Cine este Remus Pricopie, propus premier de PSD și Pro România: rector aflat la al 3-lea mandat, la care a putut candida speculând o prevedere pe care chiar el a introdus-o în legea educației

2.174 de vizualizări
Ceremonia de decorare a unor personalitati civile cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei, la Palatul Cotroceni, vineri, 29 noiembrie 2019. Inquam Photos / Ilona Andrei
Propus premier de PSD și Pro România, după ce Guvernul Orban a fost demis prin moțiune de cenzură, Remus Pricopie este rectorul pentru al treilea mandat al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. În decembrie 2019 a fost candidat unic la cea mai înaltă funcție de conducere a SNSPA. Amintim că Pricopie a putut candida la acest al treilea mandat speculând o prevedere pe care chiar el a introdus-o în legea educației, pe când era ministru al Educației în guvernul Ponta.

Pricopie conduce singura universitate din România care a anunțat că a fost “invitată să facă parte din rețeaua de universități în care George Soros investește 1 miliard de dolari” (detalii aici).

Remus Pricopie a fost decorat de Klaus Iohannis cu Ordinul Național “Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, în decembrie 2019, după ce SNSPA a organizat singura dezbatere la care Klaus Iohannis a fost prezent înaintea alegerilor prezidențiale din 2019.

În 2015, Remus Pricopie a devenit președinte al Academiei de Științe ale Securității Naționale, instituție fondată de Gabriel Oprea, potrivit HotNews.ro.

Remus Pricopie (49 de ani) a fost ministru al Educației în guvernul Ponta, în 2012-2014, alături de Mihnea Costoiu care era ministru delegat pentru Învățământ Superior

În mandatul său și al lui Mihnea Costoiu, Guvernul Ponta a adoptat Ordonanță de urgență care a modificat radical Legea Educației Naționale (aducând 97 de schimbări la legea 1/2011): 

  • angajarea profesorilor care trebuia să fie realizată pe școală a fost readusă la sistemul de titularizare,
  • alegerea directorilor de școli a fost din nou centralizată,
  • a fost introdusă posibilitatea doctoratului la frecvență redusă,
  • a fost desființat de facto masteratul didactic
  • și a fost introdusă posibilitatea de a fi rector pe viață.
  • Citește aici și aici efectele OUG de modificare a legii educației din mandatul Pricopie-Costoiu, ambii rectori astăzi pentru al treilea mandat.

Este un pact national anti-educatie, readuce impostura in doctorate, rectorii pot fi pe viata, universitatile private isi fac regulile. Este o grozavie” – a explicat Mircea Miclea în 2014 importanța modificărilor aduse la Legea educației în mandatul lui Remus Pricopie, după cum a relatat la acea vreme HotNews.ro.

Remus Pricopie / INQUAM Photos – Octav Ganea

A fost consilier al Ecaterinei Andronescu în ambele sale mandate de ministru al Educației, a fost secretar de stat pentru învățământul superior în perioada 2007 – 2008 când ministru era liberalul Cristian Adomniței, în 2008 a fost ministru interimar al Educației.

Este rector al SNSPA din 2012. În perioada 2009-2012, a fost președintele Boardului Director al Comisiei Fulbright în România.

În 1995 a absolvit Facultatea de Chimie a Universității din București, în 1997 a absolvit un master în Relații Internaționale și Politici Europene la Université de Liège, Belgia, în 1998 a obținut o diplomă de Studii Academice Postuniversitare în Comunicare și Relații Publice, în 2003-2004 a urmat Advanced Studies in International Educational Policy la The George Washington University, Washington D.C., USA, iar în 2005 a obținut Diplomă de Doctor în Științe Politice la SNSPA.

În 2007-2008 a urmat cursuri Fulbright la The George Washington University și State University of New York at Buffalo.

Descarcă de aici CV-ul lui Remus Pricopie

Foto: Ceremonia de decorare a unor personalitati civile cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei, la Palatul Cotroceni, vineri, 29 noiembrie 2019. Inquam Photos / Ilona Andrei
Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educației: Școlile sunt pregătite să înceapă anul școlar / În locul orelor de educație fizică și sport, peste rata de 2 la mie, când va veni frigul, elevii vor face alte tipuri de activități, poate educație pentru sănătate

Școlile sunt pregătite să înceapă anul școlar, a declarat secretarul de stat din Ministerul Educației, Radu Szekely, la Radio România Actualități. Oficialul a mai spus că, peste rata de infectare…
Vezi articolul