BAC 2020 Bogdan Enescu, profesor de matematică: Subiectele de la matematică au același grad de dificultate ca anul trecut. Permit obținerea notei 5 relativ ușor

14.854 de vizualizări
Bogdan Enescu / Foto: Arhiva personala
Subiectele la matematică pe care le-au avut de rezolvat absolvenții de matematică-informatică la examenul de Bacalaureat de astăzi au “același grad de dificultate ca anul trecut”. “Amuzant este că, printre altele, la una dintre probleme s-a ajuns din punct de vedere tehnic la exact aceeași integrală ca anul trecut, care e foarte simplă, dar este același grad de dificultate”, a declarat pentru Edupedu.ro profesorul Bogdan Enescu, de la Colegiul Național “Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Buzău.

Subiectele permit obținerea notei 5 relativ ușor. Nu sunt probleme cu capcane. Nu a fost niciun subiect care să te ducă pe o cale greșită prin enunț. Eu zic că nu a fost nicio surpriză pentru elevi și bănuiesc că pentru cei care au fost bine pregătiți subiectele au fost considerate ușoare”, a explicat Enescu, pentru Edupedu.ro.

Întrebat dacă a fost un impediment sau un ajutor în pregătirea liceenilor pentru Bacalaureat faptul că au făcut 3 luni de-a XII-a online, fără a mai avea și materia de pe semestrul al II-lea pentru examen, Bogdan Enescu a declarat: “Bănuiesc că a fost un dezavantaj că nu a existat un contact direct profesor-elev. Dar a putut fi surmontat, în mare parte, prin versiunea online”.

În ceea ce privește subiectele de matematică pe care le-au avut absolvenții de la tehnologic, Enescu a precizat că și aici problemele au fost “tot normale. Nu s-a întâmplat cum a fost anul trecut, cu un subiect puțintel mai greu. Nu au fost nici foarte ușoare, ci rezonabile”.

Bănuiesc că media generală va fi puțin mai mare decât anul trecut, și la tehnologic. Pentru că subiectele au fost puțin mai abordabile. Dar vedem”, a estimat Bogdan Enescu.

Profesor de matematică la Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Buzău și primul olimpic internațional care are la rândul său elevi medaliați la aceeași olimpiadă internațională, Bogdan Enescu a trecut la predarea online chiar din prima zi în care s-au închis școlile, pe 11 martie, din cauza pandemiei COVID-19. Vezi aici, pe larg, cum a predat matematica online profesorul Bogdan Enescu.

Subiectele de la examenul de Matematică – mate-info – Bacalaureat 2020:

Subiectele de la Matematică – tehnologic – Bacalaureat 2020:

Subiectele pe care le-au avut candidații de la profilul M2 – tehnologic, publicate de stirileprotv.ro

 

 


17 comments
  1. Sunt mama unui baiat care nu a facut pregatire la matematica niciodata, specializare mate- info, care spune ,, am primit subiecte care solicita atentia , nu gandirea. Subiectele au fost de 10 ori mai usoare decat cele din 2009. Nu ma deranjeaza ca a fost extrem de usor iar jumatate din colegii de clasa vor lua 10 dar ma deranjeaza faptul ca nu pot sustine examenul de admitere la disciplina matematica, pentru facultate. ,, Cu aceste subiecte, ne furam caciula, asta nu este performanta.

  2. Clar nu sunt vorbele unui profesor!
    Subiectele atât la evaluare cât și la bac sunt cele mai ușoare din istorie. Sa nu ne mai ascundem atâta.

  3. Subiectele sunt usurele chiar daca facem abstractie de la subiectele date in perioada comunista in care proba de la bacalaureat includea si o componenta practica la strung sau la alt aparat. De exemplu chiar daca ne uitam la subiectele date in anii de dupa perioada Funeriu (2011) observam ca problemele devin din ce in ce mai simple, iar daca le comparam cu cele din anii 1990-2000 acestea au devenit aproape banale, de nota 7 sau 8 cel mult conform baremelor. Dar sa nu ne impacientam, declinul STEM-ului nu a inceput in Romania, este o tendinta globala cauzata de aparitia noilor tehnologii si de noi asteptari ale elevilor.

  4. Având in vedere situația in care suntem, ma așteptăm sa fie mai ușor, vorbesc de științe ale naturii. Subiectul a fost de 10 ori mai greu decât cel de anu trecut, și cum am zis, sa ținem cont de situația de anul acesta ! In schimb, la tehnologic mult prea simplu subiectul ! Nu mi se pare corect !

