Apel al profesorilor de limba franceză și limbi romanice din Argeș la universități și institutele de cultură pentru câte două ore la limbile moderne, în trunchiul comun de liceu – proiect planuri-cadru: O oră pe săptămână înseamnă meditații

5.970 de vizualizări
Foto: © Howard Sandler | Dreamstime.com
Profesorii de limbi romanice și limba germană din Argeș cer păstrarea a cel puțin două ore săptămânal pentru fiecare limbă modernă în trunchiul comun al planurilor-cadru pentru liceu, avertizând că reducerea acestora va duce la escaladarea fenomenului meditațiilor și la limitarea accesului elevilor la educație lingvistică de calitate, potrivit unei scrisori remise Edupedu.ro.

„Prin reducerea drastică a numărului de ore pentru a doua limbă modernă, fenomenul meditațiilor va escalada, părinții se vor vedea obligați să suporte financiar educația lingvistică a copiilor”, susțin profesorii​. Aceștia subliniază că, în actualul context european, cunoașterea limbilor străine este esențială atât pentru mobilitatea elevilor și viitorilor studenți, cât și pentru inserția pe piața muncii.

Semnatarii scrisorii – care poate fi consultată mai jos în articol integral – afirmă că eliminarea a două ore de limbi moderne din trunchiul comun contravine principiilor educației europene. „Umaniști fiind și corecți față de menirea noastră de a forma în școală oameni și nu roboți, considerăm că este absolut obligatoriu ca disciplinele Limbi moderne, Istorie, Geografie să se regăsească în trunchiul comun pentru toate filierele, profilurile și specializările, cu un număr de ore suficient pentru a se realiza achiziția de cunoștințe și formarea de competențe specifice”, arată profesorii​.

Aceștia mai atrag atenția asupra faptului că, în alte state europene, studiul limbilor străine este tratat cu maximă seriozitate. „În Ungaria sunt alocate limbilor străine 5-8 ore săptămânal, în Germania 6-8 ore, în Franța până la 4 ore pentru fiecare limbă străină, în Danemarca până la 3 ore doar pentru L2”, susține grupul de profesori, subliniind că România riscă să se distanțeze și mai mult de standardele educaționale europene​.

În plus, aceștia atrag atenția asupra imposibilității pregătirii adecvate pentru Bacalaureatul la două limbi moderne, prevăzut de legea educației pentru prima generație de elevi de liceu care trec prin reforma curriculară propusă, adică posibil actualii elevi de clasa a VII-a. „În aceste condiții, o oră pe săptămână nu poate asigura pregătirea necesară promovării unui astfel de examen, decât cu suplimentarea acesteia în particular”, avertizează cadrele didactice​.

Profesorii din Argeș fac apel la universități, la institutele culturale străine din România, la Ministerul Educației și la inspectoratele școlare să susțină studiul limbilor moderne la un nivel corespunzător standardelor europene. „Facem apel la Ministerul Educației și Cercetării, la Inspectoratele Școlare Județene, la toate universitățile din România, la Institutul Francez, Institutul Cervantes, Institutul Goethe, Centrul Cultural Italian și la profesori, specialiști, studenți, elevi și părinți să se solidarizeze și să susțină studierea serioasă și responsabilă a limbilor moderne în trunchiul comun și în curriculumul de specialitate din planurile-cadru”, se arată în scrisoare​.

DOCUMENT DESCARCĂ Scrisoarea și propunerile profesorii de limbi romanice și limba germană din Argeș cu privire la planurile-cadru de liceu 2025 lansate în dezbatere:

