Aproape 200 de elevi din 12 țări au participat la concursul de programare Info(1)Cup organizat de Centrul de Excelență Prahova și voluntari – studenți și foști olimpici la informatică

2.213 vizualizări
Foto: Info(1)Cup Ploiești
Elevi din 12 țări din Europa, Asia și Africa de Nord au participat la concursul de informatică Info(1)Cup desfășurat de Centrul Județean de Excelență (CJE) Prahova în perioada 1-12 februarie 2023, potrivit unui comunicat de presă remis EduPedu.ro. Ajunsă la a 7-a ediție, competiția a adunat 198 de participanți și a fost organizată de peste 30 de voluntari – elevi și profesori de la Colegiul Național “Ion Luca Caragiale” din Ploiești, foști olimpici la informatică, dar și studenți români la universități de prestigiu din străinătate.

“Concursul are ca grup ţintă elevi ai centrelor județene de excelenţă din România, dar și elevi olimpici ai unor ţări invitate. De-a lungul celor șapte ediții desfășurate până la acest moment, InfO(1)Cup a reușit să se impună drept un concurs competitiv, adresat elevilor de cel mult 15 ani, singurul de acest tip organizat în România”, explică organizatorii pentru EduPedu.

Elevii români au obținut 9 medalii de aur, 13 medalii de argint și 17 medalii de bronz. Componenții lotului de juniori al României au obținut toate cele 9 medalii de aur ale României: Voicu Mihai Valeriu, Savu Ștefan Cătălin, Neculau Rareș Andrei, Iorgulescu Andrei, Rebengiuc Mircea, Dima Alexandru, Dumitru Alexandru, Poinaru Rareș Aurel, Guba Daniel, plus trei medalii de argint: Shang Chenglin, Mateescu Alexandru și Luchianov Teodor. Competiția a fost câștigată de elevul Mihai Valeriu Voicu de la Liceul Internațional de Informatică București.

Cupa Info1Cup a fost câștigată de echipa lotului național al României – Romania National Team 1, mai spun organizatorii.

În ce constă concursul

“Concursul de programare constă în două runde de probe desfășurate, pe parcursul a 4 ore, în centre de concurs, cu monitorizare video și captare a ecranelor, respectând astfel regulile impuse de comitetele internaționale.

Comisia științifică este formată din tineri olimpici ai României medaliați la Olimpiada Națională și Internațională de Informatică.

Serverul de evaluare și site-ul sunt realizate de comisia tehnică, care este formată din elevi și absolvenți ai Centrului de Excelență Prahova”, mai transmit organizatorii.

La ediția trecută au participat 165 de elevi din 14 țări. În 2023, au fost echipe din 12 țări: România, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Croația, Egipt, Georgia, Ungaria, Kârgâztan, Siria, Ucraina și o echipă neutră.

Festivitatea virtuală de premiere va fi transmisă online pe pagina de YouTube a concursului duminică, 12 februarie, de la ora 11:00:

“Prin organizarea acestui concurs ne propunem să promovăm informatica competițională în cadrul tinerei generații, urmărind promovarea la adevărata valoare a învățământului de excelență, inclusiv la nivel internațional.

Concursul InfO(1)Cup are ca parteneri asociația Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI), Colegiul Național ‘Ion Luca Caragiale Ploiești’, Intuitext/Softwin și ‘Asociația Performanță prin Educație'”, mai scriu organizatorii în comunicat.

Concursul internațional a fost organizat fără finanțare de la Ministerul Educației pentru că susținerea de la ME ar fi presupus mai multe obligații, printre care și respectarea metodologiei cadru a ME de a acorda medalii. “Pe când noi ne conformăm metodologiei internaționale care este diferită”, explica Dana Lica, profesor coordonator, într-un interviu pentru EduPedu.ro din decembrie 2022.

Iată rezultatele, anunțate pe site-ul competiției (.pdf):
Citește și:
O singură oră de informatică este prea puțin în clasele IX-X la matematică-informatică, spune profesoara Dana Lica: Acest profil se putea numi foarte bine și mate-engleză sau mate-chimie / Nu asigură gândirea computațională de care tinerii de azi au mare nevoie
Învățământul de performanță a fost păgubit ani la rândul: multe centre de excelență nu pot funcționa pentru că sunt subfinanțate, nu avem profesori pregătiți să identifice la clasă copii dotați – avertisment din partea directorului Centrului de Excelență Prahova, Dana Lica, profesor de informatică
INTERVIU Dana Lica, profesor de informatică și director al Centrului de Excelență Prahova: Dacă ținem elevii în bănci și noi, profesorii, stăm la tablă, atunci educația lor nu va fi completă. Trebuie să înțelegem că suntem piese de puzzle care le completează formarea în fiecare an școlar
FOTO Aur absolut și încă cinci medalii pentru elevii de la clubul de programare InfO(1) al Centrului de Excelență Prahova, la Turneul Internațional de Informatică din Bulgaria

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Guvernul vrea să deschidă 3,8 milioane de conturi pentru toți copiii din România, fără acordul părinților. Pentru cine depune 100 de lei pe luna timp de un an, statul pune încă jumătate

Programul ”gROwth – contul individual de economii Junior” este un depozit la termen pentru copii, unul diferit de cele existente în ofertele băncilor. Pentru că presupune ca toți copiii din…
Vezi articolul