Învățământul privat autorizat va primi finanțare per elev, cât timp suntem în stare de alertă – a anunțat Turcan, după ședința de guvern

2.845 de vizualizări
Scădere dramatică a numărului copiilor de grădiniță
Scădere dramatică a numărului copiilor de grădiniță
Guvernul a decis astăzi, prin ordonanța de urgență, ca învățământul privat autorizat să primească finanțare per elev, “cât timp suntem în stare de alertă”. Legea educației prevede în prezent că numai copiii din unitățile de învățământ acreditate – nu și cele autorizate, care sunt de fapt prima formă legală de înființare a unei unități particulare – primescă finanțare de la stat, conform principiului “finanțarea urmează elevul”.

La finalul ședinței Executivului din 14 mai, vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că Guvernul a luat decizia “de asigurare a finanțării de bază pentru copiii din învățământul privat autorizat, pentru că aici există o situație în care furnizori privați de servicii educaționale în curs de acreditare și în plin în situație de autorizare nu beneficiau de această finanțare per elev, iar pe perioada criză a fost profund afectat și în felul acesta”.

Cât timp suntem în stare de alertă, ei vor primi aceste finanțare per elev“, a declarat Turcan.

Informații de background

Reamintim că pe 15 martie 2020, după închiderea şcolilor, peste 80 de școli și grădinițe particulare din România au solicitat Guvernului măsuri de sprijin.

Școlile particulare au cerut acordarea prin lege a costului standard per elev și instituțiilor autorizate, nu doar celor acreditate, cum este în prezent. În plus, instituțiile membre în Asociația Școlilor Particulare solicitau oficialilor și scutirea de la plata contribuțiilor (CAS și CASS) pentru o perioadă de 3 luni pentru angajații unităților de învățământ preuniversitar particulare autorizate/acreditate. În caz contrar, vor fi nevoite să concedieze 10.000 de angajați, iar 500 de școli vor dispărea, susținea Asociația în adresa publicată aici.

Pe 11 mai, Asociația Școlilor Particulare din România i-a solicitat chiar pemierului Ludovic Orban să înființeze un post de secretar de stat pentru învățământul particular la nivelul Ministerului Educației, după cum se arată într-o adresă primită de Edupedu.ro.

Reprezentanții școlilor private susțin că sunt 150.000 de elevi în învățământul privat și 19 mii de profesori în cele 1.100 de unități acreditate sau autorizate. Aceștia îi solicită premierului o întâlnire pentru a discuta despre sprijinul pe care Guvernul l-ar putea acorda acestui sector.

Citește și:
Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu
  1. Bună ziua!adică noi părinții mai suntem obligați să plătim taxa școlară pentru perioada in care copiii au stat acasă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Oana Moraru, la lansarea candidaturii lui Vlad Voiculescu la Primăria București: Am un vis, să putem să finanțam școli private care să poată lua, ajutați poate de primărie, clădiri care să acomodeze 500-600 de copii, din care jumătate cu burse

“Am așa un vis: să putem să finanțam niște școli private care să poată lua, ajutați poate de primărie, niște clădiri care să acomodeze 500-600 de copii, din care 300,…
Vezi articolul