Foto: © Howard Sandler | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Proiectul de planuri-cadru pentru liceu prezintă riscul unor schimbări de formă, modificările la bacalaureat nu au claritate, se simte o supraîncărcare mascată a curriculumului – Federația Părinților Edupart / Aceasta consideră, pe de altă parte, că este simplificat curriculumul și școlile vor primi autonomie crescută / Comparație cu Suedia
Decanii de la 12 facultăți de Istorie din țară, președintele Academiei Române și șeful secției de Istorie-Arheologie cer ministrului Educației să includă cel puțin câte o oră de Istorie universală și a românilor în trunchiul comun la liceu, la toate specializările și clasele
Genoveva Farcaș, profesoară de pedagogie: Planurile-cadru Daniel David sau despre pasul necesar al schimbării din educație. Nu și suficient
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David: Am rămas fixați să dezbatem numărul de discipline și de ore. Nu asta este miza / Aș vrea măcar în a doua parte a dezbaterilor să începem să vorbim și de lucrurile de esență: Noul model, cum predăm, de exemplu, Istoria națională, Geografia
Vicepreședinta Comisiei Europene responsabilă cu educația, Roxana Mînzatu, despre schimbarea curriculumului de liceu în România: Statele decid câte ore de sport, religie, istorie, geografie pun. Dar Europa are nevoie de focus pe STEM și digital. Fără acestea, să nu ne supărăm că discutăm doar de migrație
Coaliția pentru Educație susține noile proiecte de planuri-cadru: Ministerul Educației a ales cea mai bună soluție pentru toate părțile implicate – părinți, elevi și profesori / Mai mulți membri ai organizației au făcut parte din comisiile pentru planurile-cadru

17 comments
  1. Bineînțeles că este o contradicție între competențele cheie menționate chiar în document, cum ar fi multilingvismul și reducerea la o oră pe săptămână a limbii moderne 2. Acesta e doar un exemplu.
    Aceste planuri cadru sunt o altă lovitură dată învățământului românesc, o altă dovadă de așa-zisa reformă, ce aduce de fapt dezastru, așa cum a fost și până acum. Noi uităm că cei mai afectați sunt copiii. Ei trebuie, conform decidenților politici, să nu-și mai cunoască rădăcinile, să nu mai aibă identitate, să fie conduși, manipulați așa cum se dorește, dresați la umbra sloganurilor ademenitoare. De exemplu, că ei hotărăsc în funcție de interesele lor ce materii vor studia. De fapt e o înșelare, o programare mentală prin care să se promoveze noncultura, confuzia valorilor, superficialitatea, promovarea așa-ziselor valori progresiste. Totul este evident. Aceste planuri cadru nu trebuie aplicate. Trebuie regândit întregul demers. Învățământul nu trebuie ideologizat, pentru a sluji interesele unor grupuri. Trebuie să aibă în centru, prin cultura generală pe care o transmite, formarea unor caractere puternice, morale, integre, conștiente de sine, de locul lor în lume, de datoria față de sine, de neam, de țară și de umanitate.

  2. În contextul dezbaterilor privind schimbarea planurilor-cadru în învățământul liceal din România, susțin cu fermitate necesitatea păstrării a cel puțin două ore de limba franceză în trunchiul comun. Într-o societate plurilingvă și globalizată, educația lingvistică este o necesitate fundamentală pentru dezvoltarea personală, profesională și culturală a elevilor noștri.
    Într-o lume din ce în ce mai interconectată, angajatorii valorizează multilingvismul. Franceza este a doua limbă străină cea mai utilizată în Uniunea Europeană și una dintre principalele limbi de lucru ale instituțiilor europene. În România, numeroase companii franceze și belgiene activează în sectoare cheie precum IT, industrie, servicii și comerț. Reducerea studiului limbii franceze ar limita șansele absolvenților noștri pe piața muncii internaționale.
    În plus, studiile arată că învățarea a două sau mai multe limbi străine îmbunătățește gândirea critică, flexibilitatea cognitivă și memoria. Limba franceză, având o structură gramaticală riguroasă și un vocabular vast, stimulează dezvoltarea intelectuală a elevilor, contribuind la performanțe mai bune nu doar la limbi străine, ci și la discipline precum matematică și științe. Păstrarea celor două ore de franceză în trunchiul comun garantează continuitatea acestei pregătiri și oportunități concrete pentru viitorii absolvenți.
    Dacă studiul celei de-a doua limbi străine ar deveni opțional sau redus drastic, doar elevii din medii privilegiate ar avea acces la cursuri suplimentare în afara școlii. Astfel, s-ar accentua inegalitățile educaționale, iar un număr tot mai mic de elevi din zone defavorizate ar avea șansa de a învăța limba franceză. Reducerea orelor la limba modernă 2 ar reprezenta un regres educațional și ar limita oportunitățile elevilor noștri. Vă îndemn să susțineți păstrarea a cel puțin două ore de limba franceză în trunchiul comun, pentru a asigura un viitor deschis, european și competitiv pentru elevii României.

