BREAKING „Nu suntem la piață și, ca atare, nu operăm cu oferte, nici măcar la mall“, spune Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre noile solicitări ale sindicatelor, în timp ce anunță că Executivul va aproba ceea ce le-a oferit acum două zile și profesorii au refuzat: bani de cărți și prime, în loc de majorări ale salariilor

Foto: Gov.ro

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că decizia coaliției de guvernare a fost să aplice promisiunile făcute la întâlnirile trecute cu sindicatele. Gestul sfidează cel mai mare miting din Educație din ultimii 18 ani, care a avut loc joi în Capitală, cu participarea a 15.000 de profesori și angajați din școli.

„Aici nu suntem la piață și, ca atare, nu operăm cu oferte nici măcar la mall“, a declarat Dan Cărbunaru la briefingul organizat joi seara la Palatul Victoria, după ce a fost întrebat de ce Guvernul prezintă tot oferta făcută cu o zi în urmă, în condițiile în care aceasta a fost respinsă de sindicate și acestea au solicitat o creștere cu 25% a tuturor salariilor din Educație.

Cele mai importante declarații:

„Decizia Coaliției de Guvernare care va fi implementată mâine dimineață vizează închiderea ridicării la nivel maxim pentru veniturile personalului nedidactic a anexei 8 din Legea 153/2017, o masura care vizeaza 55 de mii de oamenii – 9% crestere.

O prima in iunie si una in octombrie de 500 de lei – pentru personalul nedidactic

Pentru 220 de mii de profesori si personal didactic auxiliar – in iunie primă pentru cariera didactică de 1.000 de lei, a doua in octombrie cu 1.500 de lei“.

Discuțiile inițiale care s-au purtat în cursul săptămânii trecute cu reprezentanții sindicatelor vizau majorarea veniturilor personalului nedidactic din anexa opt, la care se adăuga nevoia evidentă de a trata cu prioritate situația debutanților din sistemul educațional.

Unde s-a discutat inițial de această formă de stimulare de premiere atât pentru dumnealor, cât și pentru cei care predau, care lucrează în zone defavorizate, cu un stimul în valoare de 1.000 lei, iată că am ajuns la extinderea acestor formule care vor purta această formă de premiere pentru cariera didactică pentru întreg personalul didactic 220.000 de oameni, care vor primi în total 2.500 lei. Desigur, în paralel, așa cum deja am anunțat, continuând demersurile pe care Guvernul le face pentru a prezenta public și a lansa în discuțiile cu sindicatele și cu toți cei interesați tot ceea ce ține de nou aprile de salarizare. După ce mâine, în condițiile în care anexa 8 este închisă, practic, formele care permit, cel puțin pentru sistemul de din educație, majorări salariale, se va fi epuizat.

Ca atare, este evident necesar ca noile creșteri, noile majorări, așteptate pe bună dreptate de cei din sistemul educațional, să intre în cadrul noii legi a salarizării, care va avea în regim de urgență, devansat față de termenul fixat în cadrul PNRR pentru finalul acestui an decembrie anul curent, în 15 iulie urmând a fi prezentat public și lansat în dezbatere și în analiză pentru a găsi cele mai bune formule, astfel încât, cu prioritate, cei care lucrează în educație să-și regăsească statutul, atât din perspectiva poziției în grilă, cât și din perspectivă financiară, mult mai aproape de ceea ce cu toții ne dorim pentru societatea noastră.

Aceste demersuri, aceste eforturi care care se fac vor fi dublate de faptul că în la data de 1 septembrie, când Parlamentul României își reia activitatea, discuțiile pe noua lege a salarizării să fie purtate cu celeritate pentru a adopta cât mai curând și să avem siguranța că la 01/01/2024 profesorii, educatorii, toți cei care lucrează în sistemul educațional să aibă deja obținute, garantate și date în plată noile drepturi salariale care se vor regăsi în noua lege a salarizării.

Între timp însă, aș vrea să vă prezint o serie întreagă de noi drepturi pe care legile educației care vor intra în vigoare de la 1 septembrie le vor aduce atât pentru cei care lucrează în învățământul preuniversitar, cât și pentru cei care lucrează în învățământul universitar (…).