  5. Subiectele au fost destul de rezonabile, in acelasi stil ca si anul trecut. Cineva care s-a pregatit fara meditator folosind doar culegeri de probleme a reusit cu siguranta sa obtina o nota foarte mare. Pentru toti care deplang dificultatea bacalaureatului: domnisoarelor si domnilor, dumneavoastra v-ati uitat din curiozitate cam cum aratau subiectele la matematica la bacalaureat in anii 1980-1990? Le gasiti pe site-ul domnului Sorin Borodi. Pe vremea aceea nu era o industrie a meditatiilor atat de extinsa cum este in prezent, si elevii veneau la scoala in general ca sa invete, nu sa se intalneasca si sa isi consulte Iphone-up din 5 in 5 minute.

    1. Cred ca pierdeti din vedere faptul ca in acei ani se dadea treapta a II a, intre clasele a 10 a si a 11 a ceea ce insemna ca te meditai dublu, adica pt treapta si apoi pt BAC /admitere la facultate. Putem sa mai adaugam si conditiile extrem de “relaxate” – ca sa ma exprim elegant, in care se sustineau atunci probele de la BAC. Partidul voia rezultate si oameni “multilateral dezvoltati” … s-au vazut si se vad in continuare rezultatele acelui sistem educational dupa anii ’90.

    2. Hahahaha si strangeati sacose cu tigari si le lasati la supraveghetori. Hai lasa ipocrizia asta ca pe vremea aia se copia de era examen colectiv. Cata nesimtire de la o generatie care cica find mai in varsta, ar fi trebuit sa fie mai inteligenta dar nu ai cu cine, nineni nu mai tine minte cum toti profesorii erau mituiti si cum la romana puteai sa iti faci marire de nota. Da na, preferam sa dam in cap la o generatie noua, decat sa recunoastem cum dadeam noi bacu in realitate. Nesimtire

  6. M am descurcat foarte bine, a fost un examen foarte usor, verificati subiectele de anii trecuti si apoi puteti sa va spuneti parerea despre subiectul de anul acesta.

  7. Avand in vedere conditiile dar mai ales faptul ca este un examen de VERIFICARE A CUNOSTINTELOR, ci NU DE ADMITERE (DEPARTAJARE), dupa parerea mea ar fi trebuit sa fie cu mult mai simplu ! Valabil pentru toate probele ! Dar cum in spatele acestor examene sunt multi ani de meditatii platite la ora, probabil ca toate cadrele didactice intrebate despre nivelul de dificultate, vor avea, la unison, aceeasi parere … ca s-a dat usor. Sa facem un exercitiu de imaginatie … Cum ar fi “sa se dea” FOARTE USOR ?! Parintii nu ar mai simti presiunea examenelor si nu ar mai da copii la meditatii inca din clasele primare.

    1. Daca s-ar da usor, unde ar mai fi satisfactia copiilor buni si interesati de scoala? ok, inteleg ca cei care sunt frustrati sunt cei care nu invata si iau note mici, nu e vina mea si a nimaniu ca anumiti copii nu sunt preocupati de scoala. Si faza cu meditatiile nu e general valabila, eu nu am luat meditatii in nici un an de liceu, nisi majoritatea colegilor mei nu au luat si totusi la bac au fost note super mari. Cine vrea sa invete, poate si o sa reuseasca. Nu trebuie sa scadem dificultatea bacului doar pt ca cei care freaca menta 4 ani de zile sa se simta satisfacuti. Vrei nota mare, invata.

  8. Ușor?? Ușor???? Cand am vazut subiectele am crezut ca crap…o totală bataie de joc!! O sa vedeti voi rata de promovabilitate:)

      1. Subiectele ar fi putut sa fie mai simple:) Avand in vedere ca timp de 3 luni nu am facut nicio ora de matematică cu doamna profesoara, ci am invatat pe cont propriu fara niciun ajutor. Si sa nu cumva sa imi ziceți ca am avut timp destul de învățat, deoarece nu am avut cum sa învăț singur asa cum se învață in clasă la tablă 🙂

    1. Nu a fost ușor, subiectul 3 a fost derutant rău…e nasol rău, ați făcut o treabă “excelentă” in condițiile pandemiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like