Andrei Pleșu, despre scrisoarea celor 100 de intelectuali și reacția lui Sorin Cîmpeanu: “Nu se compară 100 de inși cu performanțe profesionale clare și recunoscute cu 1 ministru” “Despre ei se va mai vorbi și după ce o sumedenie de miniștri actuali vor reintra in anonimat…”

1.733 de vizualizări
Foto: Universitatea din București
“O replică pe măsură ar fi, în acest caz, că nu se compară 100 de inși cu performanțe profesionale clare și recunoscute cu 1 ministru!”, apreciază scriitorul și filosoful Andrei Pleșu într-un articol publicat în Dilema Veche, despre reacția ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, la scrisoarea celor 100 de intelectuali care viza proiectele noilor legi ale educației.

Andrei Pleșu își exprimă scepticismul față de astfel de demersuri, “după experiența ultimilor 30 de ani”. Drept argument, el face trimitere la aprecierile ministrului, potrivit căruia cei 100 ar reprezenta un “grup de interese”, dar și la referirile demnitarului român la numărul mult mai mare de oameni care nu s-au exprimat în același sens cu cei 100 sau care ar beneficia de pe urma legii. În acest sens, el notează:

  • “Autorii scrisorii nu sînt decît un impur „grup de interese”, pus pe subminarea autorității guvernamentale. Ca să nu mai spunem că sînt doar 100! Păi, se compară ei cu cei 3,5 milioane de elevi cărora le este dedicată legea?! O replică pe măsură ar fi, în acest caz, că nu se compară 100 de inși cu performanțe profesionale clare și recunoscute cu 1 ministru!

Andrei Pleșu reafirmă în articolul său (integral aici) că cei 100 de intelectuali sunt, majoritatea, “performeri în plan cultural și administrativ, pe care nu-i poți evacua atît de nonșalant, atunci cînd te contrazic”. Și concluzionează: “Despre ei se va mai vorbi și după ce o sumedenie de miniștri actuali vor reintra în anonimat…”.


2 comments
  1. Frontule, frontule las-o jos ca macane!

    “Scriitorul Andrei Pleşu anunţă că se retrage din viaţa publică, explicând faptul că acesta este un gest de consecvenţă din partea sa, după ce a constatat că în cercetarea ştiinţifică în institutele de studii avansate a început să prevaleze corectitudinea politică.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitățile din România au nevoie de mai mulți bani de la buget pentru a acoperi majorările salariale, atrage atenția Consorțiul Universitaria / Instituțiile membre cer „reforma modului de finanțare a universităților, care nu mai corespunde contextului actual”

Consorțiul Universitaria, ce reunește multe dintre cele mai mari universități din țară, spune într-un comunicat emis luni că este nevoie de bani suplimentari de la bugetul de stat, care să…
Vezi articolul

Prioritățile pentru „Școala altfel” în 2023-2024, stabilite de Ministerul Educației: Prevenirea consumului de droguri, a violenței școlare, a discriminării, reducerea obiceiurilor alimentare nesănătoase

Metodologia de organizare a Programului național „Școala altfel” va fi publicată în Monitorul Oficial și au fost stabilite prioritățile Programului național „Școala altfel” în anul școlar 2023-2024, a anunțat Ministerul…
Vezi articolul