Reporter: Această ofertă este aceeași ofertă ca în această dimineață, oferta Guvernului, revendicările sindicaliștilor s-au schimbat puțin. Cât mai este dispus Guvernul să discute, să aibă dialog cu acești sindicaliști în timp ce elevii sunt acasă?

Știți, aici nu suntem la piață și, ca atare, nu operăm cu oferte, nici măcar la mall. Guvernul României prezintă măsurile pe care le poate lua, având o susținere financiară verificată, asigurată, consistentă, relevantă. Aș aș putea, dacă dori, să fac trimitere și la alte măsuri, poate din alte registre, de măsuri pe care acest Guvern și le-a asumat în perioade foarte complicate și care au fost la un moment dat interpretate sau discutate. Să spunem, în momentul în care prețul la pompă se spunea în presă, risca să ajungă spre 11, spre 12 lei. Eram departe de a fi ajuns acolo, dar se discuta despre chestiunea aceasta.

Guvernul a intervenit cu acea compensare a prețului la pompă, a ajutat la calmare a pieței, a fost o măsură temporară, e adevărat, care a avut nevoie de o resursă financiară în spate, pe care Guvernul și-a asumat-o împreună cu operatorii de pe piață și care a funcționat în momentul în care tăvălugul creșterii facturilor la energie, la gaze naturale a lovit și țara noastră. Cu o putere de cumpărare în creștere, dar mai mică decât în alte state europene, Guvernul a venit cu măsuri rapid, atât în sprijinul populație, cât și în sprijinul economiei, ajutând să treacă acel val și reușind într-o formă predictibilă și sustenabilă, prin dialog cu toți actorii, să protejeze cetățenii vulnerabili și să ofere companiilor posibilitatea de a respira și de a-și reveni.

Așa am reușit să obținem o creștere economică printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană anul trecut și tot așa reușim în acest an să menținem România pe un curs de creștere economică, într-un context de stabilitate care ne permite astăzi să discutăm despre majorări de venituri cu o anumită limită, care este generată de marja în care ne mișcăm și acest lucru ne permite în acest moment să continuăm dialogul cu reprezentanții sistemului educațional cu bună credință, cu argumente, cu resurse concrete pentru a debloca această situație.

În legătură cu ceea ce spuneați privind situația elevilor, vă reamintesc, în paralel, Guvernul României a avut un dialog continuu și susținut, de la cel mai înalt nivel până la nivel tehnic, cu reprezentanții sindicatelor din educație pentru a evita blocajul în care, din păcate, am ajuns acum, sau cel puțin de a surmonta, dar în paralel, am avut întâlniri cu reprezentanții asociațiilor de părinți, cu reprezentanții elevilor. Au venit în fața dvs. încă de marți și am prezentat extrem de transparent preocuparea noastră comună de a aduce cât mai repede copiii și tinerii noștri în clase, împreună cu profesorii lor, cu educatorii lor, cu învățătorii lor.

Ceea ce vreau să vă spun este că problema cu care ne confruntăm acum și care este extrem de reală, are această nevoie de soluționare, are nevoie de deblocare și suntem conștienți că principalul beneficiar al sistemului de educație, care este elevul, care este copilul din România, copiii noștri, Ei sunt cei care suferă în această perioadă. Am spus și voi repeta acest lucru în mod special, copiii care astăzi ar trebui să se pregătească pentru examenele din clasa a 8-a pentru a intra la liceu sau pentru bacalaureat și intrarea în facultate. Astăzi nu pot. Mulți dintre ei, mult prea mulți dintre ei nu pot să-și continue pregătirea, nu pot intra la ore, nici profesorii lor nu îi pot întâlni.

După o perioadă de 2 ani de zile în care pandemia oricum afectat substanțial și nu doar în România, peste tot, acolo unde, din rațiuni de sănătate publică, procesul educațional a fost mutat online s-a oprit, s-au suspendat. Toate aceste perioade au generat o serie întreagă de probleme pe care fiecare zi în plus petrecută în afara clasei, cu siguranță le vom vedea crescând și suntem conștienți de acest lucru. De aceea ne vedem zilnic, de câte ori se poate, de câte ori este nevoie, cu liderii sindicatelor din sistemul educațional, care cunosc cel puțin la fel de bine ca și noi situația generată de greva pe care au inițiat-o, conștienți fiind că doar prin dialog, doar prin negociere putem să găsim o soluție și nu prin blocarea procesului educațional, cum, din păcate, iată, se întâmplă de 4 zile în România.