  3. Competentele lingvistice sunt competente fundamentale, intr-o tara care face parte din Europa si are deschidere catre lume. Engleza este deja obligatorie, diferenta din CV o fac celelalte limbi. Limba 2 trebuie sa ramana in trunchiul comun cel putin cu 2 ore, iar la Filologie sa fie prevazuta si limba 3.

  4. Se micsoreaza numarul de ore la cea de a doua limba straina, dar ramane totusi BAC-ul obligatoriu la 2 limbi straine… Ori e importanta, ori nu e…

  5. Importanta studiului a cel putin doua limbi de circulatie internationala este incontestabila. La finalul anilor de studiu, adolescentii nu pot intra in piata muncii fara a cunoaste cel putin doua limbi straine. Este inacceptabila reducerea orelor de limbi straine la liceu! Dupa o experiență de aproape 23 de ani la catedra sunt profund dezamagita si revoltata de aceste decizii. Este recomandabil si in viitorul apropiat obligatoriu suplimentarea celor 2 ore la limba moderna 2 cu cel putin o ora pe saptamana pentru studiul aprofundat in limba straina a vocabularului pentru specializarile tehnologice.

  6. Prin faptul ca se pun aici petițiile istoriei,geografiei ,francezii etc oamenii vor spune ca “Ia uite ai dreagului,le e frica sa nu își piardă scaunele,puturoși,leprele,le-a venit rândul!”.Ar trebui sa nu va bucurati ca pe spatele puturosilor se sprijină toată intelectualitatea:medici(de care va bateți joc și pleacă de raul vostru),politie(de care iar va bateți joc și pleacă și ei), armata(de care si-au bătut joc și acum avem cioaca) etc.
    Ați vrut din ăștia mai puțin școliți ca ieșea invidia și resentimentele din voi pe biletul de votare?Uite ce aveți!!
    Va rămâne un doctor pe județ,un profesor pe județ și un polițai pe județ,armata deja a dat ortul popii asa că….În rest :la cules sparanghel și la videochat ca aici aspira majoritatea!Succesuri ca ați ales cu cap.
    Veți fi izolați de lume și de civilizație. Nu știi sa comunici intr-o limba străină și ești dependent de AI?Asa vei rămâne, zero barat.La ciuperci cu voi în Olanda ca atât va poate pielea!

  7. “Ne dati sau nu ne dati”…atat a mai ramas din invatamant! Nu e bai, nu vom mai fi atatia, doar nu am invatat degeaba!

  8. În condițiile în care bacalaureatul va fi obligatoriu la ambele limbi străine studiate, iar calificativul minim va trebui să fie A2 pentru a promova această probă, mi se pare o aberație să înjumătățești numărul de ore din TC. Și două ore erau insuficiente și mai lucram eu suplimentar la clasele terminale, nici nu vreau să mă gândesc la rezultatele care vor fi cu o singură oră!

    1. Nimeni nu spune adevărul de frica sa nu fie considerat incompetent dar asa este!Nu ajung cele doua ore dacă vrei sa faci ceva din ei.Dar nimeni nu recunoaște, ei sunt zmei!Sa vedem ce vor face zmei cu doar o ora pe săptămână?Sunt foarte curioasa pentru ca nimeni nu scoate un cuvânt, toți tac mâlc și își apără pielea.Ar fi în stare sa o gâtuie și pe ma-sa doar ca să dea bine la sefu’ dar sa deschidă pliscul și sa spună un asa adevăr!

