Cercetătorii Ad Astra îi cer ministrului Hurduc să publice declarațiile de avere ale tuturor directorilor generali de institute de cercetare

747 de vizualizări
SURSA: freepik.com
Cercetătorii îi cer ministrului Hurduc să facă publice declarațiile de avere ale tuturor directorilor generali de institute naționale de cercetare care au contract de management cu Ministerul. Într-o scrisoare deschisă, Asociația Ad Astra îi solicită lui Nicolae Hurduc și să publice concluziile controlului pe care l-a început la cele 48 de institute de cercetare aflate în coordonarea sa.

Hurduc a anunțat că a demarat acest control, după ce cercetătorii Lucian Ancu, Mihai Miclăuș și Octavian Micu au scris pe blogul comun Doi Mici și un Anc că, în bugetul de venituri şi cheltuieli publicat în Monitorul Oficial, conducerea Institutului de Cercetare în Silvicultură “Marin Drăcea” din Voluntari, Ilfov, figurează cu drepturi salariale de 1,9 milioane de lei în acest an. Într-un drept la replică, Institutul spune că în acea sumă intră prime de până la 12 remunerații brute lunare pentru cel puțin un director general.

Cea mai cunoscută asociație a cercetătorilor români, Ad Astra îi cere ministrului Cercetării să publice metodologia în baza căreia sunt evaluate performanțele manageriale ale directorilor de institute și să explice “cum este evitat conflictul de interes al membrilor CA dacă aceștia decid mărirea salariului brut al DG, indemnizația lunară fiindu-le calculată ca procent din salariul DG”.

Scrisoare deschisă a cercetătorilor Ad Astra – text integral

“Stimate dle ministru, Prof Nicolae Hurduc,

Vă adresăm prezenta scrisoare în contextul informațiilor prezentate de mass-media referitoare la drepturile salariale ale directorilor generali (DGi) ai Institutelor Naționale de Cercetare-Dezvoltare (INCD).

  • Din interviul acordat de către dvs. pentru stiripesurse.ro în data de 16.07.2019 (accesibil aici), Asociația Ad Astra a luat la cunoștință decizia dvs. de a trimite corpul de control la toate INCDurile din subordinea Ministerului Cercetării și Inovării (MCI). În același interviu ați declarat că salariul brut al unui DG de INCD este stabilit, prin contractul de management, la 16.000 lei brut lunar, adică 192.000 lei anual. OM 337/2019 prevede însă drepturi salariale substanțial mărite pentru majoritatea DGi, cu discrepanțe evidente între INCDuri. Constatăm de asemenea existența unor prime de până la 12 remunerații brute lunare pentru cel puțin un DG, așa cum reiese de aici.
  • Având în vedere statutul de funcționar public al DGi, numiți în funcție prin OM, observăm că majoritatea dintre aceștia nu se conformează prevederilor legale care impun completarea și publicarea declarațiilor de venit, respectiv de interes.
  • Consiliile de administrație (CA) ale INCDurilor sunt formate din 7 sau 9 membri, MCI având cel puțin un reprezentant în acestea. Indemnizația lunară a membrilor se calculează ca procent din salariul de bază al DG.

În baza celor de mai sus, membrii Asociației Ad Astra vă solicită:

Publicarea rapoartelor ce vor rezulta în urma acțiunii de control la INCDurile din subordinea MCI;

Să explicați opiniei publice mecanismele legale prin care salariul brut al unui DG este crescut la sumele incluse în OM 337/2019 și care sunt motivele ce generează discrepanțele dintre INCDuri;

Să publicați pe site-ul MCI, centralizat, declarațiile de avere ale tuturor DGi care au contract de management cu ministerul (pentru toți anii acoperiți de aceste contracte);

Să publicați metodologia în baza căreia sunt evaluate performanțele manageriale (inclusiv competențele celor care fac evaluarea) ale DGi și care pot genera acele prime de performanță pentru aceștia;

Să explicați cum este evitat conflictul de interes al membrilor CA dacă aceștia decid mărirea salariului brut al DG, indemnizația lunară fiindu-le calculată ca procent din salariul DG.

De asemenea, în contextul în care DG are un contract de management cu normă întreagă cu MCI, vă solicităm să explicați dacă și cum este posibil ca acesta să ia parte și în activități de cercetare în cadrul INCDului pe care-l conduce. Cine semnează, cu evitarea conflictelor de interese, pentru norma adițională aferentă activității de cercetare?

Vă mulțumim anticipat.

Cu respect,
Membrii Asociației Ad Astra”

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Daniel Funeriu

Cadrul legislativ care instituie “toleranță zero” față de plagiat există, azi, din 2011, prin Legea 1/2011, spune Daniel Funeriu, fost ministru al Educației / Klaus Iohannis a cerut azi: “Noile legi ale Educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional”

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a reacționat într-o postare pe Facebook la declarația președintelui Klaus Iohannis în care spunea că “avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar…
Vezi articolul

UPDATE: Două eleve au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce un coleg a dat cu spray paralizant pe holul unei școli din Ilfov / Elevul vinovat de incident va intra într-un proces de consiliere, potrivit Inspectoratului școlar județean

UPDATE: Inspectoratul școlar Ilfov anunță într-un comunicat de presă, la o zi după incident, că “se fac demersuri pentru ca elevul care a produs incidentul să intre într-un program de…
Vezi articolul

Ateliere gratuite de educație cinematografică pentru elevi și profesori, la UNATC, în Săptămâna „Școala altfel”: vizite pe platoul de filmare, lecții de montaj și de istorie a filmului / Profesoara Iulia Voicu: Învățăm să navigăm conștient într-o lume inundată de imagini

Un atelier gratuit de educație cinematografică, despre istoria filmelor, montaj, creare de film, selecție și interpretare de imagini este organizat pentru elevi și profesori la Universitatea Națională de Arte Teatrale…
Vezi articolul

VIDEO Mitingurile profesorilor se răspândesc în toată țara: mii de profesori au ieșit azi în stradă în Bacău, Botoșani, Timișoara, Lugoj, Caraș-Severin, Suceava, Sibiu, Arad / „Prefer să nu am salariu nici o lună, dar la grevă nu renunţăm fără să primim ceea ce am cerut” – protestatară

Mii de profesori din Bacău, Timișoara, Lugoj, Caraș-Severin, Suceava, Sibiu, Arad și Botoșani au ieșit în stradă astăzi, 26 mai. Protestele profesorilor din țară vin la o zi după marele…
Vezi articolul