Articol în curs de actualizare

Citește pe același subiect și:
Sindicatele din Educație, după o nouă rundă de negocieri: Greva continuă. Am cerut creșterea cu 25% a salariilor până în decembrie, iar din ianuarie să se aplice grilele cu 60%. Miniștrii au timp să calculeze până mâine
Nu va fi înghețat anul școlar, în cel mai rău caz se vor amâna examenele cu 1-2 săptămâni. Este un risc mic comparativ cu riscul mare de colaps al sistemului de educație – spune Ariana Dudună, președinta Asociației Elevilor din Constanța
Președintele Iohannis dojenește sindicatele că “cer întotdeauna foarte mulți bani” și “n-au constatat că s-au adoptat legile Educației” / Copii aduși din Brașov i-au cântat “O lume minunată”, în ziua când la București 15.000 de oameni au participat la protestul profesorilor
Ciucă le transmite profesorilor că România e fruntașă la creșterea economică, dar nu poate să le dea mai mulți bani
Iohannis anunță amânarea rotativei guvernamentale: Nu se va face în timpul grevei din educație
VIDEO FOTO „Voi sunteți de vină, Școala e-o ruină!” – Peste 15.000 de profesori au protestat astăzi în București, iar sute de elevi li s-au alăturat în marșul de la Piața Victoriei și până la Parlament. Marți, un nou protest
VIDEO FOTO Protest al profesorilor în Deva. Peste 500 de profesori au lăsat pixuri în faţa Prefecturii: Pixul, stiloul sunt simbolurile muncii noastre. Le depunem ca semnal de neputinţă / Oferta Guvernului poate fi considerată ca un ajutor social. Nu vrem să fim asistaţi social
Prima companie care cere salarii mai mari pentru profesori. Mihai Boldijar, directorul Grupului Bosch în România: Trebuie încurajați angajații din Învățământ cu venituri lunare mai atrăgătoare
BREAKING Guvernul a invitat din nou sindicatele la negocieri, joi, la ora 16. Șeful negociatorilor e tot secretarul general Marian Neacșu, nu premierul Ciucă
BREAKING Sindicatele din educație anunță pentru marți un nou marș, de la Guvern spre Palatul Cotroceni, de la ora 11:00. Până atunci, greva profesorilor continuă – spune FSLI
Președintele Klaus Iohannis către un grup de elevi de la liceul Brukental, după ce a făcut o poză cu ei: “Vedeți, până și greva are ceva avantaje”
Mesaj dur al sindicatelor din educație, pentru miniștrii Guvernului Ciucă: Nu ai soluții, scrie-ți demisia! Toți colegii mei vor depune astăzi, în Piață, un pix pentru fiecare membru al cabinetului
Mesaj pentru președintele Iohannis, la protestul profesorilor: “Scham! (Rușine!)” / Atitudine “rușinoasă și lipsită de demnitate și respect” față de profesori și față de viitorul copiilor
Profesoara Carmen Iohannis, care nu face grevă, cataloghează protestul colegilor săi drept „eveniment politic”. Soția lui Iohannis a ieșit cu elevii în fața Colegiului Brukenthal pentru a face o poză cu președinții Germaniei și României: „Nu am venit aici să discutăm evenimente politice”
Mai mulți profesori din Buzău au boicotat discursul lui Marcel Ciolacu ținut de Ziua Eroilor / „Vrem demnitate” – solicitarea cadrelor didactice
FOTO VIDEO Elevi și copii au venit la protest pentru a-și susține profesorii, iar mai mulți copii au ieșit din parcuri, pe Calea Victoriei, să îi salute pe profesorii plecați în marș: Elevii sunt cu voi!” / „Vrem majorări!” / „Luptăm pentru dreptate”
“No brain, no future”. Mesajul unei profesoare participante la protest, pentru elevii ei: Sper că ai noștri copii vor realiza că trebuie să lupte pentru drepturile lor, eu lupt în primul rând pentru ei
VIDEO La protestul profesorilor au venit și elevi / Se strigă ”Elevii sunt cu voi!” în Piața Victoriei
