VIDEO Viorica Dăncilă: Este important să las în urmă un număr cât mai mare de elevi din mediul rural care să ajungă la facultate și sunt mândra de această moștenire

728 de vizualizări
„Educația reprezintă concret ieșirea din sărăcie”, a declarat Viorica Dăncilă la deschiderea anului școlar, după care le-a urat elevilor să ajungă la liceu și la facultate. Dăncilă a spus că pentru ea, ca prim-ministru „este important să las în urmă un număr cât mai mare de elevi din mediul rural care să ajungă la facultate și sunt mândra de această moștenire”. Prim-ministrul Viorica Dăncilă a participat la deschiderea anului școlar la Școala Gimnazială din Sântămăria Orlea, județul Hunedoara.

Iată discursul premierului:

„Educația înseamnă pentru acești copii o viață mai bună, un trai mai bun, oportunitatea de a-și clădi un rost în viață. Educația reprezintă concret ieșirea din sărăcie, combaterea violenței domestice, o stare de sănătate mai bună, ambiții personale mai mari care atrag după sine alte și alte generații.

Educația înseamnă o dezvoltare mai bună a comunităților locale.

Dragi copii vă aflați astăzi în diferite clase ale ciclului gimnazial. Unii ați venit cu emoția primei zile de școală, alții aveți deja privirile îndreptate către liceu. Îmi doresc ca un număr cat mai mare dintre voi să ajungă la liceul pe care vi-l doriți, la facultatea pe care vi-o doriți. Îmi doresc ca voi să faceți parte dintre acei elevi care ajung la facultate și fac performanță.

Am încredere în potențialul vostru al tuturor, iar viitorul este al vostru.

Pentru mine personal, ca prim-ministru, este important să fac tot ce este posibil pentru a realiza aceste lucruri. Pentru mine, ca prim-ministru, este important să las în urmă un număr cât mai mare de elevi din mediul rural care să ajungă la facultate și sunt mândra de această moștenire.”

Reamintim că numărul studenților este în scădere abruptă în ultimii 10 ani, iar numărul celor din mediu rural care ajung să facă studii universitare este și el în scădere. Studenții din mediul rural aveau o pondere de 31% la ciclul de licență din cadrul universităților de stat în anul 2017-2018, în condițiile în care mai mult de jumătate dintre tinerii cu vârste între 19 și 23 de ani (principalului grup țintă pentru învățământul de licență) provin din mediul rural, potrivit Consiliului Naţional de Statistică şi Prognoză a Învăţământului Superior.

La Școala Gimnazială Sântămăria Orlea, din județul Hunedoara, la care premierul a participat la deschiderea anului școlar, în vară au participat la Evaluarea Națională 18 elevi, absolvenți ai clasei a VIII-a. Dintre ei, 11 au luat medii peste 5, iar unul a fost absent, potrivit datelor oficiale.

FOTO: Captura PSD


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Planul Național de combatere a violenței școlare, prevăzut în noua lege a Educației, ar trebui aprobat la 6 luni după ce începe școala / Împreună cu elevii și părinții, școlile vor face apoi propriile planuri pe baza acestuia, în acord cu ROFUIP și procedura de management de la nivel național

Potrivit noii legi a Educației care intră în vigoare pe 2 septembrie 2023, Guvernul aprobă “într-un termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii, Planul național…
Vezi articolul
Creștere organică a finanțării educației

De ce este blocată orice creștere organică a finanțării educației? Consiliul pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar are în componență 11 inspectori și oameni din minister din 21 de membri, susține CNE

„Activitatea Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar (CNFIP) a fost, din 2011 până acum, pur decorativă”, susține Consiliul Național al Elevilor, for care este reprezentant în CNFIP și care solicită…
Vezi articolul

Azi e echinocțiul de primăvară. „Anotimpurile se formează datorită apropierii de Soare a Pământului”, asta învață copiii de clasa a IV-a din două manuale, aprobate și publicate de Ministerul Educației pe manuale.edu.ro

Anotimpurile se formează datorită apropierii sau depărtării de Soare a Pământului, potrivit celor două manuale de Științele Naturii pentru clasa a IV-a, ambele ale aceleiași edituri, dar scrise de autori…
Vezi articolul