Ce știm despre deschiderea școlii / Iohannis: Gradul de vaccinare al personalului școlii, condiție pentru întoarcerea cu prezență fizică

18.214 vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Pe 5 noiembrie, vineri, autoritățile vor anunța cum revin elevii la cursuri de luni, 8 noiembrie, după două săptămâni de „vacanță” forțată pentru liceeni și cei din gimnaziu și o săptămână pentru grădinițe și ciclul primar. Anunțul, lăsat pentru ultima zi, a fost precedat de o serie de documente și declarații care arată care sunt planurile autorităților. Le prezentăm pe scurt, pentru a avea o idee despre ce decizie ar putea fi luată.
  • UPDATE 18:15 – Vacanța nu va mai fi prelungită și săptămâna viitoare, iar începând de luni, acolo unde condițiile sanitare o permit, toți elevii și preșcolarii se vor putea întoarce la școală. Însă, de data aceasta, pentru redeschiderea cu prezență fizică a școlii va conta și gradul de vaccinare al personalului angajat, a atras atenția președintele Klaus Iohannis într-o declarație de presă susținută joi seara, la Cotroceni. Declarația o puteți urmări aici.
Ce știm de la Guvern

Guvernul României a publicat, în interiorul programului de guvernare depus la Parlament de Nicolae Ciucă, în calitate de premier desemnat care între timp și-a depus mandatul, un plan de măsuri care viza și școlile. Documentul nu a fost negat sau retras, ori explicat de către autorități.

Edupedu.ro a scris despre documentul numit „măsuri propuse a fi adoptate în cazul scăderii numărului de infectări”.

Acesta prevede că „în situația în care incidența cumulată la 14 zile la nivel național este mai mare de 3 și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, se vor adopta măsuri de relaxare ce vor permite reluarea unor activități și creșterea numărului de participanți la acestea, astfel: a) Reluarea activităților care impun prezența fizică în unitățile de învățământ și desfășurarea acestora în conformitate cu scenariile stabilite prin ordinul comun al ministrului educației și ministrului sănătății”.

Ce știm de la ministrul Educației

Într-o conferință de presă organizată după ce Edupedu.ro a publicat respectivul document, ministrul Sorin Cîmpeanu l-a menționat, nu l-a desființat și nici nu a spus dacă așa va fi sau nu, dacă școlile se vor deschide fizic doar în școlile din localitățile cu rată de infectare între 3 și 6 la mia de locuitori. Lista acestor localități poate fi extrasă de aici, sursa documentului fiind Centrul Național de Coordonare a Intervenției (CNCI):

Ministrul Sorin Cîmpeanu a spus pe 1 noiembrie că „Există un document, o anexă, în care s-au prezentat o serie de măsuri propuse spre adoptare prin ordin comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății. Ministrul Educației va rămâne consecvent principiului conform căruia școlile trebuie să funcționeze cu prezență fizică, în limita în care condițiile de protecție sanitară pot fi asigurate pentru elevi și profesori. Este un principiu de bază. Nu voi abdica de la acest principiu”.

Tot Cîmpeanu spunea pe 24 octombrie că o variantă de mijloc, după cele 2 săptămâni de vacanță, ar fi o deschidere descentralizată a școlilor, pe baza ratei de infectare, iar acolo unde nu se poate școala va fi online: „Dacă nu vom putea din motive epidemiologice, pe 8 noiembrie, să reluăm școala cu prezență fizică, va trebui totuși, cu toate lipsurile pe care le susțin în continuare, să apelăm la soluția predării online”, a declarat Cîmpeanu.

Structura anului școlar ar trebui să fie modificată pe 5 noiembrie, până acum fiind doar acordată o vacanță prin derogare de la un ordin de ministru, deci nu prin modificarea structurii.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat marți că redeschiderea cu prezență fizică a școlilor ar putea să fie condiționată și de rata de vaccinare a angajaților din fiecare școală în parte. Am solicitat inspectoratelor școlare lista școlilor din fiecare județ, cu ratele de vaccinare – acestea pot fi găsite aici pentru ISJ-urile care au răspuns.

Ministrul a mai anunțat că săptămâna viitoare testele de salivă vor ajunge în școli – „Tocmai am avut o discuţie cu reprezentanţii ONAC. Procedura de achiziţie este în curs de finalizare, iar săptămâna viitoare am primit garanţii că vor fi livrate în şcoli, prin intermediul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, pe baza repartiţiei în funcţie de numărul de beneficiari, repartiţie pe care Ministerul Educaţiei a transmis-o către DSU”, a spus Sorin Cîmpeanu în conferința din 1 noiembrie.

Primul lot de 9 milioane de teste a fost adjudecat, după cum a scris Edupedu.ro.

Ce știm de la Raed Arafat

Imediat după luarea deciziei de închidere forțată a școlilor, pe 22 noiembrie, secretarul de stat Raed Arafat spunea că „nu există nicio garanție (că după două săptămâni cursurile vor reîncepe fizic – n.r.) pentru că nu știm cum va evolua. Așteptăm să vedem evoluția şi discuţia asta a fost că la 10 zile vom evalua din nou. La 10 zile vom vedea cum se mişcă situaţia”. 

