Carne păstrată impropriu și probleme de igienă la Cantina studențească a Universității București, descoperite de Direcția pentru Siguranța Alimentelor

1.660 de vizualizări
Cantina studențească de la Facultatea de Drept a Universității București are mari probleme de igienă, potrivit Direcției pentru Siguranța Alimentelor. Autoritatea informează că inspectorii au confiscat 101 kilograme de piept de pui, ca “urmare a deficiențelor privind schimbarea stării termice”. “De asemenea, pentru deficiențele de igienă a spațiilor, utilajelor și ustensilelor de lucru folosite, a fost acordat un termen de remediere de 30 de zile”, precizează Direcția, la sesizarea unui student.
  • Edupedu.ro a solicitat Universității din București să comunice măsurile pe care le ia pentru a se asigura că nu pune în pericol sănătatea studenților, dar și care sunt cauzele condițiilor improprii din cantina studențească
  • Răspunsul Universității din București, aici: Sănătatea studenților și a profesorilor care mănâncă la cantina Universității din București nu este pusă în pericol, anunță purtătorul de cuvânt al instituției de învățământ superior. În răspuns la solicitarea Edupedu.ro, Mirabela Amarandei spune că Universitatea “a cerut recent unui laborator independent efectuarea de teste de sanitație asupra veselei și a ustensilelor de bucătărie”, “iar buletinul de analize microbiologice arată clar că nu există probleme legate de siguranță sanitară”.
Andrei Nicolae Popa / Foto: Facebook Andrei Nicolae Popa

Student în anul II la Facultatea de Drept a Universității din București, Andrei Nicolae Popa a scris pe pagina sa de Facebook că “foarte mulți studenți de la Facultatea de Drept mi-au trimis în ultimele luni poze cu mâncare stricată de la cantină (carne de pui sau porc care aveau o culoare ciudată) sau îmi spuneau că e ciorba acră sau cartofii miros a putregai”.

Studentul explică faptul că a sesizat Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor București (DSVSA București) “și aceștia mi-au confirmat cele semnalate de mine și colegi:
– neasigurarea sau întreruperea lanțului frigorific, la 101 kg piept de pui dezosat fără piele, refrigerat, în cazul produselor refrigerate sau congelate;
– deficiența de igienă a spațiilor, utilajelor și ustensilelor de lucru folosite”.

Răspunsul DSVSA București la sesizarea studentului:

 

În prezentarea campusului, Universitatea din București scrie pe site-ul oficial al instituției: “Cantina Universității din București este situată în campusul Facultății de Drept, în cadrul Căminului Mihail Kogălniceanu și oferă studenților zilnic preparate de bună calitate și mereu proaspete, într-un meniu bogat, dar accesibil tuturor”. Sursa

Andrei Nicolae Popa spune că Universitatea din București este “la a 4-a amendă contravențională în mai puțin de 3 luni, toate date pentru încălcări grave ale normelor de igienă, sănătate publică și siguranța alimentelor, fapte și acte de natură a pune în pericol viața și sănătatea studenților și cadrelor universitare”.

Amintim că Universitatea din București a mai fost amendată cu 15.000 de lei de către Direcția de Sănătate Publică, în octombrie 2018, pentru mizeria din cămine. De asemenea, DSP a suspendat activitatea din căminul studențesc din Fundeni al Universității, pe care l-a redeschis apoi pe 18 octombrie după ce inspectorii au “constatat remedierea deficiențelor”. Informațiile au fost comunicate de către DSP studentului Andrei Nicolae Popa, care a sesizat autoritatea.

UPDATE 19 DECEMBRIE: UNIVERSITATEA ANUNȚĂ CONCLUZIILE UNUI NOU CONTROL ANSVSA

  • UPDATE 19 decembrie: Reprezentanții Universității din București au declarat Edupedu.ro că au avut în această dimineață un nou control ANSVSA, ca urmare a unei noi sesizări, iar concluziile au fost următoarele: Cantina din Mihail Kogălniceanu “recepționează materia primă de origine animală și nonanimală din unități controlate / înregistate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, produsele fiind însoțite de documente ce atestă proveniența, calitatea și salubritatea acestora; la control nu s-au identificat produse alimentare (materie primă sau preparate) cu termen de valabilitate expirat sau cu modificări organoleptice. – se mențin măsurile din PVC nr 670/14.12.2018 prin care trebuie să efectuăm lucrările de amenajare anuntate” în urmă cu o zi.

Citește și:

Foto: www.unibuc.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Legea privind educația pentru sănătate începând cu clasa a VIII-a, ce prevede programe pentru prevenirea “contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”, cu acordul părinților – promulgată de președintele Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea ce prevede ca în școli să se deruleze, din clasa a VIII-a, numai cu acordul scris al părinților, „programe de educaţie pentru sănătate,…
Vezi articolul

LISTA Ministerul Educației a ales cele 329 de școli care vor pilota testarea standardizată până la finalul anului școlar 2021-2022, pentru elevii tuturor claselor, mai puțin cele din anii terminali

Potrivit ordinului de ministru publicat în Monitorul Oficial, vineri, seara “la nivelul fiecărui județ/sector al municipiului București, pilotarea evaluării standardizate se va organiza în câte 7 unități de învățământ, incluzând…
Vezi articolul

Primarul Timișoarei a lăsat Inspectoratul Școlar fără internet în zi de simulare de BAC și înscriere în clasa pregătitoare. Inspectorul general: Și linia de backup este tăiată

Primarul din Timișoara a lăsat inspectoratul Școlar Județean fără internet, în zi de simulare a examenelor de Bacalaureat și de înscrieri la clasa pregătitoare. În plus, “mâine este o zi…
Vezi articolul