BREAKING Salariile profesorilor nu vor creşte anul acesta, „deoarece sunt o serie de alte priorităţi”, anunță Cîmpeanu / Legea prevede majorarea cu 16% de la 1 septembrie, creștere amânată și anul trecut

16.007 vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: gov.ro
Salariile profesorilor nu vor putea creşte după rectificarea bugetară, deoarece sunt o serie de alte priorităţi în sistemul de învăţământ care necesită finanţare, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, după ședința de Guvern de joi. Salariile cadrelor didactice ar fi trebuit să crească cu 16% de la 1 septembrie 2021, după ce creșterea ar fi trebuit să aibă loc la 1 septembrie 2020, dar a fost amânată.      

„Salariile profesorilor nu cred că vor putea creşte după rectificarea bugetară. Avem nevoie de o componentă care să asigure salariile pentru posturile create în plus generate de micşorarea numărului de elevi în clasă, avem nevoie de rectificare bugetară pentru salarizarea personalului din creşe, avem nevoie de creşteri bugetare pentru salarizarea surplusului de personal din grădiniţe, avem nevoie de creşteri pentru acoperirea programului „Masa caldă”, ce am aprobat astăzi, avem nevoie de foarte multe lucruri şi trebuie să prioritizăm aceste creşteri”, a afirmat Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Salariile profesorilor ar fi trebuit să crească cu 16% de la 1 septembrie 2020, după cum anunța Ministerul Educației într-un comunicat de presă. Instituția explica atunci faptul că de la 1 ianuarie 2020 salariile au fost majorate cu 8%, iar ultimele două tranșe de majorare până la grila prevăzută de Legea 153/2017 ar fi trebuit să intre luna viitoare. Rectificarea bugetară a amânat însă acea creștere, cu totul, până în septembrie 2021.

Atunci ministerul spunea că chiar și așa, majorarea tot va avea loc “mai devreme cu un an față de ceea ce s-a decis în Parlament”.

Guvernul amână însă și de data aceasta majorarea.

Vezi aici ce salarii de bază brute ar fi trebuit să ia profesorii, învățătorii și educatorii, conform grilei de salarizare, pe fiecare funcție și grad.

De asemenea, prin Legea bugetului de stat, în 2021, toți salariații din sectorul bugetar ar fi trebuit să beneficieze de o creștere a salariilor cu ¼ din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea nr. 153/2017 pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018. Acestea au fost înghețate.


23 comments
  1. Ca de obicei, noi, profesorii suntem bataia de joc a politicienilor si nu numai, pentru ca si domnul ministru care se spune ca este din sistem face acelasi lucru. Ma intreb cand ni se vor mai mari salariile. Mereu sunt alte lucruri prioritare, salariile profesorilor nu sunt niciodata o prioritate. Singura solutie ar fi sa dam ministerul in judecata, pentru a putea obtine niste drepturi care ni se cuvin. Numai la noi se poate intampla asa ceva: sa fii nevoit sa iti ceri drepturile in instanta! In ce tara traim?! Fantastic! Eu l-as intreba pe domnul ministru urmatorul lucru: cat trebuie sa mai asteptam sa se aplice aceasta lege care este inca in vigoare? Au trecut deja doi ani si se mai amana un an…cel putin. Chiar vi se pare, domnule ministru ca va adresati unor copii, de va bateti in permanenta joc de noi? Sa va fie rusine! Sunteti o rusine a sistemului de invatamant. Habar nu aveti cum este sa traiesti cu 800 de euro pe luna sau chiar mai putin… Ma bucur ca in 32 de ani aproape de la revolutie invatamantul nu si-a pierdut locul (adica ultimul) pe lista prioritatilor guvernului si in primul rand a prioritatilor ministerului. Observ ca va mentineti in linia partidului din care faceti parte, adica sunteti impotriva poporului, luptati impotriva lui si va urmariti mereu propriul interes. Prioritatea dumneavoastra este sa inchideti scoli, sa deformati realitatea pentru a face scoala online, chiar daca acest lucru distruge ceea ce a mai ramas bun in invatamantul romanesc, sa obligati subtil pe profesori sa se vaccineze (nu este obligatorie vaccinarea, dar ii trimiteti pe profesorii nevaccinati sa faca scoala online). Nu stiti ce vorbiti!!! Sigur sunteti profesor universitar sau om de serviciu la gara? Pentru ca in momentul in care eu, ca si cadru didactic, daca stau acasa, copiii care sunt la scoala, in clasa, in timpul acela credeti ca vor face ora? Cred ca nu stiti un lucru elementar si anume faptul ca elevii lasati singuri intr-o sala de clasa isi vor gasi ocupatie si vor crea o atmosfera infernala in scoala. Cine raspunde in ora mea de copiii care nu intra la ora, ci prefera sa stea pe teren? Cine poate preveni stricaciunile din sala de clasa, daca eu sunt acasa si fac “ore online”? Va propun un lucru, domnule ministru: sa veniti o zi in scoala mea, o scoala preponderent roma, si sa predati sase ore sa vedeti si dumneavoastra cum este sa muncesti cu adevarat, pentru dumneavoastra imi dati impresia ca n-ati mai trecut de mult timp printr-o scoala si nu prea mai stiti ce schimbari au avut loc din secolul trecut incoace. Dumneavoastra nu aveti ce cauta in fruntea ministerului, nici macar in invatamant…dar…ma rog…daca din pacate ati aterizat in acest domeniu, tineti-va de respectarea legii si nu de blocarea ei. Dati-ne banii mentionati in lege. Nu vrem nimic mai mult! Sper sa cititi acest comentariu…daca nu, voi avea grija sa ajunga la dumneavoastra cat mai curand.

