Vlad Voiculescu: Școlile ar trebui redeschise în București / Vom avea protocoale de testare pentru elevi. Dacă un elev va fi confirmat, toată clasa va fi testată / De asigurarea acestor lucruri se va ocupa fie conducerea școlii, fie structurile din subordinea Ministerului Sănătății

7.879 de vizualizări
Foto: Gov.ro/Radu Badoiu
Vom avea protocoale de testare pentru elevi. Dacă un elev va fi confirmat, toată clasa va fi testată, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu pentru Europa FM. Oficialul a spus că de asigurarea acestor lucruri se va ocupa fie conducerea școlii, fie structurile din subordinea Ministerului Sănătății.

Voiculescu a explicat faptul că va fi nevoie de o strategie clară, pe care autoritățile să meargă atunci când elevii vor reveni, fizic, la școală:

„Ce încercăm să facem, vom avea protocoale de testare pentru elevi, odată ce vom avea un motiv să credem că testarea este necesară într-o clasă. Dacă un elev va fi confirmat, toată clasa va fi testată.”

De asigurarea acestor lucruri se va ocupa fie conducerea școlii, fie structurile din subordinea Ministerului Sănătății, a mai spus Vlad Voiculescu, la Europa FM.

Pe de altă parte, redeschiderea școlilor ar urma să aibă loc pe baza unor statistici care nu reprezintă neapărat situația reală, iar acest lucru reiese din testările pentru coronavirus:

„Foarte mulți români recurg la testele rapide, care nu se raportează încă în întregime. Mecanismul este greoi pentru că trebuie schimbată platforma informatică. (…) Nemaifiind atât de surpinzător ca la începutul pandemiei, știu și eu cazuri de persoane care nu s-au mai dus să se testeze, ci mai degrabă au așteptat dacă au simptome sau dacă ar trebui să meargă la spital. Nici anchetele epidemiologice nu ajung la ei și cu anchetele epidemiologice e altă discuție,” a spus ministrul.

Cu toate acestea, Vlad Voiculescu susține că școlile ar trebui redeschise în București, chiar dacă, spune ministrul, nu se fac suficiente teste pentru COVID-19:

„În Capitală da, cred că în momentul acesta putem să ne gândim la scenariul acesta. (…) Astăzi, în București au fost făcute 1.366 de teste antigen, iar PCR nu le am aici. (…) E ridicol de puțin, știm că este răspândit, nu cred că este sub 3 la mie în acest moment, în realitate”, a mai precizat Voiculescu.

Ministrul a mai declarat în aceeași intervenție că în momentul de față nu avem cifre care să ne demonstreze că deschiderea școlilor ar trebui amânată.

Premierul Florin Cîțu a declarat tot la Europa FM că o decizie în privinţa redeschiderii şcolilor va fi luată pe 2 februarie, iar „dacă lucrurile rămân aşa cum sunt” în ceea ce privește evoluția pandemiei.

„Decizia se va lua pe 2 februarie. Şi noi ne uităm, zilnic primesc de la domnul Arafat statisticile şi analize şi în detaliu şi ne uităm exact să vedem cum evoluează pandemia. (…) Dacă lucrurile rămân aşa cum sunt, este clar că vom începe pe 8 februarie cu acele condiţii pe care le-a anunţat domnul preşedinte când a enunţat că vom deschide şcolile pe 8 februarie”, a declarat Florin Cîţu.

Foto: gov.ro/Radu Badoiu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Workshop Siguranta online

Doi elevi de clasele a VII-a și a VIII-a, clasați în primii 4 la Olimpiada de Securitate de Cibernetică pentru liceu, au fost descalificați de pe podium de ISMB pentru că nu sunt încă în clasa prevăzută de regulament / Organizatorii au hotărât să îi lase la etapa națională, dar în afara concursului

Situație inedită la prima ediție a Olimpiadei de Securitate Cibernetică. Doi elevi de clasele a VII-a și a VIII-a din București, participanți la etapa pe municipiul București a OSC, au…
Vezi articolul
școli de vară pentru liceeni

11 școli de vară pentru liceeni în perioada iulie-septembrie 2021, organizate de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași / Se pot înscrie elevii ale căror școli sunt în proiectul ROSE

Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași desfășoară, în perioada iulie-septembrie a.c., 11 școli de vară gratuite dedicate elevilor de liceu, în special celor dezavantajați social. Programul va cuprinde cursuri și…
Vezi articolul

O nouă lege pentru universități în Spania: angajament de creștere a bugetului la 1% din PIB, sprijin pentru diversitate și egalitate, măsuri pentru evaluarea profesorilor și pentru reducerea masivă a personalului temporar

Creșterea finanțării învățământului superior, o scădere masivă a numărului de cadre didactice aflate temporar pe post și îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru profesori, cu măsuri care să sprijine egalitatea și…
Vezi articolul