  9. La tehnologic(pe care aproape il transforma in profesionala), elevii ar avea cam 100 de ore de limba straina 2 pe tot parcursil liceului.. Cum sa atinga acestia un nivel minim necesar? Nu le mai dam nicio sansa celor de la un profil ofertant care ar alege sa isi continue studiile, ca sa nu mai vorbim depre cei (multi) care aleg sa plece.

  10. La liceele vocationale, avem cate o ora in ciclul inferior al liceului din 2009. Cui i-a pasat cand doamna Andronescu le-a “taiat” cum a avut chef?

  11. Ca profesor de limbi străine cu experiență, consider că studiul limbilor moderne trebuie să fie proces continuu și constant , ori înjumătățirea numărului de ore la liceu pentru limba a II-a de studiu produce stagnarea oricărui progres în învățarea acelei limbi. Iar despre performanță… nici nu mai poate fi vorba!!! Nu susțin varianta noilor planuri cadru propuse!

  12. Nu se poate sa reduci limbile străine când peste tot se cer cel puțin două pentru angajare. Intrati pe e-jobs sau orice alt site. Nu mai zic de câți pleacă în străinătate la munca sau cu burse.

  13. De ani de zile sunt ore multe de limbi străine, a apărut moda cu intensiv,biling,dar elevii nu știu mai mult la limbile străină și baza sunt tot meditațiile in particular ,dar nici unii dintre voi nu recunoașteți asta .

    1. Nu.Pentru ca s-ar spune ca sunt profesorii incapabili.Dar dacă ar fi incapabili nu si-ar putea lua examenele.Acum se vrea o ora și în mod sigur se așteaptă pomana multă pe munca profesorului care și asa e cocoșat. Dacă reduci orele la liceu și mărești norma unui profesor vor rămâne jumătate. Când acea jumătate își va lua câmpii, vă rămâne IA.Asta e tot.Banii vorbesc.Statul va vrea ușor de manevrat.Va veți ruga la vaci ,veți venera pisicile și va veți trata cu ierburi și bioenergie.Nu veți putea citi o știre în alta limba străină și IA-ul va va spune doar ce vor vrea mai marii țării!
      Și oamenii de știință spuneau ca nu este posibil sa te întorci în timp!Vine timpul la noi!!

    2. O limbă străină nu se învață în două sau trei ore pe săptămână la școală. Trebuie exersat acasă, se subînțelege. Dacă ai vorbi unui bebeluș doar două ore pe săptămână, ar învăța să vorbească la 7 ani, probabil. Copilul nu are nevoie să meargă la meditator, dar are nevoie să își facă temele, să exerseze singur. Este plin internetul de aplicații, de exerciții, voință să ai. Dar, cum voința lipsește, trimitem copilul la meditații, pentru că atunci când plătești parcă îți găsești și motivația, nu?

  14. Toată lumea știe ca o oră pe săptămână înseamnă meditații. Mi-e frica de cum va deveni lumea noastră. Vom fi ca în Africa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației îi amenință cu sancțiune disciplinară pe directorii de școli și grădinițe care nu lasă părinții să intre în incinta unităților de învățământ / Este o dispoziție de ministru, nu o rugăminte

Într-o intervenție la Antena 3, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că a luat legătura cu inspectorii școlari și că va retrimite în această seară “până la ora 18 această…
Vezi articolul

Ministerul fondurilor europene a anunțat că a doua tranșă din banii pentru tichetele educaționale pentru rechizite a fost virată în octombrie / Părinții spun că abia miercuri, 23 noiembrie, au intrat banii pe carduri

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) anunța pe 9 noiembrie că “în luna septembrie au fost încărcate cu ajutorul de 500 de lei cardurile deja existente, pentru beneficiarii nou eligibili…
Vezi articolul