  2. Sindicatele din învățământ,tot timpul au fost aservite politic.
    Șefii lor sunt acum la putere și au luat decizia de a-și bate joc a N oară de profesori…
    Sindicatele își văd interesul propriu și atât…păcat de indemnizațiile frumoase pe care le ridică luna de lună fără absolut a face nimic pentru cei ce îi plătesc…
    Se știe de către toată lumea,că învățământul este ,a fost și va fi veșnic lasat in moarte clinică…
    Avem pretenții de la profesori,dar nu știm că după 25 de ani de muncă,un profesor bun,abia câștigă 3000 de lei….. rușine….

  3. Mda, dupa douazeci si de ani de vechime in sistemul de invatamant, probabil ca anul scolar viitor va fi ultimul pentru mine. Pur si simplu e penibil s asteptam doar doar se mai indura de noi si ne mai zvarle niste banuti, ca si unor cersetori, barem lor li se dau bani din mila… noua din dispret. Multumesc mi a ajuns, m am saturat!

  4. Cei din guvern au văzut ca tine minciuna cu creșterea salarială. Și dacă a mers prima oară, a mers și a doua oară de ce nu ar merge și a noua oară ?
    Mereu i-am privit pe profesori ca pe niște vite.
    Rumega orice minciuna și accepta orice compromis ptr ca nu au o alta opțiune de profesie, o activitate de rezerva.
    Guvernanții știu ca profesorii nu vor emigra in masa in străinătate cum l fac doctorii.
    Și atunci își bat nic de ei și ii mint anual ca le vor mari salariu.
    Și vitele de profesori cred și chiar așteaptă cu nerăbdare creșterea . Ei și ce sa vezi : vitele societății vor rage puțin de nemulțumire după care vor rumega minciuna de mărire a salariului , mereu in viitor, niciodată in prezent !
    Ce trist esta sa fii vita politicienilor !

    1. Nu emigreaza in masa inca pentru ca sunt in sistem foarte multi in varsta, dar au mai inceput sa plece profesori din sistemul de educatie. In 4-5 ani daca vom ramane tot la coada sistemului bugetar va incepe si la profesori o emigrare in masa. Nu va sta nimeni aici pe salarii de mizerie iar copii nostri sa platesca datorii facute de ei si sa-i tina pe ei pe salarii si pensii speciale astronomice.

      Sindicatele mai au o ultima sansa sa negocieze cum trebuie noua lege a salarizarii.

  5. Sindicatele nu mai merita sa incaseze cotizatia! Si altii au avut mariri anul trecut nu le-au dat tot dar macar sindicatele lor au negociat pentru a primi ceva. Noi stam asa de un an de zile iar sindicatele stau ascunse. Sa nu le deranjeze nimeni pe sindicate!

