Un conferențiar de la Universitatea Al. I. Cuza din Iași, Dan Lupu, editor al unui jurnal academic de Drept-Finanțe, a modificat articolele a peste 200 de autori pentru a-și plasa propriile lucrări în bibliografiile acestora, scrie Emilia Șercan pentru Pressone.ro. El și-a crescut, astfel, reputația academică, iar printre articolele sale incluse în citările fictive, în publicația unde figura ca editor-șef fostul rector Tudorel Toader, se numărau unele care îi aveau drept coautori pe rectorul actual al UAIC, Liviu George Maha, dar și pe secretarul de stat din Ministerul Educației, Gigel Paraschiv. Universitatea anunță, luni, într-un comunicat de presă, că acest caz va fi analizat de comisia de etică, că a fost decisă readucerea lucrărilor afectate în starea inițială și că Dan Lupu nu mai e editor al revistei respective, dar nici al Comisiei de etică a UAIC.
- Comunicatul de presă al UAIC – integral mai jos
Pressone relatează că, după ce a aflat că situația de la publicația „Journal of Public Administration, Finance and Law” (JOPAFL) e investigată de presă, Dan Lupu a declanșat o operațiune de „mușamalizare”: a șters de pe site toate edițiile publicației, apoi a eliminat toate inserțiile frauduloase din 184 articole (din perioada 2020-2024), apoi a reîncărcat edițiile revistei pe site.
Potrivit sursei citate, Dan Lupu „a introdus 280 de citări fictive ale unor lucrări proprii sau semnate în co-autorat, în aproape 200 de articole științifice, semnate de universitari din 22 țări, fără știrea acestora”. La Jurnalul menționat, din echipa administrativă fac parte aproape numai angajați ai Facultății de Economie și Administrația Afacerilor, unde Dan Lupu este conferențiar.
- Pressone precizează că a declanșat investigația pornind de la un mesaj de la un autor nigerian care a reclamat frauda, fiind contactați ulterior circa 100 de alți autori.
Potrivit publicației, în perioada în care s-a desfășurat frauda, Jurnalul era condus de profesoara Mihaela Onofrei, fost prorector care a condus universitatea cât fostul rector Tudorel Toader a fost ministru al Justiției. Iar Tudorel Toader figura ca editor-șef din 2014, dar este citat spunând că „eu, personal, nu m-am ocupat de această revistă sub nicio formă, nici de consiliere, nici de a face ceva concret și nici nu există vreun accept scris, vreo formalizare a acestei poziții ale mele în boardul revistei”. Numele lui a fost înlăturat de pe site-ul publicației pe 25 februarie, „la scurt timp după ce unul dintre autorii străini a semnalat frauda printr-un email, trimis jurnalului”.
- Pressone precizează că Mihaela Onofrei nu a răspuns apelurilor și „surse din cadrul UAIC susțin că aceasta și-a dat demisia din poziția de coordonare a revistei după ce dimensiunea fraudei a ieșit la iveală”.
- Rectorul Maha a declarat pentru PressOne că a aflat despre fraudă abia când i-am cerut un punct de vedere. El s-a declarat „consternat că numele său a fost atras în această poveste și a precizat că la el nu a ajuns nicio sesizare a vreunui autor afectat de fraudă, nici pe adresa rectoratului și nici pe adresa sa instituțională de email”.
Potrivit publicației citate, contactat fiind în legătură cu faptele sale, Dan Lupu a recunoscut frauda spunând că a făcut-o „din orgoliu” și „din prostie”. El a precizat că și-a dat demisia din Comisia de Etică a universității, comisie din care făcea parte, după ce a fost contactat de Pressone.
- Cum funcționa frauda, potrivit publicației menționate:
- JOPAFL, revistă indexată în baze de date internaționale, nu este clasificată ISI și nu trece printr-un proces riguros de selecție a articolelor
- Dan Lupu se ocupa de formatarea articolelor înainte de publicare, potrivit propriilor declarații.
- Din 2020, primul an al pandemiei, Lupu a inserat în trei articole trei citări ale unei lucrări pe care figura drept coautor și fostul prorector Mihaela Onofrei.„Acesta a fost începutul operațiunii clandestine, care s-a întins pe cinci ani”
- Citările frauduloase au fost indexate de Google Scholar, care au dus la creșterea indicelui Hirsch al lui Dan Lupu. Acest indice măsoară impactul unui cercetător în funcție de numărul de citări pe care le primesc lucrările lui
Potrivit Pressone, printre coautorii articolelor cărora Dan Lupu le-a inserat fraudulos citări în alte articole se numără și actualul rector UAIC, Liviu George Maha (46 de citări fictive pentru 3 articole, inclusiv unul care se află în top 5 citări pe Google Scholar pentru Liviu Maha), dar și secretarul de stat din Ministerul Educației Gigel Paraschiv (3 citări fictive).
