Alina Gorghiu (PNL) justifică reacția ministrului Deca privind retragerea atribuțiilor secretarului de stat PSD, Florian Lixandru: “Dacă un secretar de stat al unui ministru PSD s-ar opune sau ar critica public proiectul ministrului PSD sau proiectul guvernului condus de Marcel Ciolacu premier, cred că nu le-ar pica bine colegilor din PSD”

369 de vizualizări
Marcel Ciolacu si Alina Gorghiu participa la votul asupra legii bugetului de stat pe anul 2023, la Palatul Parlamentului din Bucuresti, miercuri 14 decembrie 2022. Inquam Photos / George Calin
Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a spus despre cazul secretarului de stat în ministerul Educației, Florian Lixandru, care săptămâna trecută și-a pierdut pentru o zi atribuțiile în minister pe motiv că a criticat proiectele legilor educației: “Dacă un secretar de stat al unui ministru PSD s-ar opune sau ar critica public proiectul ministrului PSD sau proiectul guvernului condus de Marcel Ciolacu premier, cred că nu le-ar pica bine colegilor din PSD”, a spus Alina Gorghiu luni la Senat, scrie News.ro. Ea a lăsat să se înțeleagă faptul că decizia Ligiei Deca nu a fost una de natură politică.
  • Alina Gorghiu subliniază și că “legile educaţiei, (…) au stat, slavă cerului, în dezbatere publică, luni de zile, s-au formulat zeci de mii de amendamente, s-au făcut dezbateri în fiecare judeţ şi nimeni nu a avut din partea PSD, până la acest moment, ceva de obiectat”. De remarcat însă că legile Educației, în actuala formă revizuită de Ligia Deca nu au fost și nu sunt făcute publice. Societatea civilă chiar cere acest lucru printr-o petiție. Doar legile Cîmpeanu au stat în dezbatere publică în vara anului 2022, iar apoi au fost primite peste 10.000 de amendamente. Nici forma cu amendamente, revizuită, a lui Cîmpeanu nu a fost făcută publică vreodată, iar apoi și-a dat demisia pe fondul unui scandal de plagiat. Detalii aici despre traseul inițial al proiectelor anunțat de Ligia Deca și cum s-a răzgândit.

Alina Gorghiu, președinte interimar al Senatului și membru PNL a declarat luni la Senat, că ”într-o coaliţie, reuşeşti să îţi impui o parte din punctele de vedere, ceilalţi reuşesc să îşi impună altele. (…) nu întotdeauna iese totul cum vrea PNL sau cum vrea PSD. Orice fel de negociere presupune ca la final să găseşti o cale de mijloc pe care să o accepţi, pentru că doar aşa reuneşti o majoritate de voturi la nivel de parlament şi aşa s-a şi întâmplat însă e bine ca cele discutate în coaliţie să se şi respecte, pentru că sunt multe lucruri discutate în coaliţie care ulterior capătă altă dimensiune”.

Alina Gorghiu a dat exemplul legilor educaţiei, în special cazul secretarului de stat Florian Lixandru din partea PSD.

”Sunt uşor mâhnită de exemplu de întâmplarea cu legile educaţiei, care au stat, slavă cerului, în dezbatere publică, luni de zile, s-au formulat zeci de mii de amendamente, s-au făcut dezbateri în fiecare judeţ şi nimeni nu a avut din partea PSD, până la acest moment, ceva de obiectat. Eu mă bucur că dânşii doresc să îmbunătăţească legea dar eu vă spun aşa, dacă un secretar de stat al unui ministru PSD s-ar opune sau ar critica public proiectul ministrului PSD sau proiectul guvernului condus de Marcel Ciolacu premier, cred că nu le-ar pica bine colegilor din PSD”, a spus Gorghiu, referitor la cazul secretarului de stat Florin Lixandru.

Amintim, pe 1 februarie, Ligia Deca a decis să îi retragă atribuțiile secretarului de stat în minister, Florian Lixandru, după ce a anunțat pe Facebook că PSD va cere dezbatere temeinică pe proiectele de legi. – detalii aici

După o ședință fulger a coaliției în aceeași zi, s-a decis ca Florian Lixandru să își păstreze funcția. Mai mult, a doua zi, ministrul Educației Ligia Deca i-a dat înapoi atribuțiile. Secretarul de stat a precizat din nou apoi că “este nevoie de o dezbatere temeinică pe seama proiectelor de legi ale Educației”. – detalii aici

Revenind la declarațiile Alinei Gorghiu, aceasta a menţionat că ”trebuie să respectăm proiectele mari şi să încercăm să le sprijinim, nu să încercăm să câştigăm mici puncte. Şi noi am avut anumite observaţii pe legile educaţiei, i le-am spus doamnei Deca în Biroul Permanent, dânsa s-a angajat să facă toate discuţiile cu partidele din coaliţie, aţi văzut că a făcut dezbateri şi a ajuns la o formă cred eu bună a acestor legi, dar mi-aş dori ca pe proiecte mari ales coaliţiei să fim mai solidari, să fim mai uniţi, să ne respectăm mai mult între noi, pentru că e vorba de credibilitatea unui proiect important pentru România”, a spus Alina Gorghiu.

De precizat, proiectele legilor Deca nu au fost însă făcute publice, doar legile Cîmpeanu au fost în dezbatere publică, în vară. O dezbatere publică pe Legile Educației este cerută „urgent” printr-o petiție Declic. – detalii aici

Potrivit senatoarei PNL, Alina Gorghiu, ”pachetul de legi pe educaţie România Educată nu este doar o reformă a preşedintelui României, nu e doar o reformă a PNL, nu e doar o reformă a Guvernului, e o reformă a coaliţiei şi în definitiv o reformă a sistemului de educaţie din România care are un impact extrem de relevant asupra noastră, a tuturor”.

