Ce să faci în ziua dinaintea examenului? Câteva sugestii de la psihologul Ioana Podină pentru tinerii care încep luni Bacalaureatul

9.559 de vizualizări
Foto: Asociația Choice
Bacalaureatul începe luni, 28 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Ziua dinaintea examenului poate fi mai stresantă ca oricare de până acum, așa că psihologul Ioana Podină, conferențiar universitar și psihoterapeut, le-a spus absolvenților de liceu ce ar fi util să facă în această zi.

Redăm sfaturile Ioanei Podină pentru ziua dinaintea examenului:

  1. Să o vadă că pe o provocare și nu ca pe un factor de stres.
  2. Să se gândească la recompensa de după perioada examenelor.
  3. Să își facă un exercițiu de relaxare prin respirație (aproape orice aplicație pe telefon ajută) atât mâine, cât și cu câteva minute înainte de examen.
  4. Să limiteze interacțiunea cu colegii care le produc anxietate prin conversația cu ei (de genul “ce greu va fi mâine”).
  5. Conectat de sfatul nr. 3, să folosească ziua de dinainte pentru activități plăcute, ideal nimic conectat cu examenul de luni pentru o mai buna stare de bine
  6. Să respecte un minimum de 7/8 ore de somn.

Dr. Ioana Podină este psiholog și conf. univ. dr. la Facultatea de Psihologie și Științele Educației (FPSE), Universitatea din București (UB), iar începând cu anul 2018 este abilitată în calitate de conducător de doctorat. Ioana Podină este psihoterapeut certificat internațional de Institutul Albert Ellis (New-York, USA) în psihoterapie cognitiv-comportamentală, respectiv certificat național de către Colegiul Psihologilor din România. În prezent coordonează primul Laborator de Științe Cognitive Clinice.

Probele scrise ale examenului de Bacalaureat încep luni, pe data de 28 iunie, cu Limba și literatura română – proba E.a), urmată pe 29 iunie de proba obligatorie a profilului – proba E.c), care se susține la Matematică sau la Istorie.

Pe 30 iunie este programată proba la alegere a profilului şi specializării – proba E.d) şi pe 1 iulie – cea de Limba şi literatura maternă – proba E.b).

Primele rezultate vor fi afişate pe 5 iulie – până la ora 12:00, iar contestațiile pot fi depuse în aceeași zi în intervalul orar 12:00 – 18:00.

Pe 9 iulie vor fi afişate rezultatele finale.

Nota redacției: Articolul a fost inițial publicat pe 21 iunie 2020.

Sursă foto: Asociația Choice 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Flavian Georgescu, profesor de Matematică: Este inadmisibil ca în toți cei 4 ani de gimnaziu sau liceu să ne focusăm asupra tematicilor examenelor de evaluare națională sau de bacalaureat, algoritmic, fără a înțelege ce se află în spatele acestor probleme / Asta nu este Matematică! Asta este toceală și este tocmai opusul a ceea ce dorește disciplina Matematică pentru copii

Problema Matematicii în școala românească este analizată de profesorul de Matematică Flavian Georgescu într-un articol publicat de educatieprivata.ro. Acesta pune în antiteza rezultatele de la olimpiadele internaționale de matematică, unde…
Vezi articolul

Consiliul Național al Elevilor ia apărarea Bacalaureatului, după ce Asociația Elevilor din Constanța a cerut desființarea sa în forma actuală: Rămâne un element esențial în procesul de selecție și în verificarea cunoștințelor și competențelor elevilor, conforme cu cerințele programei și planurilor-cadru aflate în vigoare

Consiliul Național al Elevilor, organizația reprezentativă a elevilor, înființată prin lege și al cărui regulament este aprobat prin ordin de ministrul Educației, ia apărarea examenului de Bacalaureat, pe Facebook. Reacția…
Vezi articolul