VIDEO “40.000 de elevi erau înscriși virtual în clasa a VIII-a, în 2019”, spune fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu: Oricărui director de școală îi convine să aibă înregistrați mai mulți elevi decât sunt în ei în realitate, pentru că primește un buget mai mare

3.507 vizualizări
Ecaterina Andronescu / Foto: Shelly Show
“În 2019 m-am trezit că aveam înscriși în clasa VIII-a 186.000 de elevi și au intrat în examenul de Evaluare Națională 146.000”, “40.000 erau înscriși virtual”, susține Ecaterina Andronescu, la PrimaTV, în emisiunea Shelly Show. Fostul ministru al Educației în perioada 2018-2019 a declarat că “este o realitate” și că “finanțarea este per capita, ca urmare oricărui director de școală îi convine să aibă înregistrați mai mulți elevi decât sunt în ei în realitate, pentru că primește un buget mai mare”.

Edupedu.ro a scris despre numărul de elevi înscriși în clasa a VIII-a pe 21 iulie 2019. Într-o analiză cu titlul “Ministerul Educației prezintă public cifre false? Numărul elevilor de clasa a VIII-a, al înscrișilor și al prezenților la Evaluarea Națională diferă în aproape toate comunicările oficiale din ultimele 4 luni“. Semnalam la acea dată statisticile diferite de la un comunicat la altul prezentate de minister, precum și diferențele uriașe dintre raportări.

Ministerul Educației a reacționat prin câteva explicații care au adâncit și mai tare nelămuririle create în jurul acestor cifre. Însă în niciun moment ministrul sau ministerul nu au pus punctul pe adevărata cauză a cifrelor problemă, dezinformând publicul. Ecaterina Andronescu explică abia acum ce se întâmplase de fapt la acea vreme – erau “40.0000 de elevi” înscriși fictiv în clasa a VIII-a pentru care directorii de școli încasau costul standard per elev.

Redăm declarațiile făcute de fostul ministru al Educației pe 12 decembrie 2020:

Ecaterina Andronescu: “În ultimul mandat, 2018 – 2019, fără să știu că urmează pandemia, dar venind de la politehnică cu experiența de dascăl de acolo, am scris două proiecte pe care le-am lăsat semnate în august 2019. Unul care presupunea digitalizarea sistemului de învățământ, adică realizarea acestei platforme de resurse educaționale deschise, sau biblioteca virtuală cum vreți să-i spuneți…

Moderator: Asta în 2019, anul trecut…

Ecaterina Andronescu: Anul trecut. Unde să fie depuse toate manualele în format electronic, profesorii să-și poată pune lecțiile, se poate comunica în timp real

Moderator: Nu trebuia să se întâmple asta acum 10 ani de când a fost dată legea educației, articolul 70?

Ecaterina Andronescu: Păi se întâmpla atunci când ai și resurse și atunci când și cineva se apucă și scrie acest proiect. Deci asta a fost un proiect pe care l-am lăsat, al doilea proiectul de digitalizare presupunea digitalizarea administrării sistemului de învățământ. Pentru că în 2019 m-am trezit că aveam înscriși în clasa VIII-a 186.000 de elevi și au intrat în examenul de Evaluare Națională 146.000. Și atunci, sigur, am zis “dar unde sunt 40.000 de copii?” 40.000 de copii erau înscriși virtual, să zic erau virtuali, pentru că finanțarea e per capitala, ca urmare a oricărui director de școală îi convine să aibă înregistrați mai mulți elevi decât sunt în ei în realitatea lor pentru că primește un buget mai mare.

Moderator: Dumneavoastră vreți să-mi spuneți când se fură ca la piață, la gramaj, cu numele tinerilor din România?

Ecaterina Andronescu: Nu, n-aș spune, folosiți o sintagmă care nu-mi place și n-ar avea ce căuta în școala românească, de aceea vreau să elimin din start…, dar este o realitate, eu nu pot să ascund realitate așa cum am găsit-o în 2018 în sistemul de învățământ. De aceea am făcut acest proiect de administrare digitalizată. În momentul în care ai această structură, ai și catalog electronic, și comunicarea cu părinții în timp real…”

Foto: Selly Show/PrimaTV


2 comments
  1. In județul Mehedinți pe vremea ministeriatului d.nei Ec.And.rezultatul la Bac.la era 100 % , pt.ca era jud.natal al min.educ. Atunci câți erau înscriși virtual?

  2. Pentru continuarea studiilor la profesional NU e nevoie de participare la examenul de evaluare. Mai reduceți din cei 40000 de mii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca: Triajul epidemiologic la școală și grădiniță este unul observațional și se face de către profesori și educatori / Cred că este responsabilitatea noastră, a tuturor, părinți, profesori și management școlar, să prevenim răspândirea virusului gripal

Ministrul Educației, Ligia Deca a spus, în conferința de presă comună cu ministrul Sănătății privind evoluția cazurilor de infecții respiratorii acute și gripă, că elevii revin la ore luni, 9…
Vezi articolul

Director de școală-pilot: Cred că în fiecare școală din România profesorii sunt foarte speriați când aud de schimbare. Nu ne-a ieșit în primul an pilotarea, dar ne-a ieșit în al doilea / Exemplu de orar pe 6 module pentru clasa a V-a

„Cred că în fiecare școală din România profesorii sunt foarte speriați când aud de schimbare. Să nu-i scoți din zona lor de confort, cum fac ei este foarte bine. La…
Vezi articolul

Aproape 100.000 de elevi nu mai primesc bursa de merit în anul acesta școlar, față de anul trecut, după ce fostul ministru al Educației a modificat plafonul mediei de la 8.50 la 9.50, iar elevii de clasa a V-a nu mai au dreptul la bursa de merit

Sunt cu aproape 100.000 de elevi mai puțini în anul școlar 2022-2023, față de anul școlar trecut, care nu mai primesc bursă de merit, arată o centralizare a ministerului Educației,…
Vezi articolul

Un manual nu poate să fie prietenul profesorului fără ca elevii săi să-l perceapă ca atare / Cum se nasc manualele? Povestea nespusă a cărților care fac legătura dintre cele trei universuri: catedră, bancă și acasă (P)

Cât de faină e prima săptămână de școală! Povești din vacanță, aventuri de împărtășit, haine noi de admirat, frizuri și coafuri noi, telefoane și alte gadgeturi pe care unii le…
Vezi articolul

Cele 11 argumente ale ministrului Educației pentru testarea standardizată / „Elevii pot răspunde pe laptop, pe tabletă, pe smartphone, pe orice. Ne-am asigurat că toți acești elevi vor avea acces la aceste dispozitive electronice”, spune Sorin Cîmpeanu

Testele standardizate „obișnuiesc elevii cu administrarea digitală, pentru că toate aceste teste vor fi administrate digital. Elevii pot răspunde pe laptop, pe tabletă, pe smartphone, pe orice. Ne-am asigurat că…
Vezi articolul