Bilanț al actualei guvernări, după 6 luni de mandat, făcut de studenți: În ciuda stilului festivist prin care conducerea Guvernului anunță diferite măsuri, uneori banale, acțiunile de anvergură pentru studenți au fost complet omise

310 vizualizări
Foto: © Sebnem Ragiboglu | Dreamstime.com
„Învățământul superior a suferit diferite deficiențe cauzate de contextul pandemic și, cu atât mai mult față de un sistem care și așa avea nevoie acută de reformare, multiple măsuri erau necesare pentru a limita riscurile la care acesta a fost supus”, atrage atenția Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) într-un comunicat de presă primit de Edupedu.ro. În condițiile acestea, spun reprezentanții studenților, în primele 6 luni de guvernare nu se văd măsuri concrete luate de autorități pentru a veni în sprijinul lor.

„Au trecut 6 luni de la învestirea Guvernului, moment care ar presupune, în mod cert, ocazia unui bilanț al măsurilor efective prin care viața studenților a fost îmbunătățită. Trăgând linie, avem promisiunile din programele electorale (care reprezintă un angajament, chiar dacă nu scrie în Programul de Guvernare) și din programul de guvernare, o serie de acțiuni fără anvergura necesară și așteptată de studenți și, desigur, cea mai notabilă măsură – eliminarea gratuității la transportul feroviar. Mai sunt 3 luni pentru ca anul universitar 2021-2022 să nu găsească studenții în acest peisaj dezolant” a declarat Horia-Șerban Onița, președintele ANOSR.

Mai jos, comunicatul integral al ANOSR:

„În data de 23 decembrie 2020 era investit noul Guvern, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România analizând programul de guvernare votat de Parlament și măsurile propuse pentru studenți. După cele 6 luni de guvernare ale Guvernului condus de Florin Cîțu, ANOSR constată încă o dată, cu deplină consternare, că viața studenților nu doar că nu s-a îmbunătățit de la începutul acestui an, ba chiar a reprezentat ultima prioritate de pe agenda politică, cu excepția notabilă a situației „urgente” prin care s-a eliminat gratuitatea la transportul feroviar pentru studenți. 

În mod cert, fără a fi măcar nevoie să ne referim la studiile publicate în domeniu, se poate observa că învățământul superior a suferit diferite deficiențe cauzate de contextul pandemic, și, cu atât mai mult față de un sistem care și așa avea nevoie acută de reformare, multiple măsuri erau necesare pentru a limita riscurile la care acesta a fost supus. 

Cu toate acestea, în ciuda stilului festivist prin care conducerea Guvernului anunță diferite măsuri, uneori banale, acțiunile de anvergură pentru studenți au fost complet omise. După o injustă și „ideologică” eliminare a gratuității la transportul feroviar al studenților, pe care Guvernul a descoperit-o ca marea presiune exercitată pe bugetul public în timp ce recunoștea în aceeași ordonanță de urgență situația precară a studenților, interesul pentru studenți a fost curmat subit. 

Pandemia a creat sau a întărit în mod acut numeroase probleme cu care se confruntă studenții. Statisticile au arătat proporția covârșitoare a studenților care nu și-au găsit un loc de muncă la absolvire, iar studenții români întâmpinau deja probleme financiare peste media europeană și anterior pandemiei. Mai mult decât atât, sănătatea mintală a studenților a fost vădit periclitată de această perioadă. 

Enunțate în acest an de nenumărate rânduri de către ANOSR, consilierea psihologică și orientarea în carieră trebuiau să reprezinte o cărămidă de rezistență în viața studenților, ținând cont de numărul acestora care au raportat stări de anxietate, nervozitate sau frustrare cauzate de învățământul online și de nevoile suplimentare aferente contextului pandemic, o serie de acțiuni cu costuri minimale pentru bugetul de stat putând garanta un sprijin relevant și imperios acordat studenților. 

Pe de altă parte, lipsa competențelor digitale în privința multor cadre didactice și abuzurile dovedite de ocazia de a înregistra orele desfășurate în mediul online sunt alte teme care necesitau măsuri actuale, prin reglementarea clară la nivel național a formării profesionale obligatorii în sfera pedagogică, incluzând competențele digitale și învățământul centrat pe student, precum și evaluarea continuă care să ofere garanția unei relevanțe a evaluării activității cadrelor didactice de către studenți. 

Cu toate acestea, atenția Ministerului Finanțelor Publice a fost îndreptată fără ezitare înspre puținele beneficii ale studenților și modalitățile de eliminare a acestora prin diferite sofisme care lezează atât studenții, cât și SN CFR Călători, care resimte deja efectele măsurilor luate. Ne-a surprins și continuă să ne surprindă diferența de ordin astronomic între principiile anunțate de reașezare a cheltuielilor bugetare și măsurile luate când vorbim de investiția în domenii-cheie, precum educația

Ne apropiem de finalul unui nou an universitar cu așteptări mari, neatinse ale studenților din România, iar a începe la toamnă anul universitar 2021-2022 în aceleași coordonate nu poate reprezenta decât o profundă dezamăgire față de intențiile postulate de Guvern prin diferite documente de politici publice cu care suntem obișnuiți.”

Foto: © Sebnem Ragiboglu | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
ANOSR critică decizia Universității de Arte de a-și atribui dreptul de proprietate asupra creațiilor studenților săi, inclusiv o cotă procentuală din vânzări: „Modificarea este absolut incorectă / O îmbogățire injustă”
ANOSR îndeamnă studenții să îi scrie premierului: Cîțu își continuă preocupările avute în ultimii ani de a elimina gratuitate transportului cu CFR Călători pentru studenți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rafila: S-a folosit acest pretext, că deschiderea școlilor duce la creșterea numărului de cazuri / Studiile arată că nu influențează semnificativ evoluția epidemiei / Sănătatea mintală a copiilor nu a fost pusă niciodată în balanță

Deputatul PSD Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), spune că afirmațiile de tipul „deschiderea școlilor duce la creșterea numărului de cazuri de COVID-19” nu sunt altceva…
Vezi articolul

Andronescu ia în calcul ca BAC-ul viitor să fie cu teste grilă: Mulți spun că nu se poate la materia X să mergem pe itemi obiectivi. Asta e calea / Plus: O nouă lege a educației va fi lansată în dezbatere

Ecaterina Andronescu a anunțat că Ministerul Educației va regândi subiectele de la Bacalaureatul viitor și a vorbit despre teste grilă, evitând să spună dacă subiectele de la examenele următoare vor…
Vezi articolul

“Năstrușnica” idee de a renunța brusc la online în universități, criticată de senatorul Ștefan Pălărie (USR): multe cămine sunt ocupate de refugiați, organizarea semestrului e deja stabilită, iar cadrul legal poate fi rezolvat prin ordonanță

Problema “cadrului legal” pentru predarea și evaluarea online în facultăți poate fi “rezolvată rapid” printr-o ordonanță de urgență, “nu e nevoie de bulversarea unei comunități de peste 500.000 de studenți…
Vezi articolul