Pressone notează că majoritatea autorilor ale căror articole au fost modificate „provin din țări unde există un control mai lax asupra calității publicațiilor academice (…) precum Nigeria, Africa de Sud, Gambia, Namibia, Etiopia, Algeria, sau din state asiatice, precum Indonezia sau Bangladesh”, plus autori din România, „în special doctoranzi de la FEAA-UAIC”.
Ce spune Universitatea Alexandru Ioan Cuza:
Instituția de învățământ superior a transmis, luni, un comunicat de presă în care „confirmă faptul că, din păcate, o serie de practici neloiale și străine de etica și deontologia universitară au putut fi identificate în cadrul procedurii de editare și publicare a articolelor într-una dintre revistele asociate cu UAIC prin membrii colectivului de redacție și prin procedura de alocare a identificatorului DOI: Journal of Public Administration, Finance and Law”.
Iar universitatea prezintă o serie de „măsuri imediate”, care, după cum reiese din investigația Pressone, au fost luate chiar de Dan Lupu – plus o sesizare la Comisia de Etică și „activarea unui mecanism de monitorizare a revistelor asociate UAIC”:
- renunțarea de către domnul conf. univ. dr. Dan Lupu la calitatea de editor administrativ al revistei;
- înlăturarea articolelor viciate și readucerea lucrărilor la starea inițială, precum și publicarea pe pagina revistei a unui mesaj de scuze publice din partea echipei editoriale;
- renunțarea de către domnul conf. univ. dr. Dan Lupu la calitatea de membru al Comisiei de etică și deontologie universitară;
- activarea unui mecanism de monitorizare a revistelor asociate UAIC;
- depunerea unei sesizări la Comisia de etică și deontologie universitară a UAIC, pentru analiza în detaliu a situației identificate.
UAIC declară în comunicat că susține:
- „Aplicarea consecventă a principiului integrității științifice”
- „Respectarea drepturilor autorilor”
- „Măsuri pentru protejarea calității și reputației științifice”
Iar instituția spune că analizează toate revistele pe care le administrează sau care sunt asociate UAIC.
5 comments
Cu H=19, e mic!
Uitați-vă aici fraude, la H= 46, E-7217-2010 !!!!!!!!!!!!!! Cu lucrări retrase (see PeerPub) și cu o revistă ISI proprie (Banat’s Journal of Biotechnology) despre care apar mențiuni în RetractionWatch!!! Revista a dispărut pe șest, promovările, citările cu toptanul în articole ce n-au nicio legătură cu topicurile, salariile de merit au rămas, referenții exotici au dispărut! Urmează, la modul glorios, pensionarea!
Calculează cineva amploarea fraudei (în RON) ? Nu, pentru că punctele de ranking sunt bune, indiferent cum sunt aduse. Trebuie să fim adaptabili și performanți, nu morali.
Nu e vorba de nicio reputatie, ce reputatie mai pot avea aceste fabrici de diplome care angajeaza avocati sa fie profesori de economie? E vorba de bani obtinuti ilegal. Asta e marea musamalizare. Sa o dam pe etica desi acolo e vorba de falsuri si coruptie de competenta DNA.
Știm cu toții cum funcționează coopoerativele de citări de când Daniel Funeriu a introdus sistemul punctajelor pe factori de impact și numar de citari. Aberația cu factorii de impact și indicatori de tip Hirsh e o chestie la care universitățile din vest deja au renunțat. Acest nefericit e doar unul mai lacom care a iesit prea tare in evidenta. A deconspirat din greșeală toată cooperativa. Unii îl semnau pe articolele lor cu factor de impact, el le producea citări ca să ia gradații de merit pe baza „prestigiului” deosebit. Rectorul este al treilea din lista de beneficiari. Se poate verifica cine și-a luat sporuri la salariu pe baza unor cifre de citari false. La asta duce sistemul corupt de evaluare introdus de Funeriu și perfectionat de David, că nu se mai uită nimeni la continutul articolelor. Toți calculeaza statistici despre articole, pe baza asta presa face topuri „ranking”. Pe baza statisticilor fără acoperire și a topurilor din presă se împart banii in universități. Ăsta e un sistem fraudulos în sine, la care toți cei implicați sunt complici, în toate universitățile din țară și institutele academiei, nu doar cooperativa de citări descoperită întâmplător de Șercan la Iași in timp cei căuta ceva lui Toader. Mai căutați, mai căutați… Să vedeti ce găleți de citări fac unii prin revistele ISI chinezești. Și nu se poate demonstra nicio fraudă în cazul lor. Deci luați aminte, sistemul însuși e corupt, nu numai cei care se dau de gol. Cine nu denunță sistemul aberant de distribuire a banilor de la stat, care nu are nicio legătură cu știința, este complice și tace.
deci o publicație f slab cotata , un fel de ” D” creste reputația academică ?!?
de la B in sus vorbim de reputație ,. restul e pretext de strâns puncte pt sal de merit
Ei, deci e posibila lupta anti-frauda si in universitar, cum sa nu. Felicitari!