China deplânge atitudinea Budapestei, unde primăria a redenumit străzi în semn de protest față de proiectul înființării unei filiale a Universității Fudan în oraș

408 vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
China a calificat joi drept “deplorabilă” atitudinea municipalităţii Budapestei, care a redenumit străzi ale capitalei ungare pentru a protesta față de înfiinţarea unei universităţi chineze – o filială a Universității Fudan – în acest oraş, informează AFP, citat de Agerpres. Străzile au primit nume provocatoare pentru puterea comunistă de la Beijing.

Demersul creării acestei universităţi este susţinut de premierul Ungariei, Viktor Orban, însă combătut de Gergely Karacsony, primarul ecologist al capitalei ungare şi principalul adversar politic al lui Orban.

În semn de protest, municipalitatea Budapestei a redenumit miercuri arterele din jurul viitorului campus universitar cu nume intenţionat provocatoare pentru Beijing, cum ar fi ‘strada Dalai Lama’ sau ‘strada martirilor uiguri’. Alte două artere aduc omagiu ‘libertăţii Hong Kong-ului’ şi lui Xie Shiguang, fost episcop catolic chinez arestat de mai multe ori în timpul vieţii sale pentru că s-a opus controlului impus de autorităţi asupra religiei.

“Câţiva oameni politici unguri încearcă să facă multă agitaţie mediatică în jurul Chinei pentru a atrage atenţia şi a perturba cooperarea sino-ungară. Este deplorabil”, a reacţionat Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez.

Până în 2024, Viktor Orban doreşte să poată găzdui pe 50 de hectare din Budapesta acest prim campus al unei universităţi chineze, primul din Europa. La sfârşitul lui aprilie, el a semnat un acord în acest sens cu preşedintele Universităţii Fudan din Shanghai (estul Chinei), una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ din această ţară.

Însă opoziţia ungară se opune ferm acestei cooperări. “Nu dorim ca nota pentru o universitate privată rezervată elitei să fie plătită de contribuabilul ungar”, a declarat Gergely Karacsony. Primarul Budapestei este, de altfel, favorit în alegerile primare ale opoziţiei ce vor fi organizate în septembrie, pentru a-l înfrunta pe Orban în legislative, prevăzute să aibă loc la începutul anului viitor.

Sondajele arată că majoritatea locuitorilor Budapestei se opun prezenţei acestui campus universitar, detractorii săi subliniind ameninţările la adresa libertăţilor academice.

La presiunea autorităţilor, Universitatea Fudan a fost constrânsă în 2019 să-şi retragă referirile la “libertatea gândirii” din carta sa.

Citește și:
Acord Ungaria-China pentru înființarea unei universități chineze la Budapesta. Temeri că Universitatea Fudan va promova viziunea autoritaristă a Beijingului
Planul universității chineze din Ungaria, prima de acest fel din Europa, trezește îngrijorări de securitate la Budapesta

Photo 177250050 © LiskonogalekseyDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii de fizică și matematică, de educație fizică, învățătorii și educatorii pot concura pe patru posturi libere în școlile europene de la Bruxelles, anunță Ministerul Educației. Înscrierea, până vineri, 19 aprilie – calendarul de concurs

Patru posturi libere de profesor de matematică-fizică-matematică, educație fizică, de învățător și de educator sunt libere în școlile europene din Belgia la care învață copiii reprezentanților români de la Bruxelles.…
Vezi articolul

Povestea demisiei președintelui Universității Stanford: acuzații de fraudă și manipularea imaginilor și primul premiu George Polk pentru jurnalism pentru un ziar condus de studenți de la care a pornit ancheta. Raportul, însă, îl exonerează pe Tessier-Lavigne de toate acuzațiile

Marc Tessier-Lavigne, președintele Universității Stanford, a fost acuzat că a manipulat datele și imaginile din mai multe articole științifice la care a fost coautor sau pe care le-a coordonat, publicate…
Vezi articolul

Marius Nistor, FSE: După 8 zile de grevă în luna mai, avem colegi care au mai primit 85 de lei salariu. Și sunt hotărâți să continue / Declarațiile necugetate venite din partea factorului decizional, la cel mai înalt nivel, ne-au dus în situația în care pur și simplu nu mai vorbim de grevă generală, vorbim de o revoltă în rândul corpului profesoral

Primele zile de grevă le-au afectat mult salariul pe luna mai al celor care sunt angajați în acest conflict de muncă, a declarat liderul sindical Marius Nistor. Acesta a dat,…
Vezi articolul