VIDEO Apel al ministrului Educației către mediul de afaceri, la Gala SuperTeach: În comisiile de interviu pentru directorii de școli să fie și un reprezentant al companiilor / Directorii școlilor sunt coloana vertebrală a oricărui sistem de educație. O coloană bolnavă nu o să reziste

1.672 de vizualizări
Foto: Captura SuperTeach
“Îmi doresc foarte mult ca în comisiile de interviu pentru directorii de școli să fie și un reprezentant al companiilor, specialist în resurse umane”, le-a spus ministrul Educației Sorin Cîmpeanu celor prezenți la Gala SuperTeach, miercuri seara. Oficialul a spus că directorii școlilor, liderii școlilor constituie coloana vertebrală a oricărui sistem de educație. „Pe o coloană bolnavă degeaba încerci să pui masă musculară și alte lucruri, pentru că nu o să reziste”.

Cîmpeanu a vorbit despre concursul de directori ca despre un „mic exemplu de contribuție practică a mediului de afaceri la evoluția școlii”.

Sorin Cîmpeanu: „Directorii școlilor, fără să minimizez rolul niciunuia dintre dumneavoastră, dintre profesori, totuși directorii școlilor, liderii școlilor constituie coloana vertebrală a oricărui sistem de educație. Pe o coloană bolnavă degeaba încerci să pui masă musculară și alte lucruri, pentru că nu o să reziste. De aceea am început concursurile de directori, am garantat că aceste concursuri vor fi organizate într-o manieră care să privilegieze exclusiv, subliniez și asum, exclusiv criteriul competenței. 

Ca să fie așa avem nevoie și de implicarea dumneavoastră în comisiile de concurs, alături de cei doi profesori care sunt profesori titulari, aleși prin vot secret de către fiecare școală, alături de reprezentantul Inspectoratului și al autorității locale, îmi doresc foarte mult să fie un reprezentant al companiilor cu experiență în HR, în domeniul resurselor umane.

Îmi place să cred… am discutat cu Dragoș, imediat ce va fi publicată în Monitorul Oficial această metodologie o să am rugămintea să semnați protocoale de parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, Camera de Comerț și Industrie Româno-Franceză, cea română, AmCham, Romanian Business Leaders și orice partener care are disponibilitatea, pe principiul responsabilității sociale, să o punem în practică. Să participe în lunile noiembrie și decembrie cu atât cât poate o zi, două, trei, o săptămână, două săptămâni cât poate, doar să profesionalizăm aceste concursuri. Și sunt sigur că dincolo de profesionalismul persoanelor competente în resurse umane, în management instituțional și management educațional o să ajute și obiectivitatea asta a cuiva care se uită din afară.

Deci alături de cei trei profesori, de reprezentantul autorității locale – care îmi doresc să aibă un minim de competență în a se exprima cu privire la alegerea unui director de școală – să fie și reprezentantul companiilor. Mizez foarte multe lucruri pe acesta și vă mulțumesc anticipat. Sunt convins că vom reuși în lunile care urmează. Este un mic exemplu de contribuție practică a mediului de afaceri la evoluția școlii”

Ministrul a anunțat tot miercuri că, legat de calendarul concursului pentru directorii de școli 2021, acesta va începe pe 14 septembrie, proba scrisă va fi pe 15 octombrie, numirile directorilor vor fi făcute la finalul lunii decembrie, cu începere din 10 ianuarie 2022.

Inițial concursul a fost anunțat pentru 27 iulie, proba scrisă.

Foto: captura SuperTeach


3 comments
  1. Cum sa nu reziste in functie directorii incompetenti si corupti? Evident ca rezista daca au pe cineva in minister sau cotizeaza din greu la partid. Uitati-va ce-i prin scoli…

  2. De unde experti in resurse umane pentru a verifica zeci de mii de candidati? Acesti experti ar trebui sa studieze CV-urile tuturor candidatilor si sa pregateasca intrebari personalizate pentru fiecare. In plus, punctajele decisive vor veni de la reprezentantii profesorilor, care vor fi selectati ”cu grija” de directorii in functie!
    Apropo, unii dintre actualii directori au inceput deja presiuni asupra profesorilor si a contracandidatilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Programul prin care elevii primesc lapte, fructe și legume în școli va continua pentru următorii 6 ani / Guvernul vrea diversificarea produselor, iar consiliile județene să fie obligate să depună cereri pentru solicitarea ajutorului european

UPDATE Guvernul a aprobat prin ordonanță de urgență continuarea Programului pentru şcoli al Uniunii Europene în perioada 2023-2029, prin care copii din preșcolar și elevii din școli primesc lapte, fructe…
Vezi articolul

Primele măsuri în școlile europene împotriva variantei sud-africane a coronavirusului. Anglia: elevii – îndemnați să poarte iar mască în spațiile comune / Germania: președintele îndeamnă oamenii să ia voluntar măsuri pentru a nu fi nevoie de închiderea școlilor

Primele măsuri și îndemnuri privind mediul școlar, în contextul răspândirii variantei sud-africane a noului coronavirus, au început să se facă auzite de duminică, în Anglia și Germania. La Londra, guvernul…
Vezi articolul

Subiecte Bacalaureat 2024, sesiunea specială, Limba română, publicate de Ministerul Educației. Eseu despre particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text dramatic – la subiectul III pentru elevii de la uman

Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii la Limba și literatura română, din cadrul sesiunii speciale a examenului de Bacalaureat 2024, au fost publicate de Ministerul Educației. Proba obligatorie…
Vezi articolul

Inspecții tematice în școlile din județul Iași, până pe 15 martie, după ce peste 80% din elevii din rural au luat note sub 5 la Matematică – simularea Evaluării Naționale 2024 / Programul intensiv de învățare remedială, pentru elevii de clasa a VIII-a, printre aspectele vizate

În perioada 26 februarie – 15 martie au loc inspecții tematice în școlile din județul Iași, ca urmare a rezultatelor de la simularea pentru Evaluarea Națională 2024, potrivit unui document…
Vezi articolul