VIDEO Cîmpeanu, la Digi 24: Vaccinarea este un act medical confidențial, nu există niciunde și la nimeni situația profesorilor vaccinați sau programați / Cîmpeanu, la Antena3: Pot să vă dau în premieră în această seară situația reală – 6.000 s-au vaccinat, 80.000 sunt programați deja

11.935 de vizualizări
Sursă foto: Facebook.com / Sorin Cimpeanu
Declarații contradictorii din partea ministrului Educației. Sorin Cîmpeanu a anunțat că “6.000 de angajați din învățământ s-au și vaccinat deja”, “80.000 de cadre didactice sunt programate în platformă”. Cîmpeanu a făcut aceste afirmații duminică, la Antena3. Asta după ce, cu 24 de ore înainte, într-o emisiune la Digi24, tot Cîmpeanu spunea că “nu există niciunde și la nimeni”, “nu poate să existe așa ceva”, despre situația cadrelor didactice și angajaților din învățământ care s-au programat pentru a fi vaccinați sau care s-au vaccinat. Acesta invoca faptul că “vaccinarea este un act medical ce beneficiază de confidențialitatea specifică oricărui act medical”.

Întrebat duminică la Antena 3 dacă profesorii se pot vaccina în timp util, până la redeschiderea școlii, Cîmpeanu a spus că “nu, în niciun caz”. Imediat a explicat, însă, că deja 6.000 s-au vaccinat și alți 80.000 de s-au programat pentru vaccinare.

Moderator: Se pot vaccina în timp util cadrele didactice dacă doresc?

Sorin Cîmpeanu: Ce înseamnă timp util?

Moderator: Adică până la începerea școlii.

Sorin Cîmpeanu: Nu, în niciun caz, nu!”

Apoi Sorin Cîmpeanu a început să prezinte cifre despre situația vaccinărilor și programărilor pentru personalul din învățământ și pentru cadrele didactice.

“Deci există deja, pot să vă dau în premieră în această seară situația reală pe care am văzut-o în urmă cu o oră. Există un număr de 47% cadre didactice din învățământul preuniversitar care sunt înscrise în platformă, 31% din totalul cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, adică 60.000 de cadre didactice sunt deja programate. La nivelul personalului didactic auxiliar există un procent de 50% deja, doar pentru învățământul preuniversitar, care sunt deja programate. Dintre acestea, care sunt înscrise în platformă, 34% sunt deja programate. Și personalul didactic are de asemenea niște cifre încurajatoare. Față de ultima raportare care ne-a arătat că din 168.000 de angajați ai sistemului național de învățământ 45% din sistemul preuniversitar și 65% din sistemul universitar, creșterile au fost mult mai mari decât, eu personal, mă așteptam. Adică mai mulți zilnic s-au adăugat cu privire la disponibilitatea de vaccinare, au fost planificați pentru vaccinare. Mai mult decât atât, un număr de 6.000 de angajați din învățământ s-au și vaccinat deja.

În plus față de acest lucru am garanția doctorul lui Valeriu Gheorghiță că înainte de 8 februarie va fi asigurată o prioritate sistemică personalului din învățământ, fără a afecta planificările deja făcute.

Programare sistemică înseamnă că ne-au cerut și am raportat un număr de 126.000 de angajați ai sistemului de învățământ care sunt la interfața directă, nemijlocită cu copiii, studenții, elevii. În general cadre didactice, dar pentru grădiniță – întreg personalul, pentru școlile speciale – întreg personalul. Defalcat pe județe, de la 1000 de angajați într-un județ, până la 17.000 de angajați în București.

Există acest factor limitativ, numărul de doze de vaccin pe care îl cunoaștem cu toții, chiar și așa am primit asigurări că procesul de vaccinare programat sistemic pentru personalul din învățământ se va face înainte de 1 februarie. În plus, față de cei peste 80.000 de angajați din Educație care sunt la momentul la care vorbim, 80.000 sunt programați deja pentru vaccinare, sunt înscriși în platformă”, a spus Sorin Cîmpeanu, duminică.

Sâmbătă, cu o zi înaintea acestor declarații, același ministru Cîmpeanu spunea ferm că “nu există niciunde și la nimeni” situația cadrelor didactice și angajaților din învățământ care s-au programat pentru a fi vaccinați sau care s-au vaccinat deja. Redăm declarațiile făcute la Digi24 de Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației:

Sorin Cîmpeanu: “Datoria angajatorului a fost să introducă listele cu angajați (n.red. pe platforma de programare la vaccinare) pentru că în momentul în care cineva accesează platforma să poată fi acceptat de platformă. Sunt și situații în care școli sau universități au desemnat o persoană care a corespondat cu angajații pentru a stabili, fiecare, în ce dată e disponibil și la ce centru de vaccinare ar vrea să se întâmple acest lucru.

