BREAKING Consens între ministrul Sănătății și al Educației ca elevii din anii terminali să vină în continuare la școală, fizic, chiar dacă localitatea este în scenariul roșu. Sorin Cîmpeanu: Azi se va emite hotărârea CNSU, mâine – ordinul de ministru comun, cel mai probabil

7.823 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: Captură Facebook.com – Ministerul Educației
Ministrul Educației anunță că a ajuns la un consens cu ministrul Sănătății pentru ca elevii din anii terminali, clasele a VIII-a și a XII-a, să vină în continuare la școală, în format fizic, chiar dacă Bucureștiul și alte localități sunt în scenariul roșu. Declarațiile au fost făcute de Sorin Cîmpeanu într-o intervenție la Antena3.

Acesta a spus că vineri seara (n. red. 5 martie) se va emite hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, iar sâmbătă (n. red. 6 martie), ar urma să fie emis ordinul de ministru comun cu noile reguli.

Sorin Cîmpeanu: „Pe baza principiului că școlile se închid ultimele și să deschid primele, pe baza nevoii ca elevii de clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a au nevoie de pregătire pentru examenele naționale, am solicitat înțelegere pentru modificarea scenariilor prevăzute în hotărârea CNSU în așa fel încât, alături de copiii din grădiniță și de elevii din învățământul primar, în localitățile care intră în scenariul roșu să se permită și elevilor din clasele terminale să poată merge cu prezență fizică la școală, pentru a se pregăti în vederea examenelor naționale.

Organismul abilitat să ia astfel de hotărâri pe perioada stării de alertă este Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Acest comitet are în analiza un proiect de hotărâre, care sunt convins că va fi validat cât se poate de curând, în care se prevede că se abilitează ministerele Sănătății și Educației, în vederea modificării ordinului comun, în sensul prezenței fizice la cursuri a elevilor din clasele a VIII-a, la XII-a și a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, indiferent de scenariul în care se află localitatea, desigur fără a depăși pragul de 6 la mia de locuitori, prag de la care știm cu toții se intră în carantină.

În urma discuțiilor cu Ministerul Sănătății ne-am pus de acord, am identificat un numitor comun pe baza unei analize responsabile și urmează ca, de îndată ce vom avea hotărârea CNSU, să redactăm ordinul comun al ministrului Educației și Sănătății. Deci Ministerul Educației a înțeles condițiile impuse de Ministerul Sănătății în scopul asigurării protecției elevilor și cadrelor didactice din perspectivă epidemiologică, drept pentru care vom elabora cât de curând acest ordin comun. Repet, ne-am pus de acord, există consens în elaborarea acestui ordin comun, care va apărea de îndată ce hotărârea CNSU va fi luată.”

Amintim că Bucureștiul a intrat vineri în scenariul roșu, după ce rata de incidență COVID a urcat la 3,05, potrivit datelor publicate de Direcția de Sănătate Publică. Conform reglementărilor în vigoare, scenariul roșu se traduce prin închiderea școlilor gimnaziale și liceelor.

Cîmpeanu declarase mai devreme, tot vineri, că a cerut CNSU să decidă ca elevii din anii terminali să meargă în continuare la școală fizic pentru a se pregăti pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională.

„Bucureștiul, care a trecut în scenariul roșu, are 1.142 de clase terminale, de clasa a VIII-a și clasa a XII-a, luând în calcul o prezență medie de 12-14 elevi pe clasă, rezultă un număr maxim de 15.000 de elevi. 15.000 de elevi raportat la populația Bucureștiului, luând în considerare și faptul că nu necesită însoțitor, pentru că cei de clasa a VIII-a și a XII-a, într-o covârșitoare majoritate, nu necesită însoțitor pentru a merge la școală, considerăm că mobilitatea nu ar crește într-o măsură semnificativă care să afecteze creșterea ratei de incidență”, a spus Cîmpeanu.

Tot astăzi, ministrul Educației a mai precizat la Antena 3 că Bacalaureatul și Evaluarea Națională se vor organiza în format fizic, indiferent de scenariu.

Cîmpeanu a reamintit că a solicitat și „încă nu am ajuns la un acord” ministrului Sănătății ca elevii din anii terminali să vină la școală și în scenariul roșu.

„Evaluarea Națională și Bacalaureatul, fiind examene naționale, nu se organizează pe scenariul verde, galben, roșu, ci sunt naționale. Și așa cum este construit sistemul educațional de acum sunt un punct de inflexiune pentru viitorul oricărui tânăr din acest stat, deci sunt un punct de inflexiune, în ultimă instanță, pentru viitorul acestei țări. 

Se poate asigura posibilitatea de prezență fizică a elevilor din clasele terminale, cu respectarea tuturor normelor sanitare, în așa fel încât acest lucru să nu contribuie la creșterea riscului de infectare peste limitele gestionat

Deci vom insista pentru prezență fizică a elevilor din clasele terminale, chiar dacă în acest moment, recunosc cinstit, încă nu am ajuns la un acord.

Articolul este în curs de actualizare

Foto: gov.ro


3 comments
  1. Deci să înțelegem ca tot sistemul de educație din România așteaptă să afle de la TV deciziile unui ministru, luate în funcție de rata de incidență a Bucureștiului! Ordinele de ministru se scriu în weekend în funcție de ograda capitalei. Ce contează că Timișoara sau Clujul au fost în scenariul roșu de la începutul semestrului! Totul se decide în funcție de situația capitalei. Ce contează dacă sunt școlile din țară pregătite, important e să nu sufere elevii bucureșteni. Incredibil…

  2. Imi pare rau pt ministrul sanatatii, insa da dovada ca e un ministru cu adevarat slab! A cedat in privinta asta, stiind clar ce ne asteapta! Nu-i nimic, asta inseamna ca vom ajunge mai repede la 6 la mie! Evident ca tot populatia o sa fie de vina! Din pacate nu asa te lupti cu coruptia din sistemul de sanatate! Campeanu e mic copil pe linga rechinii aia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Secretar de stat PSD, despre acuzațiile de plagiat la adresa lui Sorin Cîmpeanu: ”Atâta timp cât ţii în funcţie un om care este pătat, îţi faci rău propriului partid / Riscăm să transformăm marele proiect trâmbiţat atâţia ani de zile din România educată în România eșuată”

Bogdan-Radu Bălănişcu, secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a declarat luni în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre acuzaţiile de plagiat la adresa ministrului…
Vezi articolul

Daniel Funeriu, despre proiectele legilor Educației Deca: Legea educației este cea mai importantă lege a unei țări, o operație pe creierul deschis al unei națiuni. Are emitentul autoritatea morală în acest moment și autoritatea politică pentru a propune o astfel de lege?

Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu, în mandatul căruia a fost aprobată Legea Educației nr. 1/ 2011, spune că “principala atribuție a unei legi a Educației este să stabilească un…
Vezi articolul