Călătorie gratuită în jurul Lunii pentru 8 civili cu SpaceX, plătită de un miliardar japonez – VIDEO. Peste 2.000 de români s-au înscris. Fizicianul Claudiu Tănăselia: Misiunea se poate realiza tehnic, în 1968, astronauți NASA au făcut ocolul Lunii

2.272 de vizualizări
Peste 2.000 de români s-au înscris deja la concursul pentru selecția a 8 oameni care vor merge peste doi ani în misiunea dearMoon în jurul Lunii cu nava „Starship” dezvoltată de compania lui Elon Musk, SpaceX. Toate locurile din navă au fost deja cumpărate de miliardarul japonez Yusaku Maezawa, care a anunțat pe 3 martie că va oferi 8 locuri gratuite pentru opt persoane care trebuie să îndeplinează două criterii principale: să aibă spirit de artist în orice domeniu activează și să contribuie activ pentru o lume mai bună, să își ajute semenii, iar această misiune, care este o premieră istorică fiindcă participă civili, să îi inspire pe cei opt să contribuie într-un mod și mai creativ și relevant omenirii când se întorc pe Pământ. Cât despre sine, Maezawa spune că își dorește ca această misiune să îl ajute să înțeleagă mai bine cât de mici și insignifianți suntem, de fapt, ce șansă incredibilă am avut să existăm pe Pământ și datoria fiecăruia dintre noi să contribuim pentru o lume mai bună.

Contactat de Digi24, fizicianul Claudiu Tănăselia, unul dintre românii care s-au înscris în concursul lansat de miliardarul japonez, a spus că misiunea este una realizabilă, NASA a trimis o misiune Apollo în jurul Lunii în 1968.

„Miliardarul a spus că și-ar dori mai mult să fie artiști care să ajungă în jurul Lunii și să creeze acolo opere de artă, așa încât nu cred că mă încadrez la acest criteriu. Criteriile nu au fost încă specificate foarte clar, de asta el a dat anunțul, iar oamenii se înscriu. Înscrierile continuă până pe 14 martie, așa că se mai pot adăuga și alți participanți. Am înțeles că prin luna mai vor fi confirmate persoanele care vor lua parte la această călătorie, sau primii care vor începe antrenamentele probabil. 2023 este totuși un an avansat de SpaceX și de Maezawa, dar se pare că este o dată cam optimistă pentru că acea navă cu care ar trebui să zboare echipajul în jurul Lunii încă este în faza de prototip.

În ultimele luni am văzut vreo trei astfel de prototipuri care s-au ridicat până la 10 km altitudine, după care s-au prăbușit pe Pământ, deci nu suntem foarte siguri că cei care sunt selectați vor merge până la Lună, dar așteptăm în continuare noutățile din partea SpaceX, încă nu știm cât ar costa această călătorie, nu au fost făcute publice detaliile dintre SpaceX și Maezawa, dar probabil că ea se ridică la câteva sute milioane de dolari.

Nu este o misiune ieșită din comun, se poate realiza tehnic, trebuie doar să se pună la punct detaliile cu privire la Starship și, atenție, nu este o misiune pe suprafața Lunii, doar un ocol în jurul Lunii, la fel cum a fost misiunea Apollo din 1968. Așadar, nu este chiar atât de dificilă din punct de vedere tehnic pentru că până în 2024 – 2025, NASA vrea să se întoarcă pe Lună cu echipaje de astronauți care să pună efectiv piciorul pe Lună, nu doar să o ocolească așa cum își dorește Elon Musk, dar este un pas important pentru deschiderea spre publicul larg a spațiului cosmic.

Eu m-am înscris de curiozitate, pentru că în momentul acela am văzut și câți români s-au înscris și erau puțin peste 100 de persoane în fața mea, acum suntem vreo 2000 de români înscriși. Eram curios cum se desfășoară această campanie, care sunt următorii pași și la care criterii nu mă înscriu.

Citește și: Surse: Inspectoratele școlare au fost eliminate din procedura de stabilire a școlilor care fac ore remediale. Școlile pot să organizeze cursurile cu elevii fără aprobare de la inspectorat – DOCUMENT

Este importantă misiunea pentru că iată, avem miliardari care sunt gata să finanțeze astfel de proiecte  ieșite din comun, sunt bani care ajung la SpaceX, sunt bani care ajung în dezvoltarea de noi tehnologii, folosiți în inovare și deja SpaceX este o companie atipică pentru tehnologia aeronautică, deja a revoluționat cumva această industrie și continuă să o facă având sprijinul miliardarilor excentrici printre care se numără și Elon Musk.