Câțiva profesori protestează în Sibiu, în timp ce familia Iohannis se pregătește să viziteze Colegiul Brukenthal / Pe tricoul unui protestatar scrie ”Nu vă vedem din Sibiu”, cu aluzie la absența protestatarilor de altădată
Mărturiile profesorilor de la protestul din fața Guvernului: „Situația învățământului a degenerat, nu este doar despre bani” / „Sunt aici pentru a-mi putea privi elevii în ochi și atunci când le vorbesc despre 1 decembrie, despre eroi naționali, când le predau orele de istorie, să simtă pasiunea și că eu nu aduc doar vorbe goale”
BREAKING Sindicatele din Educație refuză oferta Guvernului: Acțiunea de protest va continua, anunță liderul sindical Marius Nistor / Hăncescu: Guvernul trebuie să răspundă în fața elevilor și părinților pentru ceea ce urmează
Președinții Iohannis și Steinmeier vizitează Colegiul Național Brukenthal din Sibiu, unde Iohannis are blocat un post de profesor din anul 2000 / În plină grevă a profesorilor, copiii au fost aduși de acasă special pentru eveniment
ULTIMA ORĂ Calendarul pentru admiterea la liceu 2023 a fost modificat. Termenul contestațiilor la probele de aptitudini și de limbă străină a fost decalat. Recomandările pentru elevii romi și pentru cei cu cerințe educaționale speciale se depun la școală până pe 15 iunie
Gest sfidător al Guvernului Ciucă. Dan Cărbunaru a prezentat astăzi aceeași ofertă de aseară, în timp ce mii de profesori protestau în stradă, respingând-o: Salariile profesorilor vor crește doar când este definitivată legea salarizării
Vasile Dâncu, PSD: Cu siguranță se vor găsi bani pentru profesori. De data aceasta eu cred că sindicatele nu vor mai ceda și va trebui ca Guvernul să reprioritizeze / Nu se poate ca salariul unui procuror să fie de 4 ori mai mare decât al unui profesor
Document al Comisiei Europene: Munca de profesor în România se confruntă cu provocări semnificative, iar salariile scăzute au redus atractivitatea profesiei / Creșterea calității învățământului presupune să se lucreze în primul rând cu cadrele didactice existente
Document al Comisiei Europene: Munca de profesor în România se confruntă cu provocări semnificative, iar salariile scăzute au redus atractivitatea profesiei / Creșterea calității învățământului presupune să se lucreze în primul rând cu cadrele didactice existente
Vasile Dâncu: Îmi pare rău că Ligia Deca a acceptat cel mai mic buget din istoria României post-revoluționară
Ligia Deca, fără nicio reacție când lângă ea secretarul Guvernului a invocat în mod mincinos PNRR-ul că ar bloca creșterile de salarii în Educație / Deca, în urmă cu 2 săptămâni: Voi lupta pentru ca profesia de dascăl să fie respectată, inclusiv din punct de vedere al salarizării
“Oferta finală” completă a Guvernului “în numele actualului și viitorului prim-ministru”, în a treia zi de grevă generală în învățământ – document
Președinta Consiliului Național al Elevilor, Miruna Croitoru, îi acuză de analfabetism funcțional pe „cei care acuză reprezentanții elevilor și părinților că recită argumentația Guvernului în delicata problemă a grevei profesorilor“ / Doi foști președinți ai CNE și mai multe asociații de elevi au criticat apariția sa la Guvern
Cum a mințit secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, că PNRR nu ar permite creșteri de salarii sau sporuri pentru profesori, aflați în grevă generală: Guvernul și Parlamentul au mărit constant în 2023 veniturile diferitelor categorii de bugetari
BREAKING Greva generală în școli și grădinițe continuă și joi, până acum mesajele care vin sunt de respingere a ofertei Guvernului care nu prevede nicio majorare salarială, anunță liderii sindicali din educație / Nistor: La ora 12 vom da un răspuns clar
Exit mobile version