Cercetătorii Ad Astra îi cer ministrului să facă public ordinul care diminuează veniturile “exagerat de mari” ale unora dintre directorii de institute de cercetare

433 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Cercetătorii îi cer ministrului Nicolae Hurduc să facă public ordinul prin care oficialul susține că diminuează suma maximă a premiului de performanță de care pot beneficia directorii de institute naționale, de la 12 salarii brute, la 3 salarii de încadrare. Aceasta este a doua solicitare prin care Ad Astra cere publicarea declarațiilor de avere ale directorilor generali din Institutele Naționale de Cercetare, după ce la primul demers Ministerul Cercetării a răspuns că a constatat “veniturile exagerat de mari ale unora dintre directori” și ar fi emis două ordine.
  • Cea mai cunoscută asociație a cercetătorilor români, Ad Astra, i-a cerut oficial în luna iulie ministrului Hurduc să facă publice declarațiile de avere ale tuturor directorilor generali de institute naționale de cercetare care au contract de management cu Ministerul.
  • Solicitarea Ad Astra a venit după ce cercetătorii Lucian Ancu, Mihai Miclăuș și Octavian Micu au scris pe blogul comun Doi Mici și un Anc că, în bugetul de venituri şi cheltuieli publicat în Monitorul Oficial, conducerea Institutului de Cercetare în Silvicultură “Marin Drăcea” din Voluntari, Ilfov, figurează cu drepturi salariale de 1,9 milioane de lei în acest an. Într-un drept la replică, Institutul spune că în acea sumă intră prime de până la 12 remunerații brute lunare pentru cel puțin un director general.
Ministerul Cercetării a răspuns primei solicitări Ad Astra următoarele: “Constatând veniturile exagerat de mari ale unora dintre directori, Ministerul Cercetării și Inovării a emis un Ordin conform căruia se va semna un Act adițional la contractul managerial, act care diminuează semnificativ suma maximă aferentă premiului de performanță, de la 12 salarii brute, la maxim 3 salarii de încadrare“.

 

În același răspuns, emis în 2 august 2019, Ministerul a anunțat “referitor la declarațiile de avere ale Directorilor de Institute, ca urmare a răspunsului primit de la Agenția Națională de Integritate, cu numărul de înregistrare 10872/02.08.2019, s-a constatat faptul că este obligatorie completarea declarațiilor de avere și interese, de către tot personalul din conducerea Institutului. În consecință, Ministerul Cercetării și Inovării va emite un Ordin prin care să oblige DG să completeze și să publice pe site-ul Institutului în termen de 30 de zile, Declarațiile de avere și de interese, în conformitate cu prevederile legii“. Vezi aici răspunsul integral al Ministerului Cercetării.

 

Ca urmare a răspunsului din 2 august al Ministerului Cercetării, asociația cercetătorilor români de pretutindeni Ad Astra a cerut astăzi oficial instituției să facă publice cele două ordine de ministru la care face referire.

 

Comunicatul integral Ad Astra remis astăzi, 11 septembrie 2019:

Re: salariile directorilor generali din Institutele Naționale de Cercetare

Stimate Dle. Ministru,

În urma răspunsului primit de la Ministerul Cercetării și Inovării (MCI) în data de 02.08.2019 (accesibil aici) la scrisoarea deschisă pe care v-am adresat-o în data de 25.07.2019 (accesibilă aici) legată de salariile directorilor generali (DG) ai Institutelor Naționale de Cercetare și Dezvoltare (INCD) vă solicităm să:

  • 1. Ne comunicați OM-ul la care se face referire în scrisoarea din 02.08.2019 (cităm: “Ministerul Cercetării și Inovării va emite un Ordin prin care să oblige DG să completeze și să publice pe site-ul Institutului în termen de 30 de zile, Declarațiile de avere și de interese, în conformitate cu prevederile legii.”). Conform adresei 10872/02.08.2019 primită de către MCI de la ANI aceste documente trebuie publicate centralizat pentru tot personalul din conducerile INCDurilor;
  • 2. Ne comunicați OM-ul conform căruia se diminuează suma maximă aferentă premiului de performanță, de la 12 salarii brute, la maxim trei salarii de încadrare;

reiterând în același timp solicitările anterioare, incluse în scrisoarea noastră din 25.07.2019:

  • 3. Explicați cum este evitat conflictul de interes al membrilor consiliilor de administrație ale INCDurilor dacă aceștia decid mărirea salariului brut al DG, indemnizația lunară fiindu-le calculată ca procent din salariul DG;
  • 4. Explicați dacă și cum este posibil ca un DG să ia parte și în activităti de cercetare în cadrul INCDului pe care-l conduce, în contextul în care acesta are un contract de management cu normă intreagă cu MCI. Cine semnează, cu evitarea conflictelor de interese, pentru norma aditională aferentă activitătii de cercetare?
  • 5. Publicați metodologia în baza căreia sunt evaluate performanțele manageriale (inclusiv competențele celor care fac evaluarea) ale DG și care generează acele prime de performantă pentru aceștia;
  • 6. Publicarea rapoartelor care au rezultat în urma acțiunii de control la INCDurile din subordinea MCI.

Cu considerație,
Membrii Asociației Ad Astra

Citește și:

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației transmite inspectoratelor să organizeze întâlniri cu părinții și profesorii, în școli, despre importanța vaccinării, la care să participe specialiștii de sănătate publică

Ministerul Educației transmite școlilor să permită accesul specialiștilor din cadrul Institutului National de Sănătate Publică și Direcțiilor de Sănătate Publică Județene, pentru organizarea de întâlniri cu părinții și cadrele didactice,…
Vezi articolul