În plus, publicul larg află despre astfel de misiuni și încet, încet începe să ia parte la ele. O misiune, mult mai serioasă decât asta, va fi o misiune la sfârșitul anului, Inspiration4 se numește, la care vor lua parte tot așa persoane private, care nu au avut până acum parte de antrenament specific astronauților și care vor ajunge pe orbită în jurul Pământului și deja au anunțat doi membri din echipaj. Așadar, pas cu pas, publicul larg începe să ia parte la aceste activități”, a declarat Claudiu Tănăselia pentru Digi24.

Mai jos, video-ul în care Maezawa și Musk au anunțat misiunea dearMoon pe 3 martie pe care l-am tradus pentru cititorii Edupedu:

Yusaku Maezawa:

„În urmă cu doi ani am făcut primul anunț în legătură cu proiectul dearMoon și astăzi am o veste importantă de împărtășit cu voi: vă invit să faceți parte din misiunea dearMoon. Vor merge cu mine în spațiu opt oameni din toate colțurile lumii. În total, vor fi în jur de 10-12 oameni, iar misiunea este planificată să aibă loc peste doi ani, în 2023. După cum știți, vom ajunge pe Lună cu nava „Starship”, care se află în dezvoltare acum la SpaceX.

Ne va lua trei zile ca să ajungem până la Lună și să facem ocolul ei, apoi alte trei zile până ajungem înapoi pe Pământ. Eu voi plăti pentru toată misiunea, am cumpărat toate locurile din navă.

De ce am invitat opt oameni din toată lumea? În urmă cu doi ani am spus că aș vrea să invit artiști din toată lumea să vină cu mine, acesta a fost planul inițial, dar în timp a evoluat. M-am gândit la înseamnă artiști. Cântăreți? Dansatori? Scriitori? Pe măsură ce mă gândeam la asta, devenea tot mai ambiguu. Am ajuns la concluzia că orice persoană care realizează ceva creativ poate fi numită artist. De aceea vreau să ajung la un public cât mai divers, să dau oportunitatea aceasta de călătorie mai multor oameni din toată lumea.

Sunt două criterii: în primul rând, orice activitate ai avea, dacă ajungi în spațiu, mi-aș dori ca atunci când te întorci, experiența aceasta să te determine să ajuți societatea și alți oameni. Vreau să vă întrebați: sunteți satisfăcuți cu ceea ce faceți acum sau puteți contribui cu mai mult, cu mai bine? Dacă ai această mentalitate, te rog să mi te alături. În al doilea rând, trebuie să fiți deschiși și capabili să susțineți alți membri ai echipajului care au aspirații similare. Acestea două sunt criteriile cheie pentru selectarea membrilor echipajului. (…)

De ce vreau să mă duc în această misiune? În primul rând de curioazitate, vreau să văd ceva ce nu am văzut niciodată în al doilea rând vreau să îmi amintesc cât de frumoasă este planeta noastră, așa îmi exprim recunoștința pentru Pământ, planeta pe care o numim casă.

Nu în ultimul rând, prin această misiune vreau să îmi reamintesc cât de mic și insignifiant sunt, de fapt, cât mai am de învățat, cât de mult mai trebuie să muncesc pe lume și cât de mult pot ajunge să cresc spiritual. Da, îmi este un pic frică, dar sunt mult prea curios și am încredere în Elon Musk și echipa lui de la SpaceX. (…)

Vreau ca oameni din diverse domenii să mi se alăture, nu contează profesia, ci mentalitatea de a-și ajuta semenii și a contribui pentru societate, de a duce puterea creativă la următorul nivel”.

Elon Musk:

„Misiunea dearMoon va fi primul zbor privat comercial dincolo de orbina Pământului. Prin ceea ce face Maezawa, oferind locuri gratuite pentru opt artiști, cred că misiunea aceasta se va transforma în ceva ce va inspira pe toată lumea. Sunt destul de sigur că până în 2023 vom ajunge cu „Starship” de mai multe ori pe orbita Pământului și nava va putea transporta în siguranță oameni până atunci. Va fi o misiune istorică, interesantă, deosebită și inspirațională.”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
meditații în perioada în care școlile au fost închise

Orientarea școlară a copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) în funcție de 4 niveluri de sprijin, CJRAE și unitățile de învățământ special ar urma să asigure educația acestora în toate grădinițele, școlile și liceele, de masă sau speciale – proiectul legii Deca

Există mai multe modificări care privesc copiii cu CES (cerințe educaționale speciale) în proiectul legii învățământului preuniversitar: 4 niveluri de sprijin, adaptarea curriculumului și servicii complementare în funcție de cele…
Vezi articolul

Educația și teatrul: Copiii bruscați de educatoare să facă liniște în sală nu pot răspunde creativ în relație cu actorii – Adrian Tibu, Festivalul Tânăr de la Sibiu

Copiii împrumută din atitudinea educatorului, atunci când sunt aduși la teatru cu școala sau cu grădinița. Dacă profesorul “e o persoană deschisă și prietenoasă, vor răspunde liber și creativ, chiar…
Vezi articolul