Cercetarea și educația, incluse printre zonele de acțiune ale Global Gateway, strategia de 300 de miliarde de euro propusă de UE ca alternativă la inițiativa chineză “O centură, un drum”

167 de vizualizări
Noul program Erasmus+ pentru 2021-2027
Foto: Comisia Europeană
Educația și cercetarea sunt două dintre domeniile-cheie de dezvoltare la nivel internațional urmărite de “Global Gateway” (Portal Global), noua strategie propusă de UE, prin Comisia Europeană, drept alternativă la inițiativa chineză “O centură, un drum”. Strategia, prezentată miercuri, prevede finanțări de 300 de miliarde de euro, din fonduri publice și private, pentru a întări infrastructura digitală, energetică și de transport, de sănătate, educație și cercetare în lume.

Potrivit Comisiei, Global Gateway, prin cei 300 de miliarde de euro care ar urma să fie mobilizați în perioada 2021-2027, urmărește să ofere soluții pentru provocări globale precum schimbările climatice, protejarea mediului, securitate sanitară, competitivitate etc. Acestea ar urma să sprijine o “recuperare globală de durată, luând în considerare nevoile partenerilor noștri și interesele proprii ale UE”.

Ce spune Comisia despre educație și cercetare ca domenii ale Global Gateway

În cazul educației și al cercetării, CE declară că Uniunea “va investi în educație de calitate, inclusiv educație digitală și conlucrare cu țările partenere pentru întărirea cooperării în cercetare și inovare”.

Comisia face trimitere la programe deja existente care sprijină mobilitatea, precum Erasmus+. Și continuă:

  • “Parteneriatele de Talente vor facilita mobilitatea tinerilor profesioniști și stagiarilor din țările partenere către Europa, pentru angajare și programe de stagiatură. UE urmărește, totodată, să întărească la nivel internațional cooperarea în domeniul cercetării și inovării.
  • Așa cum indică Strategia pentru cooperare internațională în domeniul cercetării și inovării “Abordarea Globală”, UE este un catalizator major pentru creșterea excelenței științifice și pentru abordarea provocărilor globale, care sprijină creșterea economică și crearea de locuri de muncă.
  • Programul Orizont Europa include oportunități de cercetare colaborativă și de mobilitate a cercetătorilor la nivel internațional, intersectorial și interdisciplinar. Orizont Europa mai oferă posibilitatea de asociere cu țări din întreaga lume, care împărtășesc valorile fundamentale și care au un profil puternic din punct de vedere al științei, tehnologiei și inovării.
  • UE va continua, de asemenea, să investească în cooperarea culturală dintre europeni și cetățenii țărilor partenere”.

Potrivit președintelui CE, Ursula von Der Leyen, “Covid-19 a arătat cât de interconectată este lumea în care trăim. (…) Modelul european ține de investiții în infrastructura hard și soft deopotrivă, de investiții durabile în digital, climă și energie, transporturi, sănătate, educație și cercetare (…)”. Global Gateway, mai spune Comisia, va crește investițiile în promovarea valorilor democrației și a standardelor înalte, a bunei guvernanțe și a transparenței, a parteneriatelor, a infrastructurilor verzi și sigure.

Inițiativa se va sprijini pe noile instrumente financiare prevăzute în cadrul financiar multianual al UE 2021-2027 și se va desfășura prin platforme ce reunesc instituțiile europene, statele membre și instituții financiare precum Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Inițiativa a fost salutată de reprezentanți ai Parlamentului European, precum Reinhard Bütikofer, președintele Delegației pentru China a Parlamentului European și realizator al raportului PE pe tema Conectivității și relațiilor UE-Asia (ianuarie 2021), potrivit căruia strategia este “un pas important pentru UE. (…) Sprijinul din partea Parlamentului European, al statelor membre și al comunității de afaceri este foarte puternic. Mulți parteneri din lume sunt pregătiți să lucreze alături de noi pentru a realiza Strategia Global Gateway în Asia, Africa și în Americi (…)”.

—————————

Proiectul ”The European Parliament: leadership during historical change” este finanțat de Parlamentul European prin DG Communication. Edupedu.ro este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate reprezenta poziția Parlamentului European.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Explicațiile ministrului Cîmpeanu pentru rezultatele mai bune la Evaluarea Națională 2022: Nu au fost întreruperi ale școlii, conținuturile au fost mai restrânse, fără teme predate când școlile au fost închise, ore remediale “mai eficiente”

“Faptul că anul acesta nu au fost întreruperi ale școlii”, dar și acela că “s-au eliminat conținuturile care s-au predat în momentul când școlile au fost închise în perioada pandemiei”…
Vezi articolul

Soluții radicale pentru a stopa violența în școli, propuse de Asociația Vedem Just: Exmatricularea elevilor pentru acte grave de indisciplină să fie reintrodusă, jignirea sau amenințarea la adresa profesorilor să fie considerate infracțiune de ultraj, iar părintele obligat să plătească o sumă profesorului defăimat

Să se reintroducă exmatricularea elevilor pentru acte grave de indisciplină sau comiterea de infracțiuni, începând cu vârsta de 14 ani, indiferent de nivelul clasei frecventate și regulamentul-cadru școlar să prevadă…
Vezi articolul

INTERVIU Iulia Voicu, profesoară la UNATC, Facultatea de Film: Educația cinematografică poate sprijini predarea disciplinelor și este esențială pentru o cultură sănătoasă a consumului de media în rândul tinerilor / Ce resurse au la dispoziție profesorii

Educația cinematografică este o componentă care are o legătură strânsă cu prezentul și poate contribui la cultivarea unui consum sănătos de materiale audiovizuale în rândul tinerilor, mai ales în contextul…
Vezi articolul

Plata burselor se face și joi, 16 noiembrie, la unele școli. Nu s-a putut face o plată mai devreme pentru că în data de 14 noiembrie s-au plătit salariile cadrelor didactice, spune un director de școală / Elevii vor recupera în decembrie bursele plătite greșit luna aceasta – inspector școlar

Pentru unii elevi, plata burselor se face și joi, 16 noiembrie, după cum a declarat pentru Radio Reşiţa directorul Colegiului Național Traian Lalescu din Reșița, Adrian Doxan: „Pentru unii care…
Vezi articolul