Au trecut 11 zile din data de 25 octombrie, dar nu există nicio informație publică că s-ar fi făcut vreo evaluare a situației la 10 zile.

Ce știm de la Președintele Klaus Iohannis

Cel care a anunțat „vacanță școlară” pentru toți elevii timp de două săptămâni nu a mai deschis subiectul în perioada aceasta. Președintele face declarații joi seara la ora 18, a anunțat Administrația Prezidențială.

Ce știm de la reprezentanții elevilor

Nelipsiți în trecut de la discuțiile pe deciziile majore luate la minister, reprezentanții Consiliului Național al Elevilor acuză în premieră că „nici până la acest moment nu s-a conturat vreun scenariu de lucru privitor la funcționarea unităților de învățământ, iar dialogul cu partenerii de dialog social a fost rupt cu totul”.

Aceștia solicită constant ca decizia și modul de funcționare al școlilor să rămână “la latitudinea fiecărui consiliu de administrație (…) ținând seama de capacitatea de testare, incidența de la nivel local, rata vaccinală etc”.

Ce știm de la reprezentanții părinților

Într-un comunicat acid, reprezentanții Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți Edupart îl critică pe ministru, despre care spune că „sunteți unicul ministru al educației care a spus răspicat că nu aveți nevoie să vă consultați cu părinții și elevii deși Legea educației naționale prevede, imperativ, obligativitatea dialogului social”.

Aceștia cer ca școlile să fie închise imediat, la o rată de 6 la mie în localitate și să poată decide singure trecerea în online, cu prioritizarea prezenței fizice a anilor terminali.

Reamintim că Hotărârea nr 91 a CNSU, din 22 octombrie 2021, prevede la articolul 7, alineatul 1: „Se abilitează Ministerul Educației în vederea emiterii ordinului de ministru pentru acordarea unei vacanțe suplimentare de două săptămâni pentru învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal în perioada 25.10.2021-05.11.2021, precum și pentru stabilirea ulterioară, dar nu mai târziu de data de 05.11.2021 a modificărilor privind structura anului școlar”.

Foto: © PojoslawDreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


4 comments
  1. Am citit știrea,dar mi se pare ciudat faptul ca se tine cont de rata de vaccinare a celor ce lucreaza in învățământ si nu de rata de vaccinare a elevilor,care sunt mai multi si au ajutat la răspândirea virusului,asta e adevarul.Dar mai e adevărat ca s au îmbolnăvit si profesori si mai e adevărat ca au si murit de boala atat copii cat si dascali.
    Da,e buna decizia cu pragul de 6 la mie,desi e cam mare,totusi,ca se ajunge acolo cand rata e deja destul de mare,nu putea fi un 4 sau 5,ca sa nu mai crească asa nr cazurilor,prin utilizarea predarii online.Ma rog,dar e bine si asa, plus de asta,e ok sa se decida in fiecare localitate,in functie de cat de afectată e, când trece de 6 la mie,online,cand e sub,fizic.Nu trebuie ca fiecare scoala sa decida in parte,ca unele erau mai bine de 50% infectate cu acest virus si tot functionau si asta nu e ok.Nu e ok deloc.
    Asa trebuia lasat cum a fost si la început, adică utilizarea unui prag si gata,ce atâta învârteală pe capul nostru?!Dar Campeanu a sucit regulile cum a vrut el.Asta e!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

2024 – ultimul an de mandat Iohannis, proclamat „Anul Educației” după un 2023 marcat de greve stopate cu promisiuni nerespectate și noi legi aplicate improvizat, cu reforme amânate / Se împlinește deceniul de când Iohannis a pus educația pe primul loc în „România lucrului bine făcut”

Anul 2023 ar fi trebuit să fie „anul educației” în România, cu noi legi pentru întreg sistemul de învățământ, adoptate după aproape un deceniu de planificare, dar și cu cea…
Vezi articolul

(P) Lioara Ivanovici, profesorul cu cei mai mulți elevi medaliați la Olimpiada Națională de Matematică de anul trecut, despre Școala “a la Păltiniș” creată de platforma upper.school: Pentru acești copii îndrăgostiți de matematică, treptat ea devine o altă formă de a fi

Pregătirea digitală a copiilor care îndrăgesc matematica s-a transformat, peste noapte, într-o cerință-normă a școlii transferate exclusiv în online din cauza pandemiei. Profesor de matematică la Liceul Teoretic Internațional de…
Vezi articolul

Radu Vancu: Ar trebui începută educația literară a copiilor, la școală, cu literatură contemporană, cu scriitori care răspund la aceleași întrebări, neliniști, frământări și bucurii ca ale lumii lor / Statul român are politici foarte proaste de lectură

„Ar trebui începută educația literară a copiilor cu literatură contemporană, cu scriitori care răspund la aceleași întrebări, neliniști, frământări, bucurii ca ale lumii lor”, a declarat scriitorul Radu Vancu într-un…
Vezi articolul