6 din 10 elevi consultați de World Vision România nu sunt de acord cu probă scrisă a BAC-ului care îi evaluează la mai multe discipline / Aproape 60% dintre ei nu vor ca mediile din gimnaziu să nu mai fie luate în considerare pentru admiterea la liceu, anunță organizația

7.893 de vizualizări
Foto: World Vision România
6 din 10 elevi consultați de World Vision România nu sunt de acord cu probă scrisă a BAC-ului care îi evaluează, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar, la limba română, matematică, științe, istoria și geografia României și Europei și la științele socio-umane, anunță organizația.

Totodată, mai mult de șapte din zece elevi (72%) consideră că proba de specialitate a profilului studiat la liceu ar trebui să rămână obligatorie la Bac, arată un sondaj realizat de Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision România. 21% cred că proba de specialitate nu ar trebui să fie obligatorie, iar 7% au preferat să nu-și exprime părerea.

 • Consultarea a fost realizată în rândul a peste 1000 de elevi din ciclul gimnazial și liceal, dintre care 52% din mediul rural, 19% din urbanul mic și 29% din urbanul mare.

Admiterea la liceu și la colegiile naționale

Șase din zece elevi (59%) nu sunt de acord ca mediile din clasele V-VIII să nu mai fie luate în considerare pentru admiterea la liceu. 35% sunt de acord ca mediile să fie scoase din procesul de admitere, iar 6% au preferat să nu răspundă la întrebare.

În privința admiterii la colegiile naționale, cei mai mulți dintre elevii care și-au exprimat opinia spun că, în cazul în care acestea își vor organiza propriile examene, copiii din mediile dezavantajate vor avea mai puține șanse să intre. Concret, 44% spun că elevii din mediile dezavantajate vor avea mai puține șanse să intre la colegiile naționale, 37% cred că vor avea aceleași șanse. Aproape unu din cinci elevi (19%) a preferat să nu-și exprime opinia.”

În comunicat se mai arată că 50% dintre elevi au spus că ar trebui să poată exista clase/grupe de excelență nu doar în colegiile naționale, ci și în alte unități de învățământ liceal.

La disciplina „Educație pentru viață“, modulele cele mai dorite la clasă de către elevi sunt:

 • educația financiară (71%);
 • educația pentru sănătate (69%);
 • oratorie și dezvoltare personală (55 %);
 • educație pentru mediu (50%);
 • educație juridică (48%);
 • gândirea critică (45%);
 • egalitatea de gen (45%);
 • securitatea cibernetică (42%).

Liceele profesionale: jumătate dintre elevi (48%) nu sunt de acord cu eliminarea filierelor teoretică și vocațională din liceele profesionale. Doar un sfert dintre elevi (24%) sunt de acord cu eliminarea acestor filiere, iar restul (28%) n-au avut nici o opinie în acest sens.

77% dintre elevii consultați de World Vision România vor ca educația sexuală să fie predată obligatoriu, adaptat vârstei lor. 18% dintre elevi nu vor să le fie predată educația sexuală, iar 5% nu și-au exprimat părerea”, conform sursei citate.

Întrebați de trei priorități care ar trebui să se regăsească în Legea Învățământului Preuniversitar, elevii au pus pe primul loc digitalizarea în educație, urmată de educația remedială și sprijinul pentru teme. A treia prioritate este acordarea unei mese calde la școală pentru toți elevii. Alte măsuri cu care elevii sunt de acord într-o mare măsură sunt creșterea burselor și formarea cadrelor didactice.


5 comments
 1. Buna ziua!Sunt elev în clasa a8a.Credeti-ma ca am invatat in continuu si nu am nici-un noua.Normal ca vreau ca munca mea sa iasa in evidenta si sa se ia in considerare media gimnazială!!!!

 2. În țara asta toate se aranjează după influența părinților, funcția și banii lor contează cel mai mult, au nota 10 pe linie, dar habar n-au de nimic. Eu una nu apelez la așa, viitori specialiști???????

 3. Păi normal că nu vor să se renunțe la mediile din clasele V-VIII. Sunt pline cataloagele de note de 9 și 10 căpătate de loaze cu ajutorul plicului cu bani, sacoșei, presiunilor făcute de părinți asupra profesorilor………..
  Nu dorește elevul să ia 10 la examen, pentru că are bani, tupeu și nesimțire, atâtel cât și familia?
  Este plină țara de proști care au 10 pe linie. AJUNGE!!!
  Apropo, pe când un statut al profesorului?

 4. Dar de ce sa fie educația financiară doar un simplu modul,si nu materie de sine stătătoare predată doar de profesorii de economie?Vor sa încurajeze policalificare și sa faca economie la buget cu noi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Ministrul Cîmpeanu, despre învățătorul acuzat că-și terorizează elevii de clasa a II-a, consilier județean PNL: Îmi exprim convingerea că verificările inspectoratului vor fi fără implicarea factorului politic, iar măsurile vor sancționa un comportament nu doar prezumat, ci probat

Ministrul Educației anunță că Inspectoratul Școlar Județean Iași va dispune vineri, 19 martie, toate măsurile corespunzătoare în cazul învățătorului pensionar Constantin Șerban, membru în Consiliul Județean din partea PNL, acuzat…
Vezi articolul

Primele date ale recensământului: Aproximativ 19 milioane de locuitori pe teritoriul României, cu un milion mai puțin decât în 2011 / Președintele Statisticii: “În 2020, la 143 de pensionari aveam 100 de copii sub 15 ani. Înseamnă dezechilibre majore”

Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică (INS) a prezentat joi câteva date rezultate din recensământul general al populației. El a spus că ”aproximativ 19 milioane e populația aflată pe…
Vezi articolul
Educație media pentru liceeni: ce își propune acest proiect

DOCUMENT Laptop sau tabletă “la cerere” pentru fiecare elev și fiecare profesor – legea este activată prin Ordinul de Ministru 6.200 / Jean Badea, MEC: Normele de aplicare sunt gata, vor fi adoptate prin HG

Ministerul Educației activează Legea 109/2020 care prevede acordarea de către minister, la cerere, a unui dispozitiv electronic, laptop sau tabletă, profesorilor și elevilor care solicită așa ceva. Ordinul 6200/2020 prevede…
Vezi articolul