    1. Dacă pana la 1 Sep sindicatele nu anunță greva generala primul lucru pe care îl fac când ma întorc la munca e să anulez cotizația către sindicat

      1. Si ei am hotarat la fel. Deja toti colegii mei sunt hotarati sa renunte la sindicat, iar unii vor sa plece la altul. Nu se mai poate.

      2. @Ion, baga bo$$ule, nici nu stiu ce dracu ati asteptat de nu ati facut pana acum greva generala… ca doar munca s-a vazut ca v-o faceti admirabil, analfabetismul functional ie dacat 40%… deci va meritati din plin maririle…
        chiar sunt curios daca aveti tupeu sa scoateti capu in piata sa zbierati dupa salarii…

  6. Cu salarii micsorate de un an, cu dispozitive cumparate cu rate si cu inflatie de 5% cum cred guvernatii ca va fi in acest an scolar?

    1. Sindicatele sunt o mizerie. Își tradeaza si isi pacalesc permanent membrii cotizanti. Singura lor activitate vizibila e sa momeasca profesorii cu bonuri de 50 de lei de doua ori pe an.

  7. Văd o frumusete de prelată (batista este prea mică) pusă pe țambal. Si nu e bine. Când oamenii nu mai au curaj să spuna ce îi nemultumeste inseamnă ca se simt pe cont propriu și acționează ca atare! ”Scapă cine poate!”
    Solutia amintita este folosită de refugiații din zonele de criză. Acum se intamplă in Afganistan! Dar in Romania, de ce? Deoarece alesii nostrii nu sunt acolo pentru noi, ci pentru ei! Peste 6 milioane de români sunt peste granite! Jumătate din forța de muncă în putere și-a luat lumea în cap, văzând că Romania nu le oferă un viitor! Românii nu sunt o prioritate pentru România! Profesorii nu sunt o prioritate! Pot fi mintiti, iar și iar, iar legile sunt un instrument pe care politicienii iși șterg pantofii! Daca nu ar fi asa, cum se explica ca prevederi ale unei legi organice, precum cea a educației, in vigoare de peste 10 ani, nu s-au aplicat niciodată! 6% vă spune ceva? Viitorul țării este prea scump pentru guvernanți! De aceea românii au plecat și vor continua să plece! Cei care ne conduc consideră ca au ajuns acolo pe persoană fizică, pentru ei și ai lor!
    Noapte bună, România!

  8. Sindicatele dorm……….Ne meritam soarta ! Suntem cei mai multi bugetari ! Tot inainte ! Sunt curios daca apare ,,,,,,,,,,,,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Profesorii au „multe lucruri de făcut de acum înainte. Dacă noi nu putem, cine va putea? Profesorii contează” și au „privilegiul de a lucra cu cetățenii viitorului” – mesajul finaliștilor Global Teacher Prize 2023 pentru cadrele didactice din lumea întreagă

A fi profesor este un lucru greu, dar și o mare onoare, care, totodată, poartă o mare responsabilitate – aceea de a „lucra cu generațiile viitoare, cu cetățenii viitorului”, afirmă,…
Vezi articolul

„Mutarea activității didactice în online a scos la iveală diferite atitudini incalificabile ale unor profesori” – Horia Onița, președinte ANOSR. „Nu ți se pare că ești penibilă?” – reacția unui profesor la adresa unei studente care a folosit apelativul „domn’ profesor” în loc de „domnule profesor”

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) semnalează faptul că în perioada desfășurării online a activității didactice, pe platformele de socializare a fost dezvăluită atitudinea nepotrivită a unor cadre…
Vezi articolul

VIDEO FOTO În jur de 12 mii de profesori și angajați din Învățământ au protestat vineri la București / Protestul început la Piața Victoriei și continuat la Cotroceni s-a încheiat / „România needucată”, sub Iohannis-Deca, aruncată la gunoi / „Îndrăznim!” / „Bac, Capacitate – cu nepalezi organizate!”

Angajații din Învățământ au protestat vineri, 9 iunie, în București, începând din Piața Victoriei, unde s-au adunat de la orele 11.00, continuând cu un marș și cu noi manifestații în…
Vezi articolul