Despre decalarea calendarului de adoptare, Alina Gorghiu a spus: ”Întotdeauna când nu găseşti consens pe toate punctele, încerci să amâni până la obţinerea consensului, pe mine nu mă deranjează calendarul amânat, că avem o săptămână sau două în plus, important este ca la finalul zilei să fim cu toţii aliniaţi pe nişte mesaje, şi eu cred că PSD alături de PNL şi UDMR, vor găsi formula să impună această reformă a educaţiei şi să o implementăm împreună aşa cum trebuie, într-un interval de timp rezonabil. Cu cât mai mult lungim aceste contradicţii în spaţiul public, cu atât mai rău facem”, a spus Alina Gorghiu.

Informații de context

Amintim, în ședința coaliției din 10 ianuarie, s-a decis că proiectele legilor Educației, varianta Deca, nu pot intra în avizare la Guvern, așa că experți ai partidelor de la guvernare le vor “corecta.” Calendarul stabilit atunci, potrivit surselor Edupedu.ro era ca experții să lucreze cu ministerul educației la noile legi până la 1 februarie 2023, proiectele să treacă prin Guvern până la 15 februarie și Parlamentul să aprobe legile Educației Deca până pe 15 martie.

Sorin Cîmpeanu, Monica Anisie și Marilen Pirtea din partea PNL, Mihnea Costoiu, Vasile Dîncu, Natalia Intotero, Florian Lixandru și Aura Danielescu de la PSD, potrivit surselor Edupedu.ro.

După ce a văzut proiectele legilor, social democratul Vasile Dâncu a spus că “trebuie revizuite serios” și a cerut o amânare a prezentării legilor. Edupedu.ro a scris în data de 26 ianuarie că PSD vrea o amânare de maximum 30 de zile față de calendar pentru modificări la proiectele legilor Educației prezentate de Ligia Deca.

Deși PNL nu a recunoscut că s-ar fi cerut această întârziere, premierul Ciucă a spus pe 30 ianuarie că va anunța un nou calendar al prezentării proiectelor de legi: „Am discutat cu partenerii de coaliție și urmează ca săptămâna aceasta să avem din nou o întâlnire și să agreăm calendarul prin care legile educației să fie aprobate la nivelul guvernului, ulterior să fie transmise la Parlament pentru dezbatere și aprobare”. – Detalii aici

Deocamdată nu a fost anunțat un nou calendar oficial, dar proiectele vor fi prezentate Guvernului în februarie și aprobate în Parlament în martie, potrivit proiectului de program legislativ pe 2023, aprobat de Guvern, în 31 ianuarie.

Citește și:
Minciunile Ligiei Deca. Cum ascunde un guvern pătat de acuzații de plagiat legile Educației: deși au fost promise dezbaterii transparente, proiectele sunt secretizate
SURSE Ligia Deca i-a dat alte atribuții secretarului de stat Florian Lixandru (PSD): sport, activități cu refugiații ucraineni și extracurriculare / Lixandru a refuzat ordinul de ministru, iar Deca a revenit cu un nou act cu aproape toate atribuțiile inițiale
Lixandru, după ce i-au fost redate atribuțiile de secretar de stat: Este nevoie de o dezbatere temeinică pe seama proiectelor de legi ale Educației
EXCLUSIV Vasile Dîncu, vicepreședinte PSD: Da, eu am solicitat președintelui PSD, Marcel Ciolacu, prelungirea termenelor pentru prezentarea legilor Educației în coaliție și în guvern / Proiectele de legi „trebuie revăzute serios”, am început o analiză cu peste 200 de membri din departamentul educație

2 comments
  1. Fiecare ministru vrea sa ii puna amprenta pe invatamant. Este sau nu din sistem, stie sau nu cu ce se mananca sistemul, TREBUIE sa se stie ca a trecut prin minister. Romania educata este, acum, cea mai needucata forma a ei. Degradarea sistemului se vede si, mai ales, se simte in viata noastra zilnica. Asa se explica promovarea nonvalorilor in functii/pozitii cheie, incapacitatea luarii unor decizii obiectiv studiate, secretomania care inconjoara deciziile, mai ales a celor majore, lipsa dorintei sau putintei de a schimba in profunzime sisteme invechite care nu mai ajuta performanta, spoirea de fatada a curriculelor, supraincarcarea materiilor cu notiuni care nu prezinta interes pentru educabil sau introducerea de noi discipline fara rost, doar pentru ca vrea cineva acest lucru… Sunt multe de spus, de la selectarea cadrelor didactice, la statutul elevilor – cu accent pe obligatii si indatoriri (ca drepturi au destule!), pe un ROFUIP pe baze reale care sa ajute la schimbarea in bine a atmosferei din scoli…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Precizări importante: Guvernul anunță că documentul care circulă pe internet privind intenția de a restricționa circulația persoanelor NU a fost înaintat spre aprobare: “Este un document de lucru analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific”

Autoritățile resping existența vreunei hotărâri privind limitarea deplasării oamenilor, precizând că documentul care circulă în mediul online este un draft analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și „că sunt…
Vezi articolul

OFICIAL Modificări la examenele de certificare a calificării profesionale pentru școlile postliceale, învățământul profesional, agenți de penitenciare și asistent medical generalist. Probele au un nou grafic de desfășurare

Examenele de certificare a calificării profesionale se modifică și au un nou calendar, potrivit ordinului nr. 3.770 din 5 mai 2021 al ministrului educației, publicat în Monitorul oficial. Actul normativ…
Vezi articolul