VIDEO Aproape 1000 de profesori membri în sindicatele din Educație protestează, miercuri, în fața sediului Guvernului

4.236 de vizualizări
Sursă foto: FSLI
Aproximativ 1.000 de membri din sindicatele profesorilor protestează în intervalul 11.00- 13.00, în Piața Victoriei.

Pichetul este organizat de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“.

„Prin această acțiune de protest, federațiile sindicale atrag atenția asupra obligativității soluționării problemelor salariale cu care se confruntă personalul didactic și nedidactic din învățământul preuniversitar și superior”, au transmis sindicaliștii.

Ce doresc reprezentanții profesorilor:

„Acţiunea urmărește să atragă atenția asupra obligativității soluționării problemelor salariale cu care se confruntă personalul didactic și nedidactic din învățământul preuniversitar și superior.

Multe unități de învățământ se confruntă cu o lipsă acută de personal nedidactic. În plus, această categorie de personal nu beneficiază nici acum de sporurile pentru condițiile de muncă. Mai mult, deși lucrează peste program, din cauza lipsei de personal, salariații în cauză nu sunt remunerați suplimentar pentru munca prestată, iar acordarea timpului liber corespunzător este imposibilă.

Având în vedere specificul sistemului de învățământ, se impune reglementarea salariilor de bază ale personalului nedidactic din învățământ în anexa nr. I la Legea-cadru nr. 153/2017, nu în anexa nr. VIII.

De asemenea, la protest participă și angajați din palatele și cluburile sportive școlare. Aceștia protestează față de intenția Ministerului Educației de a transfera aceste instituții, inclusiv resursa umană, în administrarea autorităților locale.

Reamintim reprezentanților Guvernului României și partidelor politice că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. În plus, personalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile H.G. nr. 34/2018 și H.G. nr. 569/2017”, au comunicat reprezentanții profesorilor.


10 comments
  1. Cine spune că un profesor lucrează 3-4-5 ore pe zi și 18 ore pe săptămână, înseamnă că nu știe nimic despre munca de profesor. E ca și cum ai spune că un judecător lucrează 4-5 zile pe lună, când are ședințele de judecată sau ca și cum ai spune că un avocat îți ia 2.000 de lei pentru 20 de minite în care te apără în fața instanței de judecată. Toți aceștia lucrează mult mai mult pentru pregătirea și pentru finalizarea acestor activități care nu se văd direct și cu ochiul liber.

  2. Nici un profesor normal la cap nu ar da meditatii daca ar avea salariul profesorilor universitari sau mai ales al medicilor (care cu toate acestea nu se pot abtine de la șpagă).
    Pentru salariul actual, profesorii nici bone nu ar trebui sa fie pentru sutele de elevi cu care au ore de curs zilnic.
    Parintii se dadeau de ceasul morții in timpul pandemiei, ca nu isi suportau proprii copii acasă, sa fie “bone”, in loc sa mearga la serviciu.
    Sa ii punem in clase cu 28 de elevi cateva ore pe zi, sa vedem ce salariu cer.
    Nu ar reusi nici sa stea in clasa cu elevii, dar sa le capteze atenția predând materia…
    Dar de barfa sunt numai buni.

  3. Dacă citești știrile mai mereu vezi abuzurile profesorilor, slaba pregătire, câți dintre ei pica examenul de definitivat, alții implicați în scandaluri sexuale publice… Vrem și calitate în învățământ, ce exemplu dați viitoarelor generații?! Din păcate, cei capabili sunt trași în jos de aceasta majoritate care cel mai bine știe sa ceara. Sunt de acord cu mărirea salariilor dar în urma unor evaluări scrise și practice periodice, obiective individuale asupra celor ce doresc mărirea salariului.

    1. In primul rand sti cu ce nota se trece un examen de definitivat?
      In al doilea rand sti cat dureaza examenul de definitivat?
      Cei care fac abuzuri trebuie scosi din sistem, dar asta trebuie sa se intample la orice tip de bugetar. Cred ca sunt alti bugetari care fac mult mai multe abuzuri.

  4. Care ore suplimentare, mai putorilor?
    Aveti 16 ore pe săptămână, timp de de 30 de săptămâni pe an.

    1. Te invit sa dai titularizarea, o sa vezi ca nici in weekend nu stai linistit, pana atunci vorbesti sa te afli in treaba.

