ASE București și Universitatea de Medicină Iuliu Hațieganu din Cluj Napoca – din nou singurele universități românești din top 1000, în clasamentul Times Higher Education 2023. Majoritatea instituțiilor românești, în coada rankingului global / Top 3: Oxford, Harvard, Cambridge

13.941 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Numărul universităților românești incluse în cea mai nouă ediție a clasamentului Times Higher Education al celor mai bune universități din lume – ediția 2023, publicată astăzi – a crescut la 20, plus două mențiuni. Dar cele mai multe instituții românești sunt comasate spre coada clasamentului, în timp ce în top 1000 apar doar două: Academia de Studii Economice din București și Universitatea de Medicină și Farmacie IuIiu Hațieganu din Cluj-Napoca. Topul global este condus, anul acesta, de Universitatea din Oxford, Universitatea Harvard și Universitatea din Cambridge.

În rândul universităților românești, pe locurile 3-4, în intervalul 1001-1200 dintr-un total de 1.799 instituții din toată lumea incluse în ranking, apar Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, care anul trecut nici nu figura în rankingul global.

Spre deosebire de ediția precedentă, care a avut 16 universități românești plus 2 mențiuni, ediția din acest an include 20 de instituții din România, plus două mențiuni. Extinderea listei vine însă și cu schimbări: pe lângă poziția foarte ridicată a Universității Ștefan cel Mare, intrată acum, multe universități – Al. I Cuza din Cluj, Politehnica din București sau Politehnica din Timișoara printre ele – coboară din intervalul 1201-1500 în intervalul 1501+.

  • De notat că, față de anul trecut, clasamentul global are cu aproximativ 200 de universități în plus.
Top 5 universitati romanesti in THE World University Ranking – 2023 / Sursa: THE
Universitățile românești în Times Higher Education World University Ranking – 2023:

501-600 – ASE București

801-1000 – UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca

1001-1200 – Universitatea Babeș-Bolyai

1001-1200 – Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava

1201-1500 – Universitatea din București

1201-1500 – Universitatea Transilvania din Brașov

1201-1500 – USAMV Cluj-Napoca

1501+ – Universitatea Al. I. Cuza din Iași

1501+ – Universitatea din Craiova

1501+ – Universitatea Dunărea de Jos

1501+ – Universitatea George Emil Palade din Târgu Mureș

1501+ – Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași

1501+ – UMF Grigore T. Popa

1501+ – Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

1501+ – Universitatea din Oradea

1501+ – Universitatea Ovidius din Constanța

1501+ – Universitatea Politehnica din București

1501+ – Universitatea Politehnica din Timișoara

1501+ – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

1501+ – Universitatea de Vest din Timișoara

Mențiune – Universitatea de Arhitectură Ion Mincu

Mențiune – Universitatea Valahia din Târgoviște

Clasamentul global este dominat de universitățile americane, acestea revendicând șapte locuri în top 10. În fruntea clasamentului mai sunt 3 universități britanice (inclusiv locul 1, Universitatea din Oxford).

Top 5 universitati globale – THE World University Ranking 2023
Cele mai bune universități din lume, conform THE World University Ranking 2023 (clasamentul complet aici):

1. University of Oxford

2. Harvard University

3. University of Cambridge

3. Stanford University

5.  Massachusetts Institute of Technology

6. California Institute of Technology

7. Princeton University

8. University of California, Berkeley

9. Yale University

10. Imperial College London

Ediția din acest an a THE World University Ranking include 1.799 de universități din 104 țări și regiuni, fiind cel mai extins clasament realizat de Times Higher Education până acum. Potrivit THE, clasamentul este bazat pe 13 indicatori de performanță grupați în mai multe categorii: predare, cercetare/citări, transfer de cunoștințe și perspectivă internațională. 

Ponderea acestor zone, potrivit metodologiei anunțate:

  • Predare (cu indicatori precum reputația, raportul studenți-personal, veniturile instituționale) – 30%
  • Cercetare (cu 3 indicatori – reputația, veniturile din cercetare, productivitatea în cercetare) – 30%
  • Citări (influența cercetării) – 30%
  • Perspectiva internațională (ponderea studenților internaționali, cea a profesorilor internaționali, colaborarea internațională) – 7,5%
  • Transferul de cunoștințe – 2,5%
Citește și:
16 universități din România, la coada clasamentului Times Higher Education 2022. ASE București, prima din top pe locurile 501-600. Oxford, Caltech și Harvard, pe primele 3 locuri în lume

6 comments
  1. Daca apare si Univ. Valahia din Targoviste cu mentiune in clasament, iar Univ. din Suceava este situata foarte sus in clasament, atunci il puteti arunca aruncat la gunoi.

  2. Te cam bufneste rasul . Locul 500-600 sau 800-1000 din total de 1800… Nici macar nu as mai scrie articolul. Copiii nostri pleaca in Olanda UK si SUA ca sa prinda primele 50 de locuri. Restul apa de ploaie. Functionari la stat, mare parte sclaveti care fac support IT si dezvoltare de butoane cu functionalitati. Medicina pe unde e ? Au uitat sa o puna pe lista…. Cercetarea lipseste, examene copiate, doctorate luate la Academia de politiei si SRI.
    Intrebati parintii care au copiii in primele 10-20 de universitati din top sa va spuna ce scoala se face acolo. Sunt 4 ani de chin acolo. Nopti nedormite ca sa termini proiectele si laboratorul la fiecare materie si in fiecare an, zeci de ore de invatare independenta, zeci de materiale suport care trebuie citite si aplicate ca altfel nu merge aplicatia. Procentul de renuntare din cauza dificultatilor de invatare este foarte mare mai ales in universitatile de tehnologie de top.

  3. Ar fi bine ca autorul articolului sa precizeze pt universitățile românești care au fost scorurile privind cercetarea, în primul rand dar și celelalte scoruri

  4. Nici nu avem cum să fim mai sus în clasament având în vedere nivelul de finanțare al cercetării! E chiar o mare minune că suntem așa de sus!

    1. vi se pare că suntem sus?dacă deschideți clasamentul integral veți vedea că toate țările est europene au universități mai bine clasate.Ungaria are o universitate in intervalul 100-200.Dar te cuprinde rușinea când vezi că în fața așa ziselor noastre universități , sunt universități din Pakistan ,Egipt , Iran , Ethiopia ba chiar și două din Irak.Va dați seama din Irak unde este de atâta timp război!Eu cred că nici nu ar mai trebui sa se numească universități cele din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Fragment din nota oficială transmisă astăzi, 8 martie 2022, de Ministerul Educației către universități cu privire la modul în care vor funcționa de mâine, 9 martie 2022 / Foto: edu.ro

BREAKING DOCUMENT Ministrul Educației: Universitățile pot continua cursurile online pentru “o perioadă optimă de tranziție”, cu obligativitatea recuperării activităților didactice până la sfârșitul semestrului al II-lea

Ministrul educației își nuanțează declarația și anunță că universitățile care nu pot să-și înceapă cursurile 100% fizic de mâine, 9 martie 2022, pot să organizeze în continuare orele online, dar…
Vezi articolul

GRAFICE Scenariile în care vor începe cursurile în marile centre universitare din țară. Clujul și Timișoara, în risc să ajungă la 6 la mia de locuitori până pe 27 septembrie, potrivit unei prognoze a cercetătorilor de la Universitatea Babeș Bolyai

Anul universitar începe tocmai când valul 4 al pandemiei de coronavirus ajung la vârf, în România. Mai exact, în unele centre universitare cum sunt Cluj-Napoca sau Timișoara, riscul de depășire…
Vezi articolul