VIDEO Apel al ministrului Educației către mediul de afaceri, la Gala SuperTeach: În comisiile de interviu pentru directorii de școli să fie și un reprezentant al companiilor / Directorii școlilor sunt coloana vertebrală a oricărui sistem de educație. O coloană bolnavă nu o să reziste

1.673 de vizualizări
Foto: Captura SuperTeach
“Îmi doresc foarte mult ca în comisiile de interviu pentru directorii de școli să fie și un reprezentant al companiilor, specialist în resurse umane”, le-a spus ministrul Educației Sorin Cîmpeanu celor prezenți la Gala SuperTeach, miercuri seara. Oficialul a spus că directorii școlilor, liderii școlilor constituie coloana vertebrală a oricărui sistem de educație. „Pe o coloană bolnavă degeaba încerci să pui masă musculară și alte lucruri, pentru că nu o să reziste”.

Cîmpeanu a vorbit despre concursul de directori ca despre un „mic exemplu de contribuție practică a mediului de afaceri la evoluția școlii”.

Sorin Cîmpeanu: „Directorii școlilor, fără să minimizez rolul niciunuia dintre dumneavoastră, dintre profesori, totuși directorii școlilor, liderii școlilor constituie coloana vertebrală a oricărui sistem de educație. Pe o coloană bolnavă degeaba încerci să pui masă musculară și alte lucruri, pentru că nu o să reziste. De aceea am început concursurile de directori, am garantat că aceste concursuri vor fi organizate într-o manieră care să privilegieze exclusiv, subliniez și asum, exclusiv criteriul competenței. 

Ca să fie așa avem nevoie și de implicarea dumneavoastră în comisiile de concurs, alături de cei doi profesori care sunt profesori titulari, aleși prin vot secret de către fiecare școală, alături de reprezentantul Inspectoratului și al autorității locale, îmi doresc foarte mult să fie un reprezentant al companiilor cu experiență în HR, în domeniul resurselor umane.

Îmi place să cred… am discutat cu Dragoș, imediat ce va fi publicată în Monitorul Oficial această metodologie o să am rugămintea să semnați protocoale de parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, Camera de Comerț și Industrie Româno-Franceză, cea română, AmCham, Romanian Business Leaders și orice partener care are disponibilitatea, pe principiul responsabilității sociale, să o punem în practică. Să participe în lunile noiembrie și decembrie cu atât cât poate o zi, două, trei, o săptămână, două săptămâni cât poate, doar să profesionalizăm aceste concursuri. Și sunt sigur că dincolo de profesionalismul persoanelor competente în resurse umane, în management instituțional și management educațional o să ajute și obiectivitatea asta a cuiva care se uită din afară.

Deci alături de cei trei profesori, de reprezentantul autorității locale – care îmi doresc să aibă un minim de competență în a se exprima cu privire la alegerea unui director de școală – să fie și reprezentantul companiilor. Mizez foarte multe lucruri pe acesta și vă mulțumesc anticipat. Sunt convins că vom reuși în lunile care urmează. Este un mic exemplu de contribuție practică a mediului de afaceri la evoluția școlii”

Ministrul a anunțat tot miercuri că, legat de calendarul concursului pentru directorii de școli 2021, acesta va începe pe 14 septembrie, proba scrisă va fi pe 15 octombrie, numirile directorilor vor fi făcute la finalul lunii decembrie, cu începere din 10 ianuarie 2022.

Inițial concursul a fost anunțat pentru 27 iulie, proba scrisă.

Foto: captura SuperTeach


3 comments
  1. Cum sa nu reziste in functie directorii incompetenti si corupti? Evident ca rezista daca au pe cineva in minister sau cotizeaza din greu la partid. Uitati-va ce-i prin scoli…

  2. De unde experti in resurse umane pentru a verifica zeci de mii de candidati? Acesti experti ar trebui sa studieze CV-urile tuturor candidatilor si sa pregateasca intrebari personalizate pentru fiecare. In plus, punctajele decisive vor veni de la reprezentantii profesorilor, care vor fi selectati ”cu grija” de directorii in functie!
    Apropo, unii dintre actualii directori au inceput deja presiuni asupra profesorilor si a contracandidatilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Se deschide primul Centru Naţional de Educaţie Montană, în Parcul Natural Bucegi / Tabere pentru elevi, drumeţii pentru începători şi ateliere de căţărat, schi, orientare sau prim ajutor

Asociaţia Montană Carpaţi şi Salvamont România vor deschide, într-un parteneriat unic, porţile primului Centru Naţional de Educaţie Montană, în inima Parcului Natural Bucegi, anunță Brașov.net, scrie G4Media. Centrul va fi…
Vezi articolul

Părinții și școlile private, în degringoladă după ce Guvernul a anunțat noile măsuri, dar niciun act nu a fost publicat în Monitorul Oficial la 6 ore de la ședință / UPDATE: Actul normativ a fost publicat luni noaptea

Mai mulți părinți au semnalat Edupedu.ro că școlile și grădinițele private i-au anunțat că sunt deschise cu prezență fizică și marți, 26 octombrie, fiindcă măsurile noi adoptate de Guvern, care…
Vezi articolul

Guvernul Ciolacu condiționează acordarea în 2025 a tichetelor educaționale pentru 600.000 de copii de „decontarea integrală” din fonduri externe nerambursabile, deși în anii precedenți acestea nu au putut fi decontate integral

Tichetele sociale pentru sprijin educațional, în valoare de 500 de lei, acordate preșcolarilor și elevilor dezavantajați pentru achiziția de rechizite, cursuri sau cărți, ar putea fi suspendate în 2025. Proiectul…
Vezi articolul