Au fost grele subiectele la Istorie, de la Bac? Profesoara Andreea Laura Martinescu: Nu au fost grele, materia a fost foarte bine distribuită și nu a dat șansa vânătorilor de note să înșface un 10 pe nemerit

9.497 de vizualizări
Foto: © Rido | Dreamstime.com
Subiectele de la Istorie nu au fost „prea grele”, cum s-au plâns cei nepregătiți pentru examen, dar „prima dată după foarte mult timp s-a făcut o “distribuție” a materiei. În anii trecuți era mai simplu pentru că puneau foarte mult accentul pe istorie contemporană și ceva din istoria modernă, în general Cuza. Acum, au testat cam tot ce se putea, mai puțin etnogeneza, și le-au dat planurile peste cap celor care nu au învățat bine”, a explicat pentru EduPedu.ro, profesoara de Istorie Andreea Laura Martinescu.

Într-o postare de pe Facebook, ea a explicat că învățarea istoriei în context geopolitic este esențială pentru a înțelege lumea de astăzi, pentru a înțelege de ce România nu a evoluat ca stat mai devreme, așa cum a fost cazul statelor europene din vest, de ce transformarea noastră în secolul al XIX-lea a contat atât de mult pentru ca România să existe astăzi pe harta lumii. Pe scurt, noțiuni elementare pe care toți absolvenții de clasa a XII-a ar trebui să le știe. „Materia a fost foarte bine distribuită și nu a dat șansa vânătorilor de note să înșface un 10 pe nemerit. Mediu spre greu ar fi fost dacă subiectul 3 viza “Romanitatea românilor în viziunea istoricilor” pentru că te băga în istoriografia tuturor perioadelor: context, istorici, opere, idei și teorii”, a spus Martinescu pe Facebook.

„Mai este o “problemă”. Înainte, cerințele exprimau problematici care erau apropiate cronologic și nu trebuia să dezvolți contextul pentru a face tranziția. Or na, ai nevoie și de context și de mânuit limba română pentru a rezolva. Cred că se observă foarte bine lipsa de cooperare la clasă între profii de română și cei de istorie, care par să nu știe că trag la aceeași căruță, asta apropo de construcția discursului”, a spus Andreea Martinescu pentru EduPedu.ro.

Mai jos, postarea integrală de pe Facebook a profesoarei Andreea Laura Martinescu:

“Într-un an de școală on-line copiii nu și-au însușit limbajul istoric”. Pe cei care susțin asta îi invit în clasa a V-a. Elevii mei s-ar putea să vă dea lecții. Tot on-line au lucrat și ei. Limbajul istoric, succesiunea logică a evenimentelor și evidențierea cauză-efect într-un discurs nu le înveți în clasa a XII-a, ci le deprinzi de-a lungul întregii școlarități. Să nu mai zic că aici vorbim de competențe transcurriculare. “Subiectele au fost prea grele”. Nu au fost. Au testat cunoștințe legate de perioada medievală, modernă și contemporană.

Materia a fost foarte bine distribuită și nu a dat șansa vânătorilor de note să înșface un 10 pe nemerit. Mediu spre greu ar fi fost dacă subiectul 3 viza “Romanitatea românilor în viziunea istoricilor” pentru că te băga în istoriografia tuturor perioadelor: context, istorici, opere, idei și teorii.

Da, atunci ar fi fost dificil pentru un elev de nivel mediu să rezolve această parte. “De ce să mai vorbească despre Evul Mediu astăzi, în secolul XXI? A trecut, nu mai contează”.

Pentru că n-ar ști să-și explice inexistența unui stat român unitar într-o perioadă în care unele state erau binemersi centralizate și puneau bazele unor imperii coloniale.

Pentru că nu și-ar putea explica de ce Kogălniceanu a fost atât de emoționat în urma alegerii lui Cuza, de ce Carol a fost atât de iubit de români, iar Ferdinand supranumit Întregitorul. Uite d’aia se vorbește în continuare despre situația țărilor române în Evul Mediu. Pentru că a contat și o face și astăzi, asta dacă ai skills în geopolitică. “Nu s-a făcut”. Ok. So? Nu îi pasă nimănui de asta în momentul în care ești cu foaia în față. Ai avut programa. Ai avut ghiduri, manual cu informația științifică, un ditamai motor de căutare și teste de antrenament la discreție.