Moderator: Aveți situația celor care s-au programat efectiv și urmează să fie vaccinați în perioada următoare?

Sorin Cîmpeanu: Nu, nu există niciunde la nimeni această situație. Și nici nu prea ar avea cum să existe atâta vreme cât vaccinarea este un act medical ce beneficiază de confidențialitatea specifică oricărui act medical. Nu poate exista așa ceva!

Moderator: Sigur că poate exista anonimă, fără nume și prenume, doar cu niște cifre.

Sorin Cîmpeanu: Da, cu condiția să ai acces la datele personale, accesul îl ai în momentul în care ți-l oferă cineva, cel vizat sau…

Moderator: Sau domnul Gheorghiță, cel care gestionează cu legea în mănă…

Sorin Cîmpeanu: Dacă s-ar fi mers pe această variantă: angajatorul introduce integral lista angajaților care doresc să se vaccineze și tot angajatorul îi planifică, atunci am fi putut avea acea situație, însă sunt foarte puține cazurile în care angajatorii au planificat. În cele mai multe cazuri angajatorii au introdus lista și angajații s-au planificat. Cei care au vrut și cei care au putut să se planifice. Această situație nu o putem avea”.

La 24 de ore de la acel moment ministrul a expus toate datele despre care spunea că nu există și pentru a căror confidențialitate milita cu toată convingerea.

Foto: facebook.com/Sorin Cimpeanu


7 comments
  1. Sunt profesoară în Botoșani. După multe zile de nervi , nervi și iar nervi , școala a reușit să programeze o parte dintre profesori : 12-13 martie prima doză , 3-4 aprilie rapelul. Ceilalți colegi au fost direcționați spre județul Suceava : Vatra Dornei , Gura Humorului , Siret …că pe acolo mai erau câteva locuri libere pentru sfârșitul lui februarie – începutul lunii martie. Și vreți să ne reîntoarcem în colectiv pe 8 februarie ? Cum ? Imunizare zero , nu ?

  2. Sunt cadru didactic in București care dorește sa se vaccineze. Nu găsesc niciun loc liber. Pe 8 februarie ma intorc într o clasa plina cu 25 de prichindei. Unde este prioritatea. De ce este luata mass-media înainte, parlamentarii. Trebuia făcută o defalcare a etapei a doua. Nu am nimic cu persoanele peste 65 de ani, dar ele nu sunt active. Noi trebuie sa mergem zi de zi la școală, sa stam cel puțin 5 ore în școală.

  3. Timp util înseamnă cu o lună înainte de începerea școlii, ca atunci când intri în școală să ai imunitate cât de cât, nu să îți riști sănătatea sau poate chiar viața făcând vaccinul și apoi să iei covid fiindcă nu ai așteptat doza 2.

  4. Si ce te faci daca dintr-un oras mai mare esti trimis 50-90 km sa te vaccinezi in alt oras, ca in orasul mare nu ai vaccinuri suficiente…

  5. Daaa,am avut prioritate 0!!!! Programare la vaccin pe 15 martie,cu rapel 5 aprilie! În condițiile în care ne întoarcem la școală, fizic ,pe 8 februarie.

  6. Se poate convinge fiecare, in scoala lui, care e realitatea.
    Restul nu conteaza, iar CNA se pare ca a luat o hotărâre foarte interesantă privind actualele clipuri pro-vaccinare.

    1. Este clar….nu se vor redeschide nici scoli nici grădinițe…este un an mort…suntem vaide capu nostru… rușine!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației acceptă înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 31 decembrie 2019. Peste 150 de copii fuseseră respinși, deși aveau aviz de la psihologi

Ministerul Educației schimbă procedura de înscriere la clasa pregătitoare și acceptă copiii care împlinesc 6 ani după 31 decembrie 2019 și în cazul cărora psihologii au dat aviz că sunt…
Vezi articolul

Drepturile de autor nu pot fi folosite în școli pentru a împiedica părinții să afle ce li se predă copiilor la orele de educație sexuală – ministrul britanic al Educației, în controversa lecțiilor despre sexualitate în liceele din Anglia

O serie de controverse legate de materia predată în cadrul educației sexuale în școlile din Anglia, apărute la începutul anului și puse pe seama intereselor politice ale celor care le-au…
Vezi articolul