    2. Adrian G – esti idiot! Tu mai pregătești ceva acasă pentru servici? Știi cate ore iti ia sa pregătești cele 4-5 ore de predare? Cate ore iti ia sa corectezi lucrările clasei proprii sau ale altor elevi cand se dau examene sau participa la concursuri? Cat iti ia sa faci toata hartogaria pe care ti-o cere directorul, inspectoratul, ministerul? Stii ca trebuie sa faci planuri se lecție pentru FIECARE lectie? Tu te auzi? Realizezi ca învățătorii au de educat clase cu dublul numarului de elevi fata de ghidurile de buna practica si fata de clasele din tarile cu care ne comparăm? Tine tu ore o săptămână la clasa 0 si vezi daca nu te internezi la nebuni dup-aia. Învățătorii au de luptat si cu idioții de părinți care-și iau mana de pe copii – “sa-i invete școala sa salute, sa-si faca temele singuri, cum sa se spele pe maini, cum utilizezi corct pisoarul, cum te legi la pantofi, etc”. Pentru 3000 de lei pe luna. De ce crezi ca e penurie se profi si învățători? Daca e asa de usor si sunt atat de bine plătiți, de ce nu te angajezi tu, desteptule?

      1. Toate aceste probleme se rezolvă numai prin învestiri masive în educație – și tragerea generală în sus a societății – întrucât măririle continue de salarii sunt ca unsul balamalei ruginite.

        Singura cale pentru ca profesorii și multe alte categorii profesionale să aibă condiții mai bune la muncă ( și, deci, în viață!) este îmbunătățirea condițiilor din instituțiile de învățământ – săli de clasă moderne, proiectoare, table inteligente, cursuri speciale pentru predatul online. Din nou, valabil pentru fiecare profesie publică, cel puțin, în România.

        Aceasta nu se înțelege și nu se înțelege că nu se schimbă nimic dacă mărești un salariu. Doar ne învârtim în cerc și în curând statul pur și simplu nu va mai fi capabil să dea salarii, pensii, pensii speciale, zeci de tipuri de sporuri, cupoane de masă, tichete de vacanță. Sistemul o să intre în faliment, cum au pățit și grecii. Și atunci la cine o să vă mai uitați? Realizați că nu o sa aveți bani să plătiți facturile într-o asemenea ipoteză catastrofală?

    3. Domnule Adrian, dacă aveți copii, încercați să le explicați ceva, orice, timp de o oră sau două zilnic. Aveți grijă să înțeleagă, să nu se plictisească, să nu ridicați vocea, indiferent ce reacții vor avea. Faceți asta o vreme, să zicem o lună. Să zicem că aveți 1-3 copii, nu 30, cum sunt la școală. Apoi să vă gândiți dacă v-ar ține balamalele să lucrați 8 ore pe zi – cum se lucrează în alte domenii – cu clase obișnuite, cu 30 de elevi.
      Când mai vreți să vă argumentați un punct de vedere, este recomandabil să evitați cuvinte ca “putorilor”, ăsta nu e un argument, e doar dovada că nu aveți suficiente cuvinte în vocabular și suficiente idei în cap.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Definitivat 2023. Subiectele și baremele pentru învățători au fost publicate / Eseu de 500 de cuvinte despre discursul dramatic într-un text de Caragiale sau Sorescu, subiect de examen

Subiectele și baremele de la Definitivat 2023 pentru profesorii de învățământ primar au fost publicate de Ministerul Educației la ora 15:00. Proba scrisă a examenului a avut loc între orele 9…
Vezi articolul

DOCUMENT Ghidul privind admiterea la liceu 2023 a fost publicat de Ministerul Educației / Părinții și elevii sunt sfătuiți să verifice ultimele medii de intrare din anii școlari trecuți și poziția în ierarhie

Ministerul Educației a publicat marți, pe site, Ghidul privind admiterea la liceu 2023. Potrivit calendarului, elevii de clasa a VIII-a vor completa opțiunile în fișele de înscriere la liceu, în…
Vezi articolul

Fake News dezmințit de Ministerul Familiei: Nu solicităm date despre sănătatea copiilor și a familiei, nu distribuim în școli așa-zisul „Chestionar al familiei” / Pe rețelele de socializare circulă avertismente pentru părinți

Ministerul Familiei dezminte un Fake News care ar circula pe rețele de socializare și precizează că nu solicită date despre sănătatea copiilor și a familiei și nu distribuie în școli…
Vezi articolul
Lipsa de implicare a unor părinți în educația copiilor

DOCUMENT O listă „clară” cu documentele pe care părinții trebuie să le depună pentru dosarul de bursă, solicitată Ministerului Educației de Federația Părinților / Unele cereri ale școlilor sunt abuzive – să declare părinții la notar că nu au conturi bancare sau că nu au călătorit în străinătate

Solicitarea vizează trimiterea către școli, de la Ministerul Educației, a unei „informări clare” privind „documentele prin care părinții trebuie să dovedească îndeplinirea criteriilor de acordarea burselor în funcție de tipul…
Vezi articolul