În termeni comuniști s-a numit cândva “Examenul maturității”. Maturitate e și atunci când depui efort în a învăța să înveți. Eheeei, și evaluarea formatoare are rolul ei la un moment dat. Te scoate de sub dependența lui “aici ce scriu?”.

Foto: © Rido | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Bacalaureat 2021. Rezolvarea subiectelor de la Istorie, făcută de profesoara Andreea Laura Martinescu
Subiecte Istorie Bacalaureat 2021. Vezi ce au avut de rezolvat elevii la proba obligatorie a profilului
Ghid cu sfaturi pentru proba de Istorie, de la profesoara Andreea Laura Martinescu: „O bună parte din greșelile frecvente făcute de elevi la Subiectul I și II au strict legătură cu textul”
INTERVIU Profesoara de Istorie Andreea Laura Martinescu: Problema existenței lui Iisus nu a fost pusă sub semnul întrebării în Antichitate / În a doua jumătate a secolului XX s-a conturat ipoteza că Iisus nu este o figură istorică, ci o sumă a valorilor transmise de niște profeți ai vremii

5 comments
  1. La romana invata comentarii pe dinafara, cand sa mai invete cum sa structureze un discurs. Pacat, atatia ani pierduti, pana si la evaluare nationala au avut subiecte mai creative generatia care a dat bac-ul anul asta.

  2. Dacă erai silitor și învățai rezolvai ușor subiectele. Chiar nu au fost complicate, dar mulți au fost nepregătiți…

  3. “Carol a fost atât de iubit de români” aceasta afirmatie mai bine nu o scriati. Generalizati. “Ceausescu a fost iubit de romani” este o afirmatie adevarata?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Pactul pentru lectură”, anunțat de Asociația Editorilor din România împreună cu un calendar de evenimente pentru a reveni în rândul țărilor care prețuiesc lectura și educația / România se situează pe ultimul loc în UE la consumul de carte

Asociația Editorilor din România a anunțat că va lansa „Pactul pentru lectură” împreună cu un calendar de evenimente pentru anul 2023, care să aducă soluții pentru a reveni în rândul…
Vezi articolul

Fostul ministru PSD al Sănătății, Florian Bodog, care și-a pierdut titlul de doctor pentru că a plagiat aproape integral teza, nu va mai fi profesor asociat la UMF Cluj. Rector: Probabil că nu o să îi mai oferim un contract, deși pe noi ne-ar ajuta să avem un profesor aici

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Anca Dana Buzoianu, a recunoscut că universitatea i-a oferit un contract de profesor asociat fostului ministru al Sănătății, Florian Bodog, deși acestuia…
Vezi articolul

Școala trebuie să se asigure că pot participa toți elevii unei clase la o activitate care implică costuri din „Săptămâna verde”, părinții pot contribui financiar prin asociația de părinți / Absenţele elevilor se pun în catalog la rubrica „Purtare” – proiect

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică Metodologia de organizare a programului „Săptămâna verde”. Școala trebuie să se asigure că pot participa toți elevii unei clase la o activitate care…
Vezi articolul

EXCLUSIV Comisia Europeană monitorizează reforma educațională din România și „urmează să fie consultată pe proiectele de legi de îndată ce Ministerul Educației are o versiune consolidată a acestora” – SURSE / Executivul european susține „lupta împotriva plagiatului și a plagiarismului”

Comisia Europeană monitorizează modificările din domeniul educației din România și „urmează să fie consultată pe proiectele de legi de îndată ce Ministerul Educației are o versiune consolidată a acestora”, a…
Vezi articolul

ARACIP, agenția care acreditează și evaluează școlile și grădinițele, primește noi puteri, în proiectul legii Deca. Va face toate inspecțiile generale și tematice, va avea birouri teritoriale în fiecare județ și de cel puțin patru ori mai mulți angajați ca în prezent / Inspecțiile de specialitate nu mai apar în atribuțiile inspectoratelor

Inspecțiile școlare generale și cele tematice vor fi realizate de Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii şi Inspecţie în Învăţământul Preuniversitar, ARACIIP, și birourile teritoriale ARACIIP, instituții nou infiintate care preiau…
Vezi articolul