Adaptarea orașelor la noul stil de viață impus de pandemia de coronavirus (COVID-19) – analiză Grow Up Romania

1.578 de vizualizări
Foto: Growupromania.ro
Pe măsură ce regulile de distanțare fizică devin o necesitate pe termen lung (cel puțin până la găsirea unui tratament / vaccin pentru noul coronavirus COVID-19), administrațiile publice din întreaga lume încep să adapteze orașele noului stil de viață. Pe cât de important este să păstrăm o distanță fizică de 2 m între noi, pe atât de important este să rămânem conectați social, dar și cu natura din jurul nostru.

Pentru a veni în ajutorul administrațiilor locale, am făcut o scurtă cercetare a nevoilor cetățenilor pe termen lung în contextul actual, precum și a măsurilor implementate de alte orașe, ca un ghid de bune practici și inspirație – scrie asociația civică Grow Up Romania, înființată de un grup părinți cu scopul de a determina administrațiile publice să vină în ajutorul cetățenilor și a transforma orașele.

Parcuri și zone verzi

🌳 Parcurile și spațiile verzi din oraș devin esențiale pentru sănătatea noastră mintală, după aceste luni de izolare (odată ce depășim vârful epidemiei și putem ieși din nou afară). Ce trebuie să se schimbe însă, pentru a putea să ne bucurăm de natură în siguranță?

1. Dat fiind că noul coronavirus rezistă până la 2-3 zile pe suprafețe din plastic și inox, locurile de joacă vor trebui evitate o perioadă, chiar și dacă sunt dezinfectate constant. Devine astfel necesară încurajarea spațiilor verzi naturale — ce este mai distractiv pentru cei mici decât să se joace liberi în iarbă? Echipa Grow Up Romania a pus deja la dispoziția Primăriilor din București idei pentru spații și locuri de joacă naturale încă de la începutul anului.

2. Păstrarea distanței între cetățeni și reducerea întâlnirilor în grupuri mari. Pentru a evita aglomerațiile din parcurile principale ale orașelor, este importantă o revitalizare a tuturor spațiilor verzi din cartiere. Prin desființarea gardurilor pentru a permite accesul pe iarbă și prin îngrijirea acestor spații, locuitorii din zonă se vor putea bucura de natură mai aproape de casă.

3. Instalarea unor cișmele cu apă și săpun, sau asigurarea acestora în toaletele publice existente, pentru a facilita spălatul des pe mâini. Este recomandată și punerea la dispoziția cetățenilor a prosoapelor de hârtie / șervețelelor sau a substanțelor dezinfectante pentru mâini. Exemplu pozitiv: New York, SUA, a păstrat parcurile deschise doar pentru plimbări (sunt interzise sporturile de echipă, accesul în locurile de joacă sau alte activități de grup în parcuri), și verifică zilnic toaletele publice pentru a fi echipate cu soluții dezinfectante. Această soluție se poate aplica și la noi odată ce trecem de vârful epidemiei.

4. Interzicerea consumului de alimente și băuturi în parc pentru a evita atingerea feței cu mâinile contaminate. Acest lucru va duce probabil la dispariția micilor comercianți și a diverselor festivaluri culinare din parcuri, dar și la eliberarea aleilor, oferind astfel mai mult spațiu pentru oameni.

 

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Csaba Asztalos: Pledez pentru încheierea anului școlar în predare online pentru tot învățământul preuniversitar / Plus: Din toamnă, o zi pe săptămână trebuie să se practice predarea online

“Din punctul meu de vedere, ca părinte, eu pledez pentru încheierea anului școlar în predare online pentru tot învățământul preuniversitar. Programa școlară la clasele terminale era aproape de finalizare înainte…
Vezi articolul

Burse pentru studenții de la Chimie, Fizică, Biologie, masă caldă și extinderea școlii până la ora 17:00, finanțarea formării viitorilor directori și administratori de școli, un nou sistem de carduri pentru studenți – printre propunerile rectorului Marian Preda pentru finanțare prin “România Educată”

Extinderea programului de școală de la 8:00 la 17:00, generalizarea mesei calde pe model britanic, acordarea de burse pentru studenții care aleg facultăți precum Chimia, Fizica, Biologia, crearea unei linii…
Vezi articolul

Cine este Daniela Vișoianu, noul consilier al ministrului Educației: legături cu băieții deștepți din energie și un contract chiar cu Ministerul și cu ONG-ul lui Cumpănașu. Vișoianu spune că funcția de consilier “e posibil prea puțin” pentru ea

“Am început să lucrez Consilier ministru” la Ministerul Educației, a anunțat în urmă cu două zile Daniela Vișoianu, vicepreședinta unei Asociații care chiar în urmă cu un an încheia un…
Vezi articolul