata vara? Scoala online, fara vacanta, fara prelungiri, e solutia care se impune in acest moment, date fiind conditiile. Si ne intoarcem sanatosi la scoala imediat ce trece acest val.

    2. Doamne, apara-ne Doamne! Am scăpat de draci și am dat de mamele lor! Lăsați copiii la scoala on-line, învățați profesorii sa lucreze cu calculatorul și asigurați-le suport tehnic! De copii cine vrea sa se ocupe, se ocupa oricum, dar asigurati-le un minim acces la scoala, in orice forma. Nu vreti sa mai dați bani celor care au copii in online, ca asta e problema, nu mai dați! Niciun angajator nu tine angajați care stau atâta timp acasa (exceptând angajatii la stat, evident), deci fiecare va gasi soluții pentru copilul lui!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like