Au fost grele subiectele la Istorie, de la Bac? Profesoara Andreea Laura Martinescu: Nu au fost grele, materia a fost foarte bine distribuită și nu a dat șansa vânătorilor de note să înșface un 10 pe nemerit

9.463 de vizualizări
Foto: © Rido | Dreamstime.com
Subiectele de la Istorie nu au fost „prea grele”, cum s-au plâns cei nepregătiți pentru examen, dar „prima dată după foarte mult timp s-a făcut o “distribuție” a materiei. În anii trecuți era mai simplu pentru că puneau foarte mult accentul pe istorie contemporană și ceva din istoria modernă, în general Cuza. Acum, au testat cam tot ce se putea, mai puțin etnogeneza, și le-au dat planurile peste cap celor care nu au învățat bine”, a explicat pentru EduPedu.ro, profesoara de Istorie Andreea Laura Martinescu.

Într-o postare de pe Facebook, ea a explicat că învățarea istoriei în context geopolitic este esențială pentru a înțelege lumea de astăzi, pentru a înțelege de ce România nu a evoluat ca stat mai devreme, așa cum a fost cazul statelor europene din vest, de ce transformarea noastră în secolul al XIX-lea a contat atât de mult pentru ca România să existe astăzi pe harta lumii. Pe scurt, noțiuni elementare pe care toți absolvenții de clasa a XII-a ar trebui să le știe. „Materia a fost foarte bine distribuită și nu a dat șansa vânătorilor de note să înșface un 10 pe nemerit. Mediu spre greu ar fi fost dacă subiectul 3 viza “Romanitatea românilor în viziunea istoricilor” pentru că te băga în istoriografia tuturor perioadelor: context, istorici, opere, idei și teorii”, a spus Martinescu pe Facebook.

„Mai este o “problemă”. Înainte, cerințele exprimau problematici care erau apropiate cronologic și nu trebuia să dezvolți contextul pentru a face tranziția. Or na, ai nevoie și de context și de mânuit limba română pentru a rezolva. Cred că se observă foarte bine lipsa de cooperare la clasă între profii de română și cei de istorie, care par să nu știe că trag la aceeași căruță, asta apropo de construcția discursului”, a spus Andreea Martinescu pentru EduPedu.ro.

Mai jos, postarea integrală de pe Facebook a profesoarei Andreea Laura Martinescu:

“Într-un an de școală on-line copiii nu și-au însușit limbajul istoric”. Pe cei care susțin asta îi invit în clasa a V-a. Elevii mei s-ar putea să vă dea lecții. Tot on-line au lucrat și ei. Limbajul istoric, succesiunea logică a evenimentelor și evidențierea cauză-efect într-un discurs nu le înveți în clasa a XII-a, ci le deprinzi de-a lungul întregii școlarități. Să nu mai zic că aici vorbim de competențe transcurriculare. “Subiectele au fost prea grele”. Nu au fost. Au testat cunoștințe legate de perioada medievală, modernă și contemporană.

Materia a fost foarte bine distribuită și nu a dat șansa vânătorilor de note să înșface un 10 pe nemerit. Mediu spre greu ar fi fost dacă subiectul 3 viza “Romanitatea românilor în viziunea istoricilor” pentru că te băga în istoriografia tuturor perioadelor: context, istorici, opere, idei și teorii.

Da, atunci ar fi fost dificil pentru un elev de nivel mediu să rezolve această parte. “De ce să mai vorbească despre Evul Mediu astăzi, în secolul XXI? A trecut, nu mai contează”.

Pentru că n-ar ști să-și explice inexistența unui stat român unitar într-o perioadă în care unele state erau binemersi centralizate și puneau bazele unor imperii coloniale.

Pentru că nu și-ar putea explica de ce Kogălniceanu a fost atât de emoționat în urma alegerii lui Cuza, de ce Carol a fost atât de iubit de români, iar Ferdinand supranumit Întregitorul. Uite d’aia se vorbește în continuare despre situația țărilor române în Evul Mediu. Pentru că a contat și o face și astăzi, asta dacă ai skills în geopolitică. “Nu s-a făcut”. Ok. So? Nu îi pasă nimănui de asta în momentul în care ești cu foaia în față. Ai avut programa. Ai avut ghiduri, manual cu informația științifică, un ditamai motor de căutare și teste de antrenament la discreție.

În termeni comuniști s-a numit cândva “Examenul maturității”. Maturitate e și atunci când depui efort în a învăța să înveți. Eheeei, și evaluarea formatoare are rolul ei la un moment dat. Te scoate de sub dependența lui “aici ce scriu?”.

Foto: © Rido | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Bacalaureat 2021. Rezolvarea subiectelor de la Istorie, făcută de profesoara Andreea Laura Martinescu
Subiecte Istorie Bacalaureat 2021. Vezi ce au avut de rezolvat elevii la proba obligatorie a profilului
Ghid cu sfaturi pentru proba de Istorie, de la profesoara Andreea Laura Martinescu: „O bună parte din greșelile frecvente făcute de elevi la Subiectul I și II au strict legătură cu textul”
INTERVIU Profesoara de Istorie Andreea Laura Martinescu: Problema existenței lui Iisus nu a fost pusă sub semnul întrebării în Antichitate / În a doua jumătate a secolului XX s-a conturat ipoteza că Iisus nu este o figură istorică, ci o sumă a valorilor transmise de niște profeți ai vremii

5 comments
  1. La romana invata comentarii pe dinafara, cand sa mai invete cum sa structureze un discurs. Pacat, atatia ani pierduti, pana si la evaluare nationala au avut subiecte mai creative generatia care a dat bac-ul anul asta.

  2. Dacă erai silitor și învățai rezolvai ușor subiectele. Chiar nu au fost complicate, dar mulți au fost nepregătiți…

  3. “Carol a fost atât de iubit de români” aceasta afirmatie mai bine nu o scriati. Generalizati. “Ceausescu a fost iubit de romani” este o afirmatie adevarata?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Părinții care stau acasă pentru supravegherea copiilor, când școala e online, primesc zile libere și indemnizație de până la 193 de lei pe zi – proiect de OUG / Banii se acordă pentru părinții copiilor de până în 12 ani

Unul dintre părinți va primi zile libere pentru care statul va acoperi cheltuielile, în cazul suspendării cursurilor la școala unde învață copilul, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență care…
Vezi articolul

BREAKING Subiectele și baremele de la Definitivat 2023 pentru profesorii de gimnaziu și liceu. Lectura unei opere sau relația dintre text și curentul cultural, cerințe la metodică pentru profesorii de Limba română

Subiectele și baremele de la Definitivat 2023 pentru profesorii de gimnaziu și liceu au fost publicate de Ministerul Educației la ora 15:00. Proba scrisă a examenului a avut loc